x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De ce să plantezi salvia lângă trandafiri

De ce să plantezi salvia lângă trandafiri

de Anastasia Paul    |    25 Aug 2023   •   23:30
De ce să plantezi salvia lângă trandafiri

Trandafirii sunt unele intre cele mai frumoase și elegante flori.

Însă nu doar oamenii iubesc trandafirii, ci și insectele. Astfel că omizile, gândacii hoplia, albinele, afidele și acarienii pot face ravagii într-o grădină frumoasă de trandafiri, provocând găuri în frunze sau privându-le de umiditate, scrie housedigest.com.

Dacă ai de-a face cu o invazie de dăunători în jurul tufelor de trandafiri, poate fi timpul să apelezi la soluții naturale. Salvia acționează ca paznic loial pentru plantele din grădină, inclusiv pentru tufele prețioase de trandafiri. Acest lucru se datorează faptului că are un miros puternic care descurajează dăunătorii.

Dar plantele de salvie pot face mai mult decât să sperie gândacii. Aduc și multe beneficii biologice și estetice grădinii tale.

Iată ce trebuie să știți despre plantarea salviei lângă trandafiri și cum poate ajuta grădina să prospere.

Mirosul de salvie poate fi descris ca pământesc, cald, ușor dulce. Majoritatea oamenilor consideră că aroma salviei este foarte plăcută. Însă dăunătorii de grădină, cum ar fi gândacii, moliile de varză, melcii și omizile o detestă.

Salvia poate fi eficientă și împotriva afidelor, cei mai des întâlniți dăunători ai trandafirilor. Desigur, anumite afide au evoluat pentru a se hrăni cu salvie, dar planta nu este foarte atrăgătoare pentru majoritatea, iar tipurile de afide care pot distruge salvia nu sunt întotdeauna de același tip care atacă trandafirii. În plus, salvia atrage de fapt prădători care vor alunga dăunătorii din grădina ta, inclusiv muștele sispande, viespile parazite, aripile verzi și gărgărițele. Acești prădători naturali se vor hrăni cu afide fără a afecta trandafirii, menținând populația de afide la un nivel ușor de gestionat.

Pe lângă protejarea trandafirilor tăi prețioși, plantele de salvie pot aduce o serie de beneficii întregii tale grădini. Aceste flori violete unice umplu spațiul vizual în timp ce sporesc frumusețea trandafirilor, iar mirosul lor pământesc se amestecă bine cu parfumul dulce al trandafirilor. Ele pot descuraja insectele pe care nu le dorești, dar, în același timp, florile de salvie sunt încă extrem de atractive pentru polenizatori, inclusiv fluturi, albine și chiar păsări colibri.

Plantele de salvie sunt originare din zona mediteraneană. Ca și trandafirii, ele preferă să trăiască în medii însorite și uscate, cu un sol bine drenat. Unele tipuri grozave de salvie din care puteți alege includ Caradonna, Tanzerin, Blue Hill și Mainacht. Salvie Texas sau salvie mexicană sunt alte două soiuri rezistente și tolerante la secetă, dar ai grijă că acestea pot crește destul de înalte și pot copleși trandafirii. Când plantezi salvie în apropierea trandafirilor dtăi, acordă-le mult spațiu pentru rădăcini, o rază de cel puțin două picioare pentru trandafirii mai mici. Salvia funcționează minunat și ca plantă de umplutură sau de margine.

De asemenea, dăunătorii pot fi descurajați și de alte ierburi cu miros puternic, cum ar fi levănțica, usturoiul, ceapa, menta, arpagicul, pătrunjelul și gălbenelele.

 

×
Subiecte în articol: salvie trandafiri