x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Protestul arhitectilor bucuresteni

Protestul arhitectilor bucuresteni

de Adela Parvu    |    01 Iun 2006   •   00:00
Protestul arhitectilor bucuresteni
OFUL ARHITECTULUI
Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) a organizat saptamana trecuta o conferinta de presa pentru a deschide un dialog cu cetatenii Capitalei si a atrage atentia asupra modului nefiresc in care evolueaza imaginea si calitatea arhitecturala a orasului

Arhitectii bucuresteni nu sunt de acord cu proiectul "Esplanda" ce urmeaza a fi demarat in acest an, dar nici cu alte proiecte, respectiv cladirea de langa Biserica Sf. Iosif sau reconfigurarea Pietei Revolutiei.

Ca simpli cetateni, fara o specializare in arta arhitecturii, am putut constata transformarea diforma a Capitalei. Si ne-am intrebat unde sunt arhitectii nostri? De ce nu au un cuvant de spus, de ce nu reactioneaza ca breasla? Am auzit voci independente, dar nu am avut parte pana acum de o reactie clara si sonora a reprezentantilor tuturor arhitectilor bucuresteni.

O NOUA CONDUCERE - O NOUA VOCE

La 8 mai 2006 a fost aleasa noua conducere a Filialei Teritoriale a OAR, care la doua saptamani dupa investirea in functie a hotarat sa exprime punctul de vedere al arhitectilor bucuresteni cu privire la megaproiectul "Esplanda" initiat de compania TriGranit.

Conform acestui proiect, intregul Bucuresti va fi transformat ca oras pana in 2025 cu noi cladiri de birouri si complexe rezidentiale. Dar in opinia arhitectului Mircea Ochinciuc, noul presedinte al filialei bucurestene, "dupa macheta prezentata, acest proiect este departe de viziunea coerenta a unei imagini de capitala europeana".

Arh. Dan Marin, vicepresedinte, explica insa ca aceasta propunere imobiliara conceputa de arhitecti americani "este o colectie de obiecte-cladiri care nu este definita in ansamblu, nu se armonizeaza cu ceea ce exista in prezent in Capitala".

Arhitectii bucuresteni sunt revoltati si pentru faptul ca proiectul "Esplanada" aprobat de Primaria Capitalei nu a fost ales in urma unui concurs international. Mai mult, arhitectii romani au fost exclusi din start pentru prezentarea unor proiecte, dar au fost invitati dupa pecetluirea contractului dintre compania TriGranit si primarie, pentru ca, prin prezenta lor, sa se certifice acordul breslei.

DIALOG PRIN INTERMEDIUL PRESEI

Dupa ce au refuzat invitatia au hotarat ca, prin intermediul presei, sa deschida un dialog cu cetatenii Bucurestiului si sa-i atentioneze cu privire la problemele arhitecturale si urbanistice ce se vor ivi.

In privinta proiectului "Esplanada", arhitectii spun ca situatia juridica a terenurilor pe care urmeaza a se construi noile cladiri nu este inca lamurita, iar acest lucru este singurul aspect care mai poate bloca realizarea "noii imagini a orasului".

Este interesant faptul ca fostul presedinte al filialei bucurestene OAR - arh. Viorel Hurduc - declara, anul trecut in aprilie, la seminarul "Bucuresti - capitala europeana", desfasurat la Universitatea "Ion Mincu", ca proiectul "Esplanada" va rezolva zona centrala a Capitalei. Reactiile contradictorii dintre fosta si actuala conducere a arhitectilor bucuresteni lasa sa se inteleaga faptul ca si intre specialistii bucuresteni exista divergente de opinii. Aceste diferente se pare insa ca au fost rezolvate prin alegerea noilor reprezentanti ai filialei OAR, care promit o reactie prompta pentru corecta informare a cetatenilor.

"Filiala Bucuresti a OAR saluta prezenta unor investitori de talia si calitatea TriGranit. Insa consideram ca sunt importante: transparenta deciziilor si procedurilor, dezbaterea publica a proiectului in toate fazele sale, optiunea pentru calitate prin competitie profesionala deschisa"

CONTACT
Pentru cei ce vor sa comunice cu arhitectii bucuresteni o pot face la adresa de mail: oarbuc@rdslink.ro
×
Subiecte în articol: bucuresteni