x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Rasfatata violeta

Rasfatata violeta

de Cornelia Constantin    |    19 Ian 2006   •   00:00
Rasfatata violeta
MEREU VERDE
Flori multicolore iubitoare de lumina si de caldura

Prezenta la mai toate ferestrele, Violeta africana este cu adevarat una dintre cele mai populare plante, nu numai din Romania, ci din lume. Cu portul sau putin inalt, cu frunze dispuse in rozeta si cu nenumarate flori este imposibil sa nu atraga atentia. Asa cum ii spune si numele, ea provine din regiunile umede si calde ale Africii. Inrudita cu Gloxinia, Streptocarpusul si Kohleria, Violeta are un numar impresionant de varietati.

LA CUMPARARE


Atunci cand vreti sa va cumparati o violeta cercetati-o atent asa incat sa nu fi fost tinuta in conditii vitrege. Rozeta de frunze trebuie sa fie uniforma, tulpina dreapta, iar florile sa fie si in faza de boboc, dar si de floare complet deschisa. Pamantul din ghiveci sa fie reavan, nici total uscat si nici imbibat cu apa.

Aceste probleme apar datorita ingrijirii cu dificultate in timpul gazduirii lor in magazinele cu vanzare. Fiind foarte multe plante, este greu sa se asigure conditiile potrivite pentru fiecare in parte. Aveti grija si la aspectul frunzelor: sa nu fie patate sau ranite si nici afectate de vreo boala.

INGRIJIRE


Violeta iubeste lumina, fara de care este putin probabil sa infloreasca, insa trebuie s-o feriti de soarele direct. Mai ales pe timpul verii, soarele direct decoloreaza florile si treptat apar arsuri. O usoara umbrire este necesara in aceasta perioada.

Temperatura minima la care planta are o vegetatie normala este de 16 grade Celsius, iar cea maxima poate merge chiar pana la 43 de grade in conditii de umbrire si udare mai abundenta. Totusi, temperatura optima este cuprinsa intre 20 si 28 de grade Celsius.

Udarea se face cu mare grija, pentru ca cele mai multe plante mor din cauza udarii necorespunzatoare. Unii cultivatori prefera sa faca udarea prin absorbtie, altii isi uda plantele cu grija pe sub frunzis. Ce e foarte important de retinut in privinta udarii este ca trebuie sa lasati putin pamantul sa se usuce intre doua udari, altfel planta se va sufoca de la prea multa apa si va muri. Nu intrati in panica daca vedeti pamantul uscat atat timp cat planta are frunzele tari. Si ca regula generala, nu udati toate plantele la fel fara sa incercati pamantul din ghiveci cu mana. Daca simtiti ca pamantul este inca umed, amanati udarea.

Pamantul in care se cultiva Violeta poate fi variat, de la un producator la altul. Insa, in functie de tipul de pamant, radacinile plantei se vor dezvolta mai mult sau mai putin. Acestea sunt in general mici si de suprafata, asa ca nu necesita ghivece mai mari de 10-12 cm in diametru. Aerisirea spatiului in care tineti plantele este importanta, pentru ca previne aparitia unor boli si a unor daunatori.

PESTE IARNA


Iarna, Violetele se simt cel mai bine pe pervazul ferestrelor de la camerele incalzite. In conditii optime, ele isi revarsa frumusetea florala, inveselind un sezon care este de obicei cenusiu. Feriti-le de curentii reci si udati-le cu apa tinuta la temperatura camerei.

INMULTIRE


Se realizeaza cu mare usurinta si in orice perioada a anului. Se pot folosi frunze tinere, carora li se scurteaza putin coditele. Inradacinarea se produce cu succes atat in pahare cu apa, cat si in pamant (banuti de turba sau turba amestecata cu nisip). In cazul plantelor mari se mai procedeaza si la separarea rozetelor. Semintele se pot folosi si ele, insa numai in cazul lucrarilor pentru obtinerea de soiuri noi.

BOLI SI DAUNATORI


In cazul Violetelor, doua sunt problemele cele mai intalnite: fainarea si putrezirea bazei plantei. In anumite conditii pot fi invadate si de purici, care vin de la alte plante. Fainarea poate fi prevenita prin aerisirea corespunzatoare a spatiului si tratarea prin stropiri repetate cu fungicide (ex. Topsin). Putrezirea bazei apare in cazul udarii prea abundente si, mai ales, in cazul exemplarelor mature care au tulpina asemanatoare cu cea de palmier. Puricii de frunze isi gasesc culcus uneori in rozeta Violetelor. Ei pot fi indepartati prin stropirea plantei cu insecticide. Mospilanul rezolva in general cam toate problemele cu puricii, dar daca vedeti ca nu are randament, e posibil sa fie contrafacut sau acei daunatori sa-si fi dezvoltat rezistenta la aceasta substanta. Daca aveti plante bolnave de fainare sau invadate de purici, izolati-le, pentru ca problemele se pot raspandi rapid.
×
Subiecte în articol: violeta