Statul garantează 60.000 de euro pentru cei care vor să cumpere prima dată o locuinţă, dar pentru asta aveţi de urmat anumite etape şi de îndeplinit câteva condiţii.
Programul guvernamental "Prima Casă", devenit operaţional de puţin timp, atrage tot mai multe persoane. Potrivit datelor furnizate de Fondul de Garantare, până în prezent există aproximativ 1.300 de cumpărători şi alte câteva zeci de mii de persoane interesate, ceea ce a făcut ca preţurile la garsoniere şi apartamentele cu două camere să crească în două luni cu zece până la cincisprezece procente. Conform programului, statul garantează un împrumut în valoare de 60.000 de euro, garanţia fiind reprezentată chiar de locuinţa în cauză. De asemenea, "Prima Casă" impune limite ale dobânzilor şi un avans de maximum 5%. Pentru cei interesaţi, de menţionat este faptul că, pentru a avea acces la acest program, trebuie să îndeplinească anumite condiţii.
CINE BENEFICIAZĂ
De programul "Prima Casă" poate beneficia oricare persoană care nu are în proprietate un imobil fie el individual sau alături de soţ/soţie, indiferent de modul în care a fost dobândit. Cei care solicită un astfel de împrumut nu trebuie să aibă nici un credit ipotecar în derulare şi să dispună de un avans de 5% din preţul locuinţei, dacă acesta este egal sau mai mic de 60.000 de euro. În caz contrar, cumpărătorul se obligă să achite la bancă suma de 3.000 de euro plus diferenţa de preţ, lucru nerecomandat de analiştii imobiliari. Maria Seder Neda, analist imobiliar la portalul imobiliar Imopedia.ro, spune că: "Nu merită să dai un avans mult mai mare, pentru că evoluţia pieţei imobiliare ar putea duce la o şi mai mare depreciere a locuinţelor şi e posibil să pierzi pe termen lung". Cei care doresc să intre în programul "Prima Casă" se obligă să nu înstrăineze locuinţa timp de minimum cinci ani şi vor constitui asupra ei o ipotecă de gradul I în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor. Persoanele eligibile în acest program au obligaţia să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii. Valoare acestuia va fi egală cu primele trei rate de dobândă şi va fi menţinut pe toată perioada de creditare.
PAS CU PAS
Primul pas în programul "Prima Casă" este să găsiţi imobilul pe care vreţi să îl cumpăraţi pentru ca apoi să anexaţi cererii de finanţare şi antecontractul de vânzare-cumpărare. Aici apar de obicei riscuri, pentru că respectivul antecontract trebuie semnat înainte de a şti cu siguranţă dacă împrumutul vă va fi acordat. În cazul în care locuinţa este încă în construcţie se va prezenta contractul de construcţie cu societatea dezvoltatoare. După ce se constată eligibilitatea solicitantului, banca emite o promisiune unilaterală de creditare, iar Fondul de Garantare dă curs unei promisiuni de garantare. Atât promisiunea de creditare, cât şi cea de garantare sunt valabile timp de 18 luni, când trebuie ca locuinţa să fie evaluată şi finalizată. Din acel moment, promisiunile de creditare şi garantare iau forma unui contract de garantare, beneficiarul intră în posesia banilor, iar locuinţa devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor.
CU BANII DE CHIRIE
Prin programul "Prima Casă", costurile de creditare sunt diminuate cu 42% până la 49%. "Un alt avantaj al costurilor mici de creditare îl reprezintă faptul că mai multe persoane pot deveni eligibile pentru acest Program", a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
Băncile nu au voie să perceapă comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit încheiat între acestea şi client nu conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către bancă a acestuia. Tot în cadrul acestui program, notarii publici au anunţat că reduc cu 30% toate operaţiunile legate de notariat, iar Taxa pe Valoarea Adăugată este de 5%, şi nu de 19%. Astfel, ratele pentru o locuinţă cumpărată prin programul "Prima Casă" sunt foarte mici, comparabile cu plata unei chirii, diferenţa făcând-o faptul că, la sfârşitul perioadei de plată, cetăţenii vor avea locuinţă în proprietate. Ceea ce pare să nemulţumească până în prezent este procedura greoaie care trebuie urmată până la aprobarea dosarului.
AVANSUL
Fiecare dintre băncile menţionate în tabel percepe un avans minim de 5%, pentru creditările mai mici sau egale cu 60.000 de euro, sau 3.000 de euro plus diferenţa, în cazul sumelor mai mari decât cea garantată de stat. O altă asemănare este perioada maximă de creditare acceptată de fiecare bancă.
Programul "Prima Casă" este valabil atât pentru cei care vor să îşi construiască singuri locuinţa, cât şi pentru cei care doresc să o cumpere gata construită, fie ea finalizată şi deja înscrisă în Cartea Funciară sau în stadiul "la rosu" pentru ca mai târziu să îşi poată alege singuri finisajele. "Nu mai există nici un fel de barieră de nici un fel de natură. Astăzi îţi poţi construi o casă de la zero beneficiind de o garanţie guvernamentală de 60.000 de euro; poţi să-ţi cumperi o casă la roşu, nefinalizată, şi să primeşti o garanţie de la stat de 60.000 de euro sau poţi să-ţi cumperi o locuinţă finalizată, fie ipotecată, fie neipotecată de constructor, astfel încât să intri în posesia acesteia", a declarat primul-ministru, Emil Boc.
Costuri de creditare
Pentru creditele în lei, costurile de creditare (dobândă şi comisioane) sunt stabilite în funcţie de ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele) la trei luni plus maximum 2,5%, iar la creditele în euro în funcţie de EURIBOR (ratele de dobânzi pentru împrumuturile în EURO la care băncile din UE îşi acordă împrumuturi) la trei luni plus maximum 4%.
Citește pe Antena3.ro