x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plăcile HPL: noi soluţii pentru personalizarea pereţilor casei

Plăcile HPL: noi soluţii pentru personalizarea pereţilor casei

de Alina Iancu    |    17 Apr 2010   •   00:00
Plăcile HPL: noi soluţii pentru personalizarea pereţilor casei
Sursa foto: Abet Laminati Spa/

"Era digitalizării" este printre cele mai cunoscute sintagme care descriu perioada în care trăim. Astăzi totul devine mai simplu cu ajutorul tehnologiei. Aşa cum am arătat în numerele trecute ale Jurnalului casei, astăzi totul poate fi personalizat în acest fel, chiar şi florile sau plăcile ceramice. De data aceasta vom face referire la o idee ce asigură o personalizare deosebită a pereţilor.

Soluţii în această direcţie sunt destule şi de-a lungul timpului, în Jurnalul casei, v-am vorbit despre multe dintre ele. Ne-am oprit şi de data asta asupra acestei operaţiuni de "îmbrăcare a pereţilor", alegând să vă aducem în prim-plan o soluţie deosebită şi puţin cunoscută, anume acoperirea decorativă a pereţilor cu plăci HPL simple sau personalizate.

Placările cu HPL sunt întâlnite cel mai frecvent la sediile firmelor sau la instituţii publice, la clădirile de birouri şi mai nou şi clădirile rezidenţiale. Ideea este cu atât mai interesantă cu cât marii producători de HPL din lume au tecut la imprimarea placilor HPL cu imagini din natură sau trimise direct de clienţi în scopul personalizării.

DIFERENŢA DINTRE HPL ŞI PAL
Primele plăci de HPL au apărut pe piaţă în anul 1913 şi au fost produse de Formica, firmă americană cu renume în domeniu. High Presure Laminated, cunoscut ca HPL, este un material obţinut prin laminarea la presiuni înalte a foilor de hârtie de tip Kraft, îmbibate în răşini fenolice şi presate la 100kg/cm2, la o temperatură de 1.500°C. Plăcile se împart în două categorii: subţiri cu dimensiuni de 0.7mm, 0.9mm şi 1.2 mm şi compacte, cu grosimi cuprinse între 2 mm şi 20 mm.

Plăcile de HPL subţiri au o singură faţă decorativă şi sunt presate pe diverse materiale suport spre deosebire de plăcile compacte care au două feţe decorative şi sunt folosite ca atare în diverse aplicaţii: placarea pereţilor interior şi exteriori, mobilier sau compartimentări.

O confuzie iscată adesea este aceea între materialele HPL şi PAL, de multe ori ele fiind confundate. Pentru a lămuri această problemă, am apelat la Radu Bendea, project manager la SC Retco SRL din Braşov, firmă importatoare a produselor Formica pe piaţa românească. "Confuzia între PAL şi HPL este cauză a stadiului incipient de dezvoltare al pieţei din România. Materialul PAL este un conglomerat pe baza de aşchii de lemn, care este folosit ca substrat pentru divese folii de decor."

Diferenţa se face între PAL-ul decorat cu hârtie melaminată şi cel decorat cu HPL subţire. "Tehnologia de fabricaţie a HPL-ului are ca rezultat un material cu un comportament foarte bun în medii în care este supus uzurii aşa cum este cazul mobilierului de bucătărie." O altă diferenţă importantă între cele două este dată şi de rezistenţa sporită a HPL-ului la diferiţi factori în comparaţie cu PAL-ul care poate fi deteriorat mult mai uşor.

PLACAREA FAŢADELOR CU HPL
Placările faţadelor cu HPL au început să apară în jurul anului 1960, dar sistemul s-a modificat şi s-a adaptat continuu o dată cu evoluţia tehnologică şi cu cerinţele cumpărătorilor. Dacă ne referim strict la această arie, cel mai important atuu al HPL-ului este dat de rezistenţa ridicată la uzură şi menţinerea aspectului estetic pe o perioadă de timp îndelungată.

De fapt, pe partea de placări exterioare, HPL-ul se numără printre materialele de top, pentru că practic, producătorul îi oferă garanţie pe viaţă. Materialul este rezistent la razele UV şi în această privinţă garanţia producătorului se întinde pe o perioadă de până la 10 ani.

După aceea îşi poate pierde treptat din culoare însă uniform pe toată suprafaţa plăcii. Uşurinţa şi rapiditatea în montaj şi prelucrare, precum şi aspectul estetic şi criteriile de mentenanţă fac din acest material unul dintre preferatele designerilor şi arhitecţilor. Alte caracteristici demne de luat în seamă sunt: greutatea redusă a plăcilor, rezistenţa la variaţii de temperatură, impact şi acţiuni mecanice, rezistenţa la pătare şi varietatea de culori şi texturi.

Pentru obţinerea rezultatelor optime, în ceea ce priveşte placarea faţadelor cu HPL este indicat să se urmeze cu stricteţe indicaţiile producătorului cu privire la depozitare, manipulare, montare şi mentenanţă, de aici la fel ca în cazul oricărui alt material de finisaj putând să apară eventuale probleme legate de distrugerea parţială sau chiar totală a materialului, de rezistenţa lui în timp acolo unde a fost prevăzut.

APLICARE ŞI ÎNTREŢINERE
Plăcile HPL pot fi aplicate pe faţade pe o substructură din profil de aluminiu sau din lemn, cu prinderi mecanice vizibile sau ascunse şi prin lipire. Procedeul de aplicare este uşor şi rapid. Datorită izolării termice şi a ventilaţiei, materialul ajută la evitarea pierderilor de căldură pe timpul iernii şi a supraîncălzirii pe timpul verii. Astfel de suprafeţe au caracter non poros şi capacitate antistatică, drept care murdăria nu stă pe ele, mai ales că vântul şi ploaia elimină şi ele orice urmă de praf care ar putea rezista pe suprafaţă.

Tratamente sau lucrări de întreţinere nu sunt necesare în cazul placărilor cu HPL subţire sau compact, ci doar atenţie la montaj.
Pentru aplicaţiile exterioare, firma americană promovează o gamă de 40 de culori, însă la cerere pot fi puse la dispoziţie culori şi texturi din gama de interior care au fost în prealabil testate şi certificate pentru decoruri exterioare.

Privitor la placarea pereţilor cu HPL în domeniul rezidenţial, designerii recomandă placarea doar a unor arii mici, în scop decorativ.

FAŢADE PERSONALIZATE
Plăcile HPL personalizate sunt încă puţin cunoscute pe piaţa din România. Ele pot fi imprimate fie cu imagini digitale furnizate de clienţi, fie cu una dintre imaginile puse la dispoziţie de firma producătoare. Imprimarea se face pe foile de hârtie care intră în compoziţia plăcii de HPL, înainte de îmbibarea cu răşină astfel că nu există riscul deteriorării imaginii în timp sau la contactul cu substanţe chimice. Aplicarea şi menţinerea plăcilor HPL imprimate se face normal şi nu necesită îngrijire suplimentară.

Preţurile suprafeţelor placate cu HPL variază, influenţate de mai mulţi factori: placa în sine (factorul care influenţează costul în acest caz este grosimea plăcii), substructura şi elementele de prindere folosite, costuri de furnizare şi instalare. Pentru a stabili un preţ exact, în funcţie de toate aspectele de mai sus, cel mai indicat este să luaţi legătura cu una dintre firmele care importă aceste produse. Doar ele vă pot oferi informaţiile semnificative în acest sens.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine