x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Preturile zapacesc busola: sudul o sa bata nordul

Preturile zapacesc busola: sudul o sa bata nordul

de Catiusa Ivanov    |    15 Iun 2006   •   00:00
Preturile zapacesc busola: sudul o sa bata nordul
AFLA CE E NOU
Afla care sunt zonele periurbane cu potential bun de dezvoltare, preturile terenurilor din jurul Bucurestiului si unde este inteligent sa investesti. In urmatorii ani, Capitala va fi inconjurata de a doua centura, mai larga, ce va trece prin Buftea, Ciorogarla, Bragadiru, Cernica, Afumati, Balotesti

In ultimii ani, tot mai multi cumparatori s-au orientat spre terenurile din zonele periurbane ale Bucurestiului. Primul dintre motive a fost ca in Capitala au ramas foarte putine terenuri libere, iar preturile acestora au devenit neobrazat de mari (un metru patrat in buricul targului e scos la vanzare cu pana la 4.000 de euro). Al doilea motiv de reorientare al cumparatorilor a fost speranta ca pretul pamantului din preajma metropolei va creste foarte mult si posesorii se vor imbogati peste noapte. Intr-adevar, cei care au cumparat acum 2-3 ani terenuri si le-au revandut au scos bani frumosi de pe urma acestei afaceri. In zona de nord a Bucurestiului pretul unui teren era acum 3 ani mai mic de 1$/mp. In prezent preturile incep de la 60 de euro pe mp si ajung undeva in jurul sumei de 400 de euro pe mp. Specialisti, imobiliari privesc destul de sceptic aceasta dezvoltare, deoarece, practic, nu a crescut deloc calitatea urbanistica, totul rezumandu-se la speculatii imobiliare. Marinela Berza, seful Directiei de dezvoltare urbana si metropolitana din cadrul Primariei Capitalei, este de parere ca dezvoltarea imprejurimilor s-a facut haotic. Infrastructura este dezastruoasa atat din punct de vedere al cailor de acces, cat si din punct de vedere al accesului la utilitatile publice.

Desi situatia infrastructurii nu s-a ameliorat deloc si nici nu sunt sanse pentru ameliorari rapide, Alexandru Grosanu vicepre-presedintele Camerei de Comert imobiliar considera ca si in urmatorii ani se vor face la fel de multe tranzactii in zonele periurbane ale Capitalei. Potentialii cumparatori vor fi atat investitori cat si persoane din patura de mijloc care acced catre un trai mai linistit. Imprejurimile metropolei au o dinamica in care pot fi retinute cateva elemente de constanta, care fac posibile predictii:

ZONA DE NORD

Aici au avut loc numeroase tranzactii intre anii 1996-2004. In aceasta perioada s-au dezvoltat comune cu pretentii de orasele, precum: Baneasa, Tunari, Otopeni sau Mogosoaia. Pretentii neacoperite, deoarece in adevaratul sens al cuvantului nu pot fi numite orase: drumurile sunt mizere, canalizarea lipseste cu desavarsire, iar alimentarea cu gaze este partiala. In acceasta zona piata s-a stabilizat, preturile terenurilor ajungand la o cota maxima de acceptabilitate (in prezent ajung la 400 de euro pe mp). Alt motiv pentru care cumparatorii ocolesc Nordul este accesul greoi spre Bucuresti. La orele de varf, din Baneasa pana in centrul Bucurestiului se ajunge in mai mult de o ora.

ZONA DE VEST

Vicepresedintele camerei de comert imobiliar observa ca, incepand din toamna anului trecut, cumparatorii s-au reorientat din zona de nord spre zona de vest, aici preturile terenurilor fiind mult mai mici. In acest context, o dezvoltare spectaculosa a avut loc in prelungirea Ghencea, in mai putin de 6 luni au aparut 240 de constructii pe un areal de 400 ha. Din nefericire, aceasta zona s-a dezvoltat haotic, cei de aici neavand apa sau canalizare sau drumuri asfaltate. Tot in Vest s-au dezvoltat, dar mai modest, comunele Chiajna si Rosu, iar viitorul acestor localitati este promitator deoarece autoritatile locale au acordat atentia cuvenita infrastructurii, iar preturile terenurilor au ramas suportabile (40-80 euro/mp).

ZONA DE EST

Specialistii imobiliari apreciaza ca aceasta zona este foarte potrivita din punct de vedere al asezarii geografice. Preturile sunt relativ cumsecade, langa autostrada variaza intre 60 si 200 de euro/mp, iar in planul doi nu sar de 25 de euro pe mp. Nu se stie cu exactitate care au fost motivele pentru care aceasta zona a fost ocolita, dar in prezent investitorii sunt din ce in ce mai interesati. La Cernica a incept deja constructia a doua cartiere rezidentiale.

ZONA DE SUD

Prezenta obiectivelor industriale a taiat multa vreme cheful de a construi in sudul Bucurestilor. Terenuri disponibile sunt, dar posibilii cumparatori isi doresc orice numai vecinatatea furnalelor, nu. Cu timpul a devenit clar ca Sudul nu e mai poluat decat restul imprejurimilor orasului.

Specialistii sunt de parere ca, in urmatorii 2-3 ani, aceasta zona va cunoaste o dezvoltare efervescenta, mai ales in localitatile Magurele si Varteju. Atuurile Sudului sunt: cai de acces bine conturate, retele de utilitati publice deja constituite si pretul decent al terenurilor, aproximativ 10-12 euro/mp.

A DOUA CENTURA

Profesorul Constantin Enache, de la Universitatea de Arhitectura, identifica o viitoare furtuna pe piata tranzactiilor imobiliare din zona periurbana a Bucurestiului. In urmatorii zece ani, Capitala va fi inconjurata, potrivit proiectelor aflate deocamdata in studiu, de o a doua centura ocolitoare. Aceasta va trece prin Buftea, Ciorogarla, Bragadiru, Cernica, Afumati, Balotesti (vezi harta). Bineinteles, proiectul va demara in cadrul mai largului concept de "dezvoltare a zonei metropolitane", care va trebui sa reuneasca sufragiile tuturor localitatilor invecinate ce vor fi incluse. Mirajul celei de-a doua centuri da o serioasa tema de meditatie speculantilor de terenuri.
×
Subiecte în articol: zonă preţurile