x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Reinterpretarea stilului Art Deco

Reinterpretarea stilului Art Deco

de Georgiana Teodorescu    |    26 Ian 2008   •   00:00

Aşa cum stilul baroc şi-a pus vizibil amprenta pe mobilarea şi decorarea propusă în ultimii ani la marile târguri de design din lume, expresivitatea, extravaganţa şi personalitatea stilulului Art Deco îşi cer şi ele drepturile de a nu fi lăsate uitării şi sunt readuse acum în lumină prin reinterpretări elegante şi rafinate.

Un curent revenit acum la modă

 

Aşa cum stilul baroc şi-a pus vizibil amprenta pe mobilarea şi decorarea propusă în ultimii ani la marile târguri de design din lume, expresivitatea, extravaganţa şi personalitatea stilulului Art Deco îşi cer şi ele drepturile de a nu fi lăsate uitării şi sunt readuse acum în lumină prin reinterpretări elegante şi rafinate.

 

Elemente specifice 

Art Deco este un stil geometric manifestat în anii 1920-1930 şi caracterizat prin accente în oglindă (simetrie), linii strălucitoare în ceea ce priveşte mobilierul de lemn, blaturi de sticlă şi elemente de feronerie. Acest stil reprezentativ mişcării artistice a începutului de se­col XX în artele decorative a crescut ulterior în amplitudine şi importanţă, influenţând semnificativ arhitectura, sculptura, moda, decorările interioare şi artele vizuale pentru următorul sfert de secol.

Astăzi, scopul pentru care designerii adoptă acest stil este crearea unor imagini luxuriante, pline de fast şi originale, totodată, prin varietatea de piese disponibile şi complexitatea combinaţiilor ce se pot realiza. În urma unei astfel de amenajări, ambientul se transformă în clasicul specific nobililor şi caselor regale. La originea sa, Art Deco a constituit o îmbinare între mai multe stiluri, împrumutând idei din cubism, modernism, futurism, construcţionism şi Art Nouveau. De aceea, este considerat un stil eclectic.

 

Soluţii

Criteriile pe care trebuie să le urmăriţi în amenajarea unui astfel de spaţiu, ţin de combinarea formelor geometrice cu linii drepte, precum şi utilizarea metalului, a sticlei sau a fierului forjat. Puteţi folosi cu lejeritate culori luminoase, pe care le puteţi alătura unor nuanţe contrastante. Încăperea va avea astfel un plus de strălucire şi extravaganţă.

Mobilierul pe care îl alegeţi trebuie să fie compus din linii puternice, verticale sau rotunjite la colţuri, din lemn nobil sau exotic. Să nu uităm influenţele africane şi precolumbiene, pe care le regăsim deseori în acest stil. 

Multe din piesele care intră în categoria elementelor de decor de acest tip şi care îi încântă pe iubitorii de artă se încadrează şi în tendinţele internaţionale: scrinuri, servante, piedestaluri, scaune, fotolii, paravane, lampadare, candelabre, sfeşnice, vaze, tablouri, oglinzi, cutii decorative. Toate acestea sunt reprezentative stilului descris şi pot fi îmbinate cu uşurinţă într-un spaţiu aerisit în care parchetul şi uşile să aibă culori din nuanţe închise ca mahonul şi teakul.

 

Stil de viaţă

Elementele decorative din stilul Art Deco se adresează unui public extravagant, stilat, cu spirit estetic de fineţe, iubitori ai frumosului şi clasicului, dar totodată şi celor îndrăzneţi, celor care vor să-şi imprime personalitatea în designul pe care îl aleg ca fiind reprezentativ casei.

Piesele de mobilier prezentate în aceste colecţii bene­ficiază de o execuţie deosebită – lemn de esenţe rare, cu finisaje luxoase şi incrustaţii din materiale exotice, alcătuind designuri abstracte şi forme geometrice îndrăzneţe. Căldura pieselor patinate cu foi de aur sau argint transferă personajele din mediul creat într-un alt timp, dând aspect de vechi, clasic, luxos.

Specialiştii în domeniu sunt de părere că persoanele care abordează această artă decorativă sunt cosmopolite, independente şi, de cele mai multe ori, adoră trepidaţia vieţii de oraş. Unicitatea pe care îmbinarea diferitelor piese o oferă spaţiului îl ridică la rangul de operă de artă transformând orice cadru într-o încântare pentru privitor.

 

În România

Ca un pas înainte în aprofundarea şi evoluţia designului la noi în tară, firma Eka Interior Design ne pune la dispoziţie colecţiile de mobilier şi decoraţiuni prezentate în imagini, alături de consultanţă de specialitate pentru realizarea celor mai bune alegeri.

Pentru mai multe detalii accesaţi www.eka-design.ro.

 

Flexibilitate

Prin abordarea modernă a materialelor şi finisajelor, elementele de mobilier şi decoraţiuni inspirate din stilul Art Deco se pot adapta în orice fel de spaţiu, fie el extrem de generos sau de dimensiuni reduse, clasic finisat sau modern prin simplitate. 

 

 

×
Subiecte în articol: deco art deco sfatul designerului