In spiritul articolelor precedente, cu bucurie constat ca din ce in ce mai multa lume este interesata de respectarea unor norme care impun cetatenilor o conduita normala, un comportament civilizat, mai pe scurt readucerea in prim-plan a bunului-simt care trebuie sa caracterizeze fiecare activitate pe care o intreprindem, fie ea economica sau domestica
In spiritul articolelor precedente, cu bucurie constat ca din ce in ce mai multa lume este interesata de respectarea unor norme care impun cetatenilor o conduita normala, un comportament civilizat, mai pe scurt readucerea in prim-plan a bunului-simt care trebuie sa caracterizeze fiecare activitate pe care o intreprindem, fie ea economica sau domestica.
Daca actionam intr-un fel sau altul, efectele actiunilor noastre se rasfrang mai devreme sau mai tarziu tot asupra noastra sau a copiilor nostri. Protectia mediului inconjurator nu este un moft, este o necesitate a zilelor noastre, in care poluarea si operatiunile abuzive de taiere a padurilor, de nerespectare a regimului deseurilor tind sa ne ameninte cu adevarat existenta.
Cateodata ma intreb daca, in pofida tuturor avantajelor pe care ni le ofera progresul, merita sa sacrificam si ultimele petice de verdeata, sa poluam si ultimele surse curate de apa si nu ma pot opri sa ma intreb daca copilul meu va mai beneficia vreodata de aerul curat pe care noi, adultii, am avut privilegiul sa-l respiram la un moment dat.
Obligatiile agentilor economici. Asadar, tuturor celor care ne-au rugat sa le indicam unele sau altele dintre obligatiile ce le revin agentilor economici in cursul activitatii lor obisnuite, dar si persoanelor fizice le oferim cateva pasaje din Ordonanta de Urgenta nr. 195 din 2005 (cu modificari si completari) privind protectia mediului, care sa raspunda celor mai multe intrebari ce ne-au fost adresate pe aceasta tema.
Asa cum debuteaza si acest text de lege, este in sarcina autoritatilor publice locale, dar si in cea a cetatenilor si a companiilor comerciale sa asigure un mediu de viata sanatos. Astfel, una dintre obligatiile de mediu care ne incumba tuturor este "amenajarea si intretinerea izvoarelor si a luciurilor de apa din interiorul localitatilor si din zonele limitrofe acestora", dar si infrumusetarea si protejarea peisajului, precum si mentinerea curateniei stradale.
Urbanism si fondul peisagistic. Atunci cand se intocmesc planuri de urbanism si amenajarea teritoriului sunt necesare masuri de mentinere si ameliorare a fondului peisagistic natural si antropic al fiecarei zone si localitati. De asemenea, cand prin diverse activitati si actiuni sunt afectate si deteriorate anumite zone, legea ne obliga sa le refacem atat peisagistic, cat mai ales ecologic. Captarile de apa trebuie protejate si din punct de vedere sanitar, dar si prin lucrari de aparare impotriva inundatiilor. Atunci cand construim, indiferent ca este vorba despre obiective industriale, de artere, de retele de drumuri sau canalizari, de statii de epurare a apei sau de depozite de deseuri (menajere, stradale si industriale), trebuie sa respectam cu sfintenie planurile de urbanism si amenajarea teritoriului eliberate de autoritati in acest scop. In caz contrar, daca prin nerespectarea lor am prejudicia sanatatea populatiei, am fi pasibili de sanctiunile prevazute de lege.
Despre echilibrul zonelor. Pe aceasta tema este scrisoarea unui domn din Bucuresti care ne intreaba daca pentru toti arborii taiati de compania care va construi langa blocul domniei sale o structura impozanta va fi vreodata cineva obligat sa restabileasca echilibrul zonei afectate. Desigur ca da, de fiecare data cand se prevede un plan de construire care prin caracteristicile imobilului obliga la sacrificarea unor arbori, autoritatea de mediu competenta fixeaza in sarcina beneficiarului (imobilului) plantarea unor alti arbori care sa compenseze pierderea cauzata mediului inconjurator, astfel incat sa nu fie prejudiciati locuitorii zonei.
O arhitectura adecvata. O doamna, din provincie de aceasta data, ne intreaba daca n-ar fi normal ca autoritatile sa impuna ca in anumite zone arhitectura veche sa nu fie afectata prin construirea unor
imobile moderniste, total contrastante ca stil si aspect, strident amplasate in mijlocul unor
vile cu amprenta interbelica autentica. Le raspundem celor doi cititori mai sus invocati printr-un alt paragraf de lege care mentioneaza ca suntem cu totii obligati sa adoptam "elemente arhitecturale adecvate⦠concomitent cu mentinerea, intretinerea si dezvoltarea spatiilor verzi, a parcurilor, a aliniamentelor de arbori si a perdelelor de protectie stradala, a amenajamentelor peisagistice cu functie ecologica, estetica si recreativa, in conformitate cu planurile de urbanism si amenajare a teritoriului". Controlul autoritatilor asupra stilului arhitectonic in care trebuie sa se incadreze orice constructie noua trebuie exercitat la modul cel mai serios cu putinta, deoarece riscam sa devenim o tara fara stil la acest capitol, cu orase in care se ingramadesc cladiri vechi alaturi de blocuri de beton si sticla, fara nici o "aluzie" de bun-gust.
In zonele turistice. Statiunile balneoclimaterice si zonele de interes turistic si de agrement intra intr-un regim de protectie speciala, la fel si monumentele istorice, ariile protejate si monumentele naturii, iar noi suntem datori sa respectam acest regim. Una dintre masurile de protectie a zonelor de odihna si agrement este, de exemplu, interzicerea temporara sau permanenta a accesului anumitor tipuri de autovehicule sau a desfasurarii unor activitati generatoare de disconfort (fonic sau de alta natura). Schimbarea destinatiei terenurilor prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi amenajate este interzisa prin lege. Nu este vorba insa de "terenurile proprietate privata, prevazute in planurile urbanistice ca zone verzi sau spatiile plantate neprotejate a caror destinatie poate fi schimbata numai cu respectarea reglementarilor specifice in vigoare".
Industria poluanta. Vitala pentru sanatatea semenilor nostri mi se pare obligatia impusa de lege autoritatilor, precum si agentilor economici, implicati in activitati care prezinta un risc crescut pentru mediu si sanatatea populatiei, sa informeze publicul asupra pericolelor generate de functionarea sau existenta unor anumite obiective.
Ca nu avem voie sa depunem in mod necontrolat deseuri este un lucru pe care il stim cu totii insa este interesanta o alta prevedere a legii care este destul de greu de pus in practica. Ma refer la aceea conform careia autoritatile pot adopta masuri obligatorii pentru persoanele fizice si juridice, cu privire la intretinerea si infrumusetarea, dupa caz, a cladirilor, curtilor si imprejurimilor acestora, a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri, a arborilor si arbustilor decorativi.
Constrangere si responsabilitate
|
Unele masuri nu ar fi decat binevenite si ne-ar apropia mult mai mult de tarile civilizate din jurul nostru, unde autoritatile le ofera cetatenilor materialul necesar amenajarii spatiilor verzi, unde oamenii inteleg cu adevarat ca si un arbore in plus valoreaza foarte mult si unde am observat cu placere ca si cel mai nesemnificativ petic de verdeata dintr-o localitate izolata de prin munti era atent ingrijit de personal platit in acest scop. Ar trebui insa inceput cu cele mai elementare reguli de protectie a mediului pe care le-am detaliat mai sus, deoarece, din pacate, suntem deficitari la aceste capitole. Si ar mai trebui sa incepem cu respectarea regulilor privind depozitarea corespunzatoare a deseurilor, sa incercam sa deprindem cat mai repede sortarea acestora pe categorii, astfel incat sa le putem recicla si sa beneficiem tot noi in final de preturi mai mici, de spatii mai frumoase, de un aer mai curat.
|