x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Poarta Brandenburg sau inima Berlinului

Poarta Brandenburg sau inima Berlinului

22 Mar 2008   •   00:00

Poarta Brandenburg este unul dintre cele mai cunoscute monu­mente ale Berlinului. Poziţionată între Parizer Platz şi Platz der 18 Martie, a fost construită la comanda lui Wilhelm al II-lea, ca un simbol al împăcării.

Poarta Brandenburg este unul dintre cele mai cunoscute monu­mente ale Berlinului. Poziţionată între Parizer Platz şi Platz der 18 Martie, a fost construită la comanda lui Wilhelm al II-lea, ca un simbol al împăcării. Au­torul proiectului a fost arhitectul Karl Gotthard von Longhans (lucrările s-au derulat în perioada 1788-1791), care a utilizat elemente ale arhitecturii cla­sice. Consfinţind renumele Berlinului de “Spreeathen” (Atena de pe Râul Spree), poarta a fost realizată după Pro­py­laea, calea de acces la Acropolis, în Ate­na. Este compusă din 12 co­loane dorice, care susţin Quadriga con­dusă de zeiţa Viktoria (sculptura lui Johann Gottfried Schadow). Poarta Bran­denburg a rămas neschimbată ca arhitectură şi a jucat un rol deosebit în istoria modernă a Germaniei.

 

 

Repere istorice

După bătălia de la Jena-Auerstedt, Napoleon, învingător al Prusiei, a de­mon­tat Quadriga şi a dus-o la Paris. Sta­tuia a fost redată Berlinului în 1914 de generalul Ernst von Pfuel, iar ­crean­ga de măslin din mâna zeiţei a fost în­lo­cu­ită cu o cruce a biruinţei. Naziştii au folosit Poarta Bran­denburg drept simbol. În 1945, la sfâr­şitul celui de-al II-lea război mondial şi al cumplitelor bombar­damente asupra Berlinului, Poarta era ne­a­tinsă, protejată de ordine stricte ale co­mandamentului aliat. Divizarea Ger­ma­niei şi împărţirea tragică a ­Berlinului în Est şi Vest (zidul construit în 1962 avea Poarta drept element central) au în­chis şi ultima cale de acces între cele două zone de ocupaţie. Un an mai târziu, J.F. Kennedy făcea o vizită istorică la Ber­lin, iar ocupanţii sovietici acopereau poarta cu mari afişe ce obturau privirea că­tre partea de est a oraşului. În 1987, Ronald Reagan a vorbit berlinezilor la Poar­ta Brandenburg, adresându-se  în acelaşi timp şi lui Mikhail Gorbachev, căruia îi solicita să deschida Poarta şi să distrugă zidul, punând capăt războiului rece. La 22 decembrie 1989, Poarta a fost redeschisă, când cancelarul Helmut Kohl a mers în întâmpinarea prim-mi­nistrului est-german, Hans Modrow.

 

 

Simbol modern

Poarta Brandenburg este, cu sigu­ran­ţă, cel mai important simbol ­euro­pean modern al păcii, intrarea trium­fă­toa­re a zeiţei în oraş semnificând sfâr­şitul conflictelor. Este, de asemenea, un sim­bol al divizării şi reunificării, un mo­nu­ment pe sub care au defilat torţele na­zis­te ce au târât Germania în cea mai nea­gră perioadă a istoriei, dar prin care au trecut, plângând de bucurie, oameni des­părţiţi prin decizii arbitrare vreme de mai bine de 50 de ani.

×
Subiecte în articol: poarta constructii celebre berlinului