x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele suculente

Plantele suculente

de Cornelia Constantin    |    16 Feb 2006   •   00:00
Plantele suculente
MEREU VERDE
Forme variate Si flori delicate

Inrudite cu cactusii, plantele suculente formeaza o adevarata lume a formelor si culorilor. Frunzele pot fi rotunde, alungite sau ascutite, netede, cu perisori sau tepi, dispuse in mici rozete sau pe tulpini putin inalte. Cele mai multe au culoare verde, dar mai sunt si unele argintii sau roscate. Florile sunt delicate si au aspect de clopotei sau stelute. Sunt atat de multe varietati si combinatii, incat este putin probabil sa putem vorbi vreodata despre toate. Cele mai populare dintre sunt: Aloea, Echeveria, Haworthia, Sedumul etc.

PLANTE PENTRU OAMENI OCUPATI


Ele sunt raspandite in mod natural in toate zonele aride sau cu perioade de uscaciune ale lumii. Ca plante cultivate - unele in spatii protejate, altele in gradina - ele se regasesc in ofertele multor furnizori. Tocmai ca sunt atat de bine adaptate unor conditii extreme de mediu, suculentele se simt bine in casele noastre, care din punct de vedere al umiditatii relative reprezinta adevarate deserturi. Suculentele si cactusii reprezinta o categorie de plante care prefera chiar sa fie usor neglijate, deci sunt numai bune pentru oameni ocupati. Ele pot fi plantate in ghivece individuale, nu prea mari, sau in vase speciale pentru aranjamente, care arata ca niste tavi decorative de maximum 10 cm inaltime. Oricum ati decide sa le combinati, e bine sa tineti cont de cateva aspecte, pentru ca suculentele dumneavoastra sa creasca si sa infloreasca an de an.

SFATURI DE INGRIJIRE


Incepand de toamna si pana la inceputul primaverii ele se pastreaza in spatii reci (8-10 grade Celsius) si uscate, dar bine luminate. Aceasta perioada ajuta plantele sa intre in repaus si sa-si conserve energia asa incat din primavara sa poata inflori. Indata ce temperaturile incep sa creasca si razele soarelui sunt mai intense, expuneti-le treptat. Daca le veti muta pur si simplu in soare direct, o sa vedeti ca apar arsuri. Dupa ce planta s-a adaptat la intensitatea razelor soarelui puteti sa nu va mai faceti probleme. Udati periodic, atunci cand pamantul s-a uscat la suprafata. Pamantul se amesteca cu nisip pentru a asigura un drenaj mai bun iar la baza ghiveciului se pun pietricele. Nu sunt necesare ingrasaminte, pentru ca daca li se respecta perioada de odihna, plantele vor creste fara ajutor. Primavara tarziu sau la inceputul verii o sa observati cum incep sa se dezvolte tulpinile florale, ca niste cordite care rasar din mijlocul rozetelor sau de pe lateral. Cele mai multe au flori in nuante de galben si forme care amintesc de ghiocei. Dar mai sunt si altele care au flori portocalii sau roz intens. In unele cazuri, florile au doar cativa milimetri, in altele, sunt cu adevarat spectaculoase. Unele infloresc in fiecare an, altele numai dupa mai multi ani de dezvoltare.

SFAT
  • Amintiti-va sa udati putin in perioadele reci si ceva mai generos vara, cand este foarte cald
  • Primavara expuneti-le treptat la soare
  • De remarcat sunt si proprietatile medicale ale unor astfel de plante
  • ×