Verile din ultimii ani sunt din ce în ce mai toride, fapt demonstrat şi de acest început de iunie, cu temperaturi de aproape 40°C. Ca soluţie la căldura înăbuşitoare, pentru persoanele care dispun de grădini propunem amenajarea unei piscine. Acum e foarte simplu să vă amenajaţi singuri piscina mult visată. Vă trebuie: piscina supraterană, prelata de protecţie, covor pentru sol, scară de acces, pompă de apă cu filtru duş, unelte pentru curăţarea şi întreţinerea piscinei şi substante pentru testarea şi tratarea apei.
PISCINA POTRIVITĂ
Există trei tipuri de piscine care permit adaptarea în diferite situaţii. Cele mai cunoscute şi populare sunt piscinele îngropate complet în sol după executarea unor lucrări de excavare. Piscinele semiîngropate sunt încastrate în sol doar parţial, însă şi acestea necesită lucrări de excavare şi costuri suplimentare. Soluţia cea mai la îndemână rămân piscinle supraterane, instalate la nivelul solului. Lista avantajelor pe care le au poate începe de la costurile reduse, rezultat al faptului că nu sunt necesare utilaje pentru excavare sau unelte speciale. De asemenea, pot fi montate uşor şi rapid cu ajutorul unei truse de scule obişnuite şi a instrucţiunilor de montaj care însoţesc piscina. La fel de uşor poate fi şi demontată şi mutată dintr-un loc în altul.
ALEGEREA ŞI PREGĂTIREA LOCULUI DE INSTALARE
Terenul pe care urmează să fie aşezată piscina trebuie să fie plat, fără pantă, compact şi suficient de rezistent pentru a suporta presiunea piscinei umplute cu apă. Nu instalaţi niciodată o piscină supraterană pe o platformă sau terasă. Asiguraţi apoi cel puţin 1,5-2m în jurul piscinei fără alte obiecte care ar putea fi folosite de copii pentru a se căţăra în piscină. Eliminaţi ierburile existente pe spaţiul alocat piscinei, care ar putea să o găurească sau să o deterioreze în vreun fel.
Odată de aţi trecut la instalarea propriu-zisă, aveţi grijă să poziţionaţi în jurul spaţiului respectiv o barieră de securitate, pentru a împiedica accesul copiilor mici şi a animalelor domestice. După ce aşezaţi piscina pe locul ales, conectaţi pompa cu filtru cartuş la o priză cu legare la pământ şi evitaţi utilizarea prelungitoarelor. Cablul electric al pompei cu filtru trebuie protejat de defecte care pot fi provocate de maşina de tuns iarba sau din alte motive.
ÎNTREŢINEREA PISCINEI, ACŢIUNI PRINCIPALE:
Filtrarea trebuie să funcţioneze între 8 şi 12 ore continuu. Dacă temperatura este ridicată, este indicat să măriţi acest interval de timp cu câteva ore. Se recomandă filtrarea în timpul zilei, când poluarea este mai mare decât noaptea. Pompa cu filtru trebuie să fie adaptată volumului piscinei.
Tratamentul chimic se face în funcţie de nivelul de PH al apei. Faceţi testarea cu trusa de analiză şi ţineţi cont de nivelul ideal, situat între 7,2 şi 7,6. Dacă nivelul PH-ului se află sub pragul de 7,2 există riscul de iritare a ochilor, iar dacă depăşeşte 7,6, apa nu mai este transparentă şi permite apariţia algelor. În ambele cazuri, nivelul PH-ului trebuie corectat cu un produs specific. Pentru o întreţinere regulată este recomandat să folosiţi clor lent, în săculeţi plasaţi în distribuitorul de clor plutitor. Dacă întreţinerea nu este regulată utilizaţi clor granule sau pastile. Nu puneţi niciodată clorul direct în piscina gonflabilă, va provoca decolorarea şi deteriorarea acesteia.
ÎNTREŢINEREA CURENTĂ
Curaţaţi dunga piscinei cu un gel de curăţare, goliţi filtrele distribuitorului plutitor şi treceţi apoi cu peria sau folosiţi un robot de curăţare. Analizaţi nuvelul PH-ului, dezinfectantul sau clorul şi ajustaţi-le ori de câte ori este nevoie. Ccurăţaţi filtrul pompei şi zilnic înlăturaţi frunzele şi insectele din apă cu minciogul şi verificaţi nivelul apei.