x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Putem realiza o bună audiţie fără home cinema?

Putem realiza o bună audiţie fără home cinema?

27 Oct 2007   •   00:00

In genere, sistemul home cinema (sau home theatre) este folosit atunci cănd se doreşte urmărirea unui spectacol combinat, sunet-imagine, deci neapărat cu imagini, gen filme, piese de teatru sau emisiuni tv.

In genere, sistemul home cinema (sau home theatre) este folosit atunci cănd se doreşte urmărirea unui spectacol combinat, sunet-imagine, deci neapărat cu imagini, gen filme, piese de teatru sau emisiuni tv. In acest caz, performanţele video ale sistemului au prioritate in faţa celor audio, deci alegerea sistemului se va face după partea video, respectiv dimensiuni şi calitate proiector, ecran, videorecorder, lector CD DVD şi receiver, puterea de amplificare a sunetului contănd mai puţin. In cazul in care achiziţionăm acest sistem pentru vizionarea cu precădere a concertelor inregistrate (simfonice sau de alt gen) şi a videoclipurilor, partea de sonorizare va avea intăietate in faţa părţii video, raportul performanţă/cost fiind stabilit similar ca in cazul precedent, luăndu-se in considerare partea de audio. De asemenea, amplasarea incăperii ce va fi dotată cu home cinema in locuinţă depinde de acelaşi criteriu de mai sus, şi anume in cazul unor audiţii se va alege o incăpere mai ferită, mai puţin circulată şi eventual de dimensiuni mai reduse, iar in celălalt caz o incăpere mai mare, relativ centrală, in care se pot aduna toţi membrii familiei.

Cum aşezăm boxele

Dispunerea difuzoarelor este aceeaşi pentru ambele cazuri şi anume cea corespunzătoare schemei din pagina alăturată. In cazul in care sunt numai cinci şi nu şapte, lipsesc cele două boxe laterale. Este bine ca inălţimea la care se pun difuzoarele să fie diferită şi anume difuzoarele de frecvenţă inaltă căt mai sus, apoi difuzoarele de medie la inălţime medie, iar subwooferul un pic mai sus de nivelul podelei. De fapt astea sunt inălţimile la care ar trebui aşezate in genere boxele, cu menţiunea că boxele pentru stănga faţă trebuie să se situeze la aceeaşi inălţime cu boxa stănga spate şi la fel se procedează şi pentru boxele dreapta. Sistemul home cinema se poate monta chiar şi in spaţii in care unul sau mai mulţi pereţi lipsesc (de exemplu verande, piscine semiacoperite). Calculele pentru aşezarea boxelor se fac la fel ca in cazul precedent, considerănd dimensiunile unei incăperi imaginare de mărime corespunzătoare numărului de persoane participante. Ceva identic unui sistem home cinema numai că pentru o singură persoană se poate obţine cu un PC la care pe partea de sunet se conectează o staţie cu mai mulţi sateliţi (boxe) la frecvenţe diferite, tot ceea ce realizează receiverul fiind preluat de computer.

Se poate şi fără HC?

In sufragerie sau in salonul destinat sărbătoririi unor evenimente nu este obligatorie montarea unui home cinema deoarece aici interesează doar partea audio şi pentru partea audio există soluţii mai ieftine cu aceleaşi rezultate calitative. Se poate folosi un CD la care se cuplează un equalizer cu mai multe căi de ieşire, o staţie de amplificare cu acelaşi număr de căi şi boxe aferente fiecărei căi. Equalizerul este aparatul care separă sunetele pe intervale de frecvenţă. Aceste intervale sunt alese astfel incăt un interval corespunde unui instrument sau grup de instrumente care scot sunete de frecvenţe apropiate (viori, chitări etc.). Un interval corespunde unei căi a equalizerului care este preluată de o cale a staţiei şi sunetul respectiv este trimis către boxa aferentă. Cu căt mai multe căi, cu atăt mai strictă impărţirea pe frecvenţă şi separarea instrumentelor. Corecta aşezare a boxelor anulează efectul stereo şi iţi creează senzaţia că eşti in mijlocul sau in faţa unei orchestre. Se poate evidenţia sau atenua pănă la eliminare un anume instrument modificănd amplificarea căii respective.

×
Subiecte în articol: cinema home sfatul inginerului