x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele perene din gradina

Plantele perene din gradina

01 Apr 2005   •   00:00

VERDE
Ca set de caracteristici comune, plantele perene se inmultesc usor si rezista la conditii grele de mediu, in primul rand datorita radacinilor puternice si lungi, care patrund adanc in sol, pana la straturile bogate in apa si elemente nutritive. Plantele perene sunt de doua tipuri: cu frunze cazatoare si cu frunze permanente. Cele cu frunze cazatoare si tulpini ierboase sunt cele care trec iarna printr-o perioada de hibernare, pentru a reveni la viata primavara. Pentru flori, o durata de viata perena nu este neaparat echivalenta cu un numar mare de ani de supravietuire. Cele mai multe plante perene cu flori nu traiesc mai mult de doi-trei ani. Unele soiuri insa au capacitatea de a se reproduce in acelasi loc, astfel incat dau senzatia ca traiesc mult mai mult. Toamna, ele isi pierd frunzele, pentru ca primavara sa rasara din aceleasi radacini. In afara de ingrijirea strict necesara (aerisirea solului primavara, udare, plivire, fertilizare), aceste plante nu au nevoie de o atentie speciala. Multe dintre ele, de altfel, cresc in mod natural.

Tufele cu flori sunt tot perene, dar cu tulpini lemnoase. Cele mai multe au frunze cazatoare. Pe langa lucrarile de sol de la inceputul sezonului cald, tufele trebuie tunse si rarite la anumite perioade de timp, primavara, dupa ce trece perioada de inflorire, pentru ca lastarii noi sa se poata dezvolta cat mai frumos.

O alta categorie de plante perene sunt cele care isi pastreaza frunzele verzi si in timpul iernii. In aceasta categorie intra unii arbusti care se folosesc, de regula, la alcatuirea gardurilor verzi. Acestia trebuie tunsi periodic, in functie de inaltimea si de forma pe care le considerati cele mai potrivite. Frunze permanente au si o serie de plante perene care sunt cultivate, de regula, in ghivece. Cele mai multe provin din tari tropicale si de aceea au nevoie in mod constant de temperaturi destul de ridicate. Acest tip de plante poate fi cultivat in gradina si la noi, dar necesita transplantare sezoniera, pentru ca nu pot suporta frigul iernilor din zonele cu clima temperata.

Pentru gradina voastra, cel mai simplu si mai eficient este sa alegeti plante perene din diverse categorii, astfel incat sa va asigurati ca aveti frunze si flori o perioada cat mai mare din an. In solul gradinii cultivati gard viu si tufe cu frunze permanent verzi, alaturi de tufe cu flori cu diferiti timpi de inflorire. De exemplu, forsythia, tufa cu flori mici si galbene care anunta primavara, este unul dintre primele Plantele pe care le cultivam in gradina fac parte, fiecare, din cate o clasa de vegetatie principala - arbori, tufe sau flori. O alta delimitare se realizeaza in functie de durata de viata a acestora. Astfel, exista plante anuale - cele mai multe sunt soiuri de flori sezoniere - si perene (cea mai lunga durata de viata o au copacii, urmati, in ordine, de tufe si de unele specii de flori). soiuri care infloresc dupa iarna, in vreme ce liliacul infloreste abia la inceputul verii.

Puteti imparti spatiul destinat florilor perene intre plante cultivate direct in gradina, care isi pierd frunzele toamna si infloresc din nou primavara, si plantele cultivate in ghivece, pe care sa le asezati in spatiul pe care il aveti la dispozitie in functie de perioada de inflorire si de tipul de planta. O floare cu tulpini agatatoare, de exemplu, va fi mult mai bine pusa in valoare daca este plantata intr-un ghiveci suspendat de grinda unui chiosc din gradina. Tot ca exemplu, tufele cu frunze permanente care se dezvolta in ghiveci pot fi mutate afara primavara si asezate pe marginea aleii principale care leaga casa de gradina.

Spre deosebire de plantele sezoniere, care va permit o mai mare libertate de miscare in ceea ce priveste aspectul cromatic al gradinii, cele perene confera spatiului verde din jurul casei un plus de stabilitate si creeaza senzatia de statornicie. Fiind usor de plantat si de ingrijit, plantele perene va vor ajuta, in fiecare primavara, sa va reconstruiti gradina asa cum va doriti, plecand de la elemente de baza deja existente.
×