x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pretul caselor din lemn

Pretul caselor din lemn

de Adela Parvu    |    03 Aug 2006   •   00:00
Pretul caselor din lemn
INVESTESTE INTELIGENT
Multi oameni viseaza la propria casa, dar se incapataneaza sa viseze la ceea ce nu-si permit. Majoritatea se lasa vrajiti de imaginea vilelor, care inspira pentru mentalitatea romaneasca forta baneasca si statut social privileagiat. Si dupa ce-si proiecteaza visul casei marete, se gandesc ca in garaj s-ar potrivi si o masina, daca nu doua, ultimul model comandat din cataloage si, evident, si o piscina acoperita. Asa ca, in final, visul ramane doar vis pentru ca, deh! nu sunt bani pentru o vila trainica din caramida si cu atat mai putin pentru restul.

Ar trebui sa inteleaga omul de rand ca sunt variante si solutii pentru orice buzunar. Adica vorba romaneasca: "Poti sa te intinzi cat ti-e plapuma". Si daca nu sunt bani pentru o vila, cu siguranta se gasesc pentru o casa din lemn. Banuiesc faptul ca multi se intreaba: dar de unde bani pentru teren? Pai cine a spus ca terenul trebuie sa fie de mii de metri patrati sau in vecinatatea Arcului de Triumf?

NAVETA ORI STRESUL DE LA BLOC?

Exista oameni chibzuiti care dupa o socoteala amanuntita au ajuns la concluzia sa se mute la cativa kilometri de Bucuresti ori de orasele municipiu de judet in localitati mici, unde exista utilitati (curent electric, canalizare, surse de apa) si sa faca naveta. Motivul este simplu: pretul terenului este mult mai mic. Alt argument este cel vizavi de pretul din ce in ce mai crescut al chiriilor de la bloc, dar si al intretinerii. Deci si daca esti proprietarul unui apartament tot te costa o gramada de bani sa locuiesti la bloc si sa fii la timp cu datoriile. Si atunci, puse in balanta costurile cu aparentul inconfort al navetei, ajung sa aleaga casa pe care o pot avea la o distanta de doar cativa kilometri de aglomerarea urbana.

DE CE DIN LEMN?

Multi oameni sunt incantati de cartierele rezidentiale, dar nu stiu ca majoritatea caselor din aceste suburbii in stil american sunt construite pe structura de lemn. Ori, daca stiu, nu spun prietenilor pe care-i invita la inaugurarea casei. Ce are lemnul? De ce e vazut mai prost ca si caramida? Pentru ca e mai ieftin, asta ar fi primul raspuns. Al doilea, ca nu rezista sute de ani, desi bisericile din lemn de la noi dovedesc contrariul in privinta constructiilor usoare. Al treilea raspuns ar fi ca pur si simplu aceste tipuri de case nu sunt suficient cunoscute de potentialii proprietari si ca atare sunt considerate din start ca fiind mai putin trainice ori calitative.

PANA LA COSTURI

Dar dincolo de argumente, de exemple, de pledoarii pentru casele din lemn, care sunt mai sanatoase, mai usor de intretinut, ajungem la chestiunea costurilor. Casele astea sunt pe buzunarul romanului care poate face un credit pe 20-30 de ani. Preturile apartamentelor de bloc vechi au crescut incredibil, desi starea lor este din ce in ce mai proasta. Cum sa dai 60-70 de mii de euro pe un apartament cu doua camere, cand de banii astia iti cumperi teren, iti faci casa si iti ramane si de masina, pentru naveta?

INTRE 290 SI 400 EURO PE METRU PATRAT

Adrian Stanciulescu de la APROCOR CONSTRCUT spune ca preturile la casele din lemn nu au crescut, dar diferentele exista la metru patrat din cauza materialelor folosite, respectiv a sistemelor de izolare performante si a sistemelor metalice de ranforsare si rigidizare a constructiilor din lemn. Spre exemplu, o izolatie clasica la o casa din lemn, peretele de tip sandvis, este mai ieftina decat o izolare de ultima ora cu materiale ultra performante cum ar fi foliile de aluminiu cu straturi succesive de aer, care nu permit pierdea caldurii pe timp de iarna.

Stanciulescu mai spune ca exista o dezvoltare a constructiilor din lemn, deoarece investitorii imobiliari au realizat eficienta acestor constructii si castigurile bune pe care le pot avea in urma vanzarii lor. Mai mult, sunt atat de avantajoase incat chiar la un pret maximal de 400 de euro pe metru patrat sunt investitori care se obliga fata de cumparatori sa si intretina locuintele pe termen mediu si lung. Asta insemand ca ei cunosc faptul ca riscurile degradarii lor sunt mici.

EXEMPLE CONCRETE

Cei de la APROCOR ne-au dat cateva cazuri de case din lemn construite recent. Spre exemplu, la 18 km de punctul zero al Capitalei, o casa de 166 mp (parter cu etaj mansardat) situata pe un teren de 500 de mp costa cu tot cu utilitati (gaze, centrala termica, retea de apa si canalizare trase) 109.000 de euro. La 20 de km de punctul zero al Bucurestiului aceeasi casa ajunge, din cauza costului mai mic al terenului, la suma de 99.000 de euro.
×
Subiecte în articol: casa lemn