x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Placari decorative din pluta

Placari decorative din pluta

08 Iun 2005   •   00:00

Un material decorativ mai putin cunoscut este pluta. Ea se foloseste cu succes la placarea pardoselilor si a peretilor, asigurand interioarelor confort si o imagine originala

Caracteristici

Alaturi de lemn, pluta face parte din categoria materialelor naturale, calde. Textura sa deosebita, culoarea, modelul specific si calitat ile ei fizice sunt punctele forte de care se tine cont atunci cand este aleasa pentru finisajele interioare.

Placarile cu pluta sunt deopotriva estetice si functionale. Proprietatile termo si fonoizolante ale acestui material il recomanda ca solut ie de decorare mai ales pentru locuintele de bloc, unde problema poluarii fonice si inca lzirea centralizata precara se simt mai acut.

Fata de lemn, pluta (protejata cu un strat sau doua de lac) poate fi utilizata in incaperi cu grad de umezeala mai ridicat, cum ar fi bucatariile sau baile, deoarece nu mucega ieste.

Ea este rezistenta la vapori datorita structurii sale celulare.

Astfel, placarile din pluta se constituie ca excelente bariere impotriva vaporilor si asigura protectie impotriva condensului.

Trebuie insa mentionat faptul ca pluta nu se preteaza pentru pardoselile dotate cu sisteme de incalzire, pentru ca acestea degradeaza prin uscare materialul din pluta.

Tipuri de pluta

Produsele din pluta pentru interioare sunt de mai multe tipuri. Ele pot fi clasificate dupa forma lor de prezentare in dale sau rulouri. Dimensiunile uzuale ale dalelor din pluta sunt de 30x30 cm si 60x30 cm, iar cele pentru rulouri sunt de 5x0,5 m (pluta rulouri) si15x1m (pluta substrat folosita exclusiv pentru izolare).

Un criteriu important al placilor de pluta este grosimea. Se recomanda grosimi de 4 sau 5 mm pentru o buna antifonare si termoizolare si de 2-3 mm pentru decoruri.

Un alt criteriu de luat in considerare este densitatea granulelor de pluta. In functie de aceasta se diferentiaza produsele din pluta potrivite imbracarii pardoselilor (care trebuie sa aiba o densitate mai mare) fata de cele folosite pentru decorarea peretilor.

In functie de destinatie, exista trei tipuri de pluta :
  • 1. pluta sol - exclusiv pentru pardoseli;
  • 2. pluta cu un strat de granule speciale - pentru plafoane si pereti;
  • 3. pluta rulouri - utilizata pentru decorarea si izolarea peretilor si a plafoanelor, iar in privinta pardoselilor, se foloseste doar pentru izolare.

    Exista un tip de pluta folosita numai pentru izolare, denumita pluta rulouri substrat, care are urmatoarele aplicatii: izolarea peretilor si a tavanelor; montarea sub pardoseli din pvc, linoleum, parchet, dale, podele lemn pentru reducerea zgomotului de pasi; izolatie sub tapiserie.

    Pentru functia decorativa, trebuie avute in vedere diversele nuante cromatice, incepand de la culoarea naturala pana la cea bruna, neagra, rosie sau alba.

    Destinatii

    Domeniile de utilizare a plutei sunt diverse. Ea poate decora atat peretii, cat si pardoseala din camere de zi, bucatarii, holuri, camere de copii si tineret, dormitoare, bai.

    De asemenea, intrebuintata cu imaginatie, pluta se poate constitui ca un detaliu aparte al unui interior, prin aplicarea ei pe suprafata usilor interioare, a fetelor de mobilier, a sezutului scaunelor etc. In camerele de copii poate fi un suport aspectuos care imbraca peretii, unde copiii sa afiseze diverse desene sau imagini etc.

    In concluzie, pluta este un material deosebit, cald si elastic, care se intretine usor si pe care murdaria este putin vizibila. In timp, ea capata o patina ce nu-i degradeaza imaginea sau textura, aducand o nota originala interiorului in care este prezenta.

    Adela Parvu
    Arhiva Ideal Decor
  • ×
    Subiecte în articol: pluta