Spiritul Sărbătorilor ne cuprinde pe toţi, in toate domeniile de activitate. Dar latura decoraţiunilor de interior joacă un rol aparte in această perioadă a anului. Ca elemente sugestive şi prezente constant in timp, analizăm lumănările şi efectele lor
Spiritul Sărbătorilor ne cuprinde pe toţi, in toate domeniile de activitate. Dar latura decoraţiunilor de interior joacă un rol aparte in această perioadă a anului. Ca elemente sugestive şi prezente constant in timp, analizăm lumănările şi efectele lor
Tradiţiile de Crăciun sunt numeroase, bradul impodobit, cadourile, masa festivă, slujba religioasă in dimineaţa primei zile, prin toate o atmosferă magică, plină de bucurie şi pace. Ca un suport pentru toate aceste evenimente, decoraţia casei este cea care ne aminteşte in fiecare clipă că suntem in timp de sărbătoare. Producerea şi comercializarea decoraţiunilor s-a dezvoltat atăt de mult in timp, incăt s-a ajuns chiar la lansarea de tranduri pentru fiecare an in parte. Dar căteva dintre ele provin din vremuri indepărtate şi au semnificaţii aparte. Dintre acestea, lumănările sunt cele care şi-au păstrat importanţa de-a lungul timpului, ca simboluri de linişte şi pace. Estetica lor a trecut prin cele mai neaşteptate faze: de la simplele lumănări cilindrice şi albe create pentru sfeşnice, pănă la adevărate sculpturi in ceară intr-o gamă cromatică infinită.
Lumănările parfumate au şi o latură curativă, terapeutică. Diferite esenţe s-au dovedit benefice in tratarea stărilor de depresie, tensiune psihică, insomnie şi lipsă de concentrare. Astfel, esenţe ca eucalipt şi iasomie ajută sistemul imunitar, au un efect antidepresiv şi stimulator pentru organism. Lavanda şi lămăia stimulează concentrarea, fiind un remediu dovedit impotriva insomniei şi a migrenelor. Cele mai cunocute esenţe pentru crearea unei atmosfere relaxante, romantice, sunt cele de vanilie, scorţişoară şi trandafir
Proprietăţi benefice
Ca o up-datare a funcţionalităţii lor, lumănările au devenit parfumate. Acestea, pe lăngă estetica deosebită, au acum două roluri. Primul este acela de a crea o lumină specială, vibrată şi plină de mister fie pe masă, fie lăngă brad sau colţul cu cadouri. Cea de-a doua este menită să incite şi să stimuleze simţurile olfactive prin eliberarea in incăpere a unor esenţe din parfumul preferat.
Lumănările parfumate aparţin categoriei de produse pentru relaxare, impreună cu uleiurile şi sărurile de baie, beţişoarele parfumate, odorizante de cameră, uleiuri reconfortante pentru masaj. Insă lumănările parfumate sunt cele mai puţin costisitoare, foarte practice şi de mare efect decorativ.
In aromaterapie, lumănările parfumare sunt elementul-cheie, pentru că realizează un cadru favorabil destinderii simţurilor.
Simbolistica internaţională
In Spania, lumănările sunt poziţionate deasupra uşii pentru a intămpina vizitatori. In Italia, sunt aranjate lumănări la fereastră pentru a lumina calea Sfăntului Duh. In Anglia, există superstiţii care spun că dacă lumănarea de Crăciun nu arde intreaga zi, ghinionul va urmări familia intregul an. In Danemarca, două mari lumănări sunt aprinse in case pentru a simboliza cuplurile recent căsătorite.
Variante multiple
Lumănările sunt realizate din alcooli, fenoli, acetonă, terpentină, eteri şi diverse esenţe, atăt naturale, căt şi artificiale. Numărul de esenţe artificiale produse chimic se ridică la 500, imitănd acum cu succes oricare dintre esenţele naturale care sunt destul de greu de extras şi mult mai scumpe.
In funcţie de utilizare, formă şi destinaţie, există diferite tipuri de lumănări. Lumănările pentru masa festivă de Crăciun sunt intălnite intr-o gamă variată de culori, insă variantele universal utilizate sunt cu roşu şi auriu, intr-un contrast nobil şi de impact. Lumănări cilindrice, fiind uşor de utilizat, sunt cele mai intălnite. Se găsesc in cele mai variate dimensiuni, putănd fi plasate oriunde in casă. De cele mai multe ori se vănd cu suporturi aferente, pentru susţinere sau pentru realizarea unui ornament personalizat. Există de asemenea şi recipiente special realizate pentru a putea menţine lumănările parfumate la suprafaţa apei. Astfel, un bol cu flori, o cadă, un jacuzzi, o piscină ornată cu astfel de lumănări vor crea o atmosferă distinsă.
Ultimul trend in materie de decoraţiuni este acela al lumănărilor sculptate, cuprinzănd modele din cele mai diferite: de la brazi, oameni de zăpadă şi Moşi Crăciuni la ormanente florale şi globuri strălucitoare. Un plus al lumănărilor parfumate este acela de a fi singurele ornamente care după trecerea perioadei specifice mai pot fi utilizate. Coloristica specifică lumănărilor de Crăciun include roşu, auriu, alb şi verde, alăturarea culorilor provenind din cultura celtică
Uleiul mineral
O categorie specială de lumănări sunt cele realizate din ulei mineral gelatizat sau hidrocarbon sintetic gelatizat, transparent, din care se pot obţine ornamente sub forma unor compoziţii artistice. Inainte de a se transforma in gel, in acest lichid se pot introduce diferite obiecte, petale de trandafiri, scoici şi stele de mare, sau pot fi realizate diferite jocuri de culori şi esenţe. Mai nou s-au inventat lumănările din ceară care nu necesită flacără. Funcţionează pe bază de electricitate, insă au aceleaşi proprietăţi ca şi lumănările naturale, evoporănd esenţele parfumate. Sunt folositoare in cazul in care in casă există copii mici sau animale, pentru a evita eventuale accidente. Deşi par elemente secundare in decorarea festivă a locuinţei, lumănările parfumate induc dispoziţia şi atmosfera plăcută a Sărbătorilor. Un spaţiu astfel decorat este intotdeauna mai cald şi mai primitor.
Un scurt istoric
In trecut, inainte de descoperirea electricităţii, lumănările erau utilizate cu funcţia de a lumina incăperile, fără a avea proprietăţi aromatice.
Mai tărziu, in reşedinţele din Franţa erau folosite lumănări aduse din Asia, cu esenţe de ylang-ylang, iasomie şi pachuli, insă acesta era un privilegiu strict al caselor regale.
In Creştinism, lumănările simbolizează lumina pe care Iisus a adus-o in lume odată cu venirea lui.