x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Principii de mobilare si utilare a bucatariei

Principii de mobilare si utilare a bucatariei

de Georgiana Teodorescu    |    15 Sep 2005   •   00:00
Principii de mobilare si utilare a bucatariei
IDEI PENTRU CASA TA
O amplasare neadecvata a electrocasnicelor va poate face sa parcurgeti kilometri inutili in bucatarie. Respectarea principiului triunghiului de lucru si a catorva reguli de baza va ajuta sa obtineti o bucatarie sigura si practica Printr-o planificare atenta a spatiului puteti obtine o bucatarie sigura, confortabila si bine organizata. Exista cateva reguli care trebuie stiute atunci cand incepeti sa amenajati o bucatarie.

Pozitionarea electrocasnicelor se face in functie de utilitati (apa, gaz). Chiuvetele incorporate in blatul de lucru trebuie pozitionate in locul in care exista alimentarea cu apa. In cazul in care se doresc incorporate masina de spalat vase, masina de spalat rufe, pozitionarea acestora se va realiza in vecinatatea chiuvetei, pentru a se putea realiza in masca acesteia racordarea masinilor la sursa de apa, precum si posibilitatea folosirii scurgerii chiuvetei pentru evacuarea apei reziduale de la masina de spalat. In cazul in care masina de spalat va fi montata in alt loc (si nu in vecinatatea chiuvetei), se va face o alta scurgere si alimentare cu apa, ceea ce este dificil, mai ales la bloc.

DIMENSIUNI VARIATE


Plitele incorporate in blatul de lucru pot fi alimentate cu gaz sau pe baza de electricitate, dar exista si modele care functioneaza cu alimentare combinata gaz + electric. De asemenea, in cazul plitelor, dimensiunile variaza, acestea putand fi de 30 cm, 60 cm, 70 cm, 75 cm si 90 cm (cu o adancime standard de 60 cm, dimensiune pe care o au de altfel toate electrocasnicele si corpurile de mobilier pentru bucatarie). Hotele pot fi de doua tipuri: hotele decor (cu camin de inox), de 60 cm, 70 cm si 90 cm, hotele incorporate in dulap superior, de 60 cm si 90 cm.

Este foarte important ca in alegerea hotei sa se plece de la dimensiunea plitei. Intotdeauna hota trebuie sa fie de aceeasi dimensiune cu plita sau chiar mai mare decat aceasta, in nici un caz mai mica. Hota se monteaza la o inaltime situata intre 65 cm si 70 cm fata de planul de lucru (fata de plita).

Cuptoarele pot fi de doua dimensiuni: 60 cm si 90 cm, in varianta cu gaz si in varianta electrica. Cuptorul pe gaz se monteaza in corp inferior, sub plita. In cazul cuptoarelor electrice, ele se pot monta atat sub plita, cat si in coloana cu pozitionare la semiinaltime.

Nu se recomanda montarea plitei imediat dupa coloana, pentru ca in timp, din cauza flacarii, va fi atacata laterala coloanei. E bine sa existe un spatiu de minimum 15 cm intre plita si coloana.

Masinile de spalat vase sunt de 45 cm si de 60 cm. Acestea pot fi incorporate total sau cu comenzi le vedere. Masinile de spalat rufe sunt de 60 cm si se incorporeaza total in mobilier. Frigiderul trebuie asezat departe de aragaz, pentru o functionare eficienta.


Principiul de baza care trebuie respectat la amenajarea unei bucatarii este "triunghiul de lucru"(de maximum 4 m), care inlesneste accesul la cele trei arii principale de activitate: aragaz, frigider, chiuveta

""
  • Mobilarea in "L" este potrivita bucatariilor care au inglobat locul de luat masa

  • Mobilarea in potcoava este cea mai eficienta, pentru ca permite formarea unui triunghi de lucru echilateral

  • Aranjamentul de tip insula se potriveste spatiilor mari
  • ""
  • O incapere ingusta impune mobilarea si utilarea pe o singura latura

  • Bucatariile mai mari, dar inguste permit utilarea pe ambele parti
  • ×