x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiectul unui nou Cod al constructiilor (III)

Proiectul unui nou Cod al constructiilor (III)

de Melania Floarea    |    08 Feb 2007   •   00:00

CE SPUNE LEGEA
Cea de-a treia si ultima parte a serialului dedicat proiectului Codului constructiilor, aflat inca in dezbatere publica pe site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii. Prin amabilitatea doamnei Dorina Nicolina Isopescu, inspector general de stat, continuam sa descriem noutatile in domeniu pe care le va aduce Codul constructiilor, in cazul in care va fi adoptat de forurile competente
CE SPUNE LEGEA

Cea de-a treia si ultima parte a serialului dedicat proiectului Codului constructiilor, aflat inca in dezbatere publica pe site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii. Prin amabilitatea doamnei Dorina Nicolina Isopescu, inspector general de stat, continuam sa descriem noutatile in domeniu pe care le va aduce Codul constructiilor, in cazul in care va fi adoptat de forurile competente

Alta propunere a codului in discutie este ca pentru lucrarile realizate raspunderea civila sa o poarte si rudele de gradul intai ale proiectantilor, specialistilor si executantilor. In prezent, legea acorda atestatul de verificator de proiect sau de expert tehnic numai persoanelor fizice, dar fara sa impuna o conditie de capabilitate financiara pentru suportarea cheltuielilor generate de exercitarea in mod gresit a dreptului atestat. Beneficiarii, in mod implicit, isi recupereaza daunele provocate de exercitarea in mod defectuos a atributiilor legale conferite de atestat specialistilor mentionati prin actiuni in justitie.

Foarte importante sunt si prevederile referitoare la vicii ascunse: astfel, pentru "viciile ascunse" ale constructiei, aparute intr-un interval de 10 ani de la receptia finala a lucrarii, proiectantul, specialistii verificatori de proiecte, expertii tehnici, dirigintele de santier si fabricantii si furnizorii de produse si materiale de constructii vor raspunde conform obligatiilor ce le revin; pentru problemele structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si executie in vigoare la data realizarii ei, persoanele mentionate vor raspunde pe toata durata de existenta a constructiei.

DESPRE SANCTIUNI

In ceea ce priveste sanctiunile impuse de viitorul Cod al constructiilor, aflam urmatoarele:

Se introduce sanctiunea "AVERTISMENT"; aceasta se aplica in cazul in care masurile corective dispuse prin actul de control sunt duse la indeplinire in termen de cinci zile de la data constatarii faptei.

Pentru executarea de lucrari fara autorizatie ori pe terenuri pentru care investitorul nu poseda un titlu de proprietate sau un drept legal de administrare, precum si pentru desfiintarea si demolarea partiala sau totala a monumentelor istorice fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor, vor fi aplicate sanctiuni sub forma de amenzi cuprinse intre 100.000 si 120.000 de lei (1-1,2 miliarde de lei vechi) sau inchisoare de la sase luni la trei ani si obligatia desfiintarii constructiei.

IN REGIE PROPRIE

Proiectul de act normativ "Codul Constructiilor" nu interzice explicit construirea in regie proprie. Construirea in regie proprie conform reglementarilor din Codul constructiilor va insemna ca investitorul isi asuma responsabilitatea pentru calitatea executiei lucrarilor, in toate etapele de realizare, prin asumarea obligatiilor ce revin specialistilor autorizati potrivit legii: responsabilul tehnic cu executia, controlorul de calitate etc. Una dintre raspunderile dirigintelui de santier este aceea de a interzice executarea de lucrari de persoane neautorizate, conform reglementarilor legale in vigoare si, in consecinta, investitorul ar trebui sa indeplineasca conditiile de la calificare pana la autorizarea ca specialist.

ECHILIBRUL PARTILOR

Asadar, luand in calcul modificarile si nouatile aduse de proiectul legislativ prezentat mai sus, sunt de parere ca adoptarea acestui cod, in ciuda opiniilor unora dintre romani, va fi de bun augur si va asigura un echilibru si in acest domeniu, o "civilizare" a tuturor partilor implicate in construirea unui imobil, fie ei beneficiari sau constructori, precum si o disciplina care sa aduca dupa sine o normalitate in acest sector de servicii, de multe ori prestate haotic de persoane fara calificare care pot oferi in acest context preturi imbatabile.
×
Subiecte în articol: construcţiilor