CE SPUNE LEGEA
"Ce ar trebui sa faca pentru clientul sau un agent
imobiliar pe care il angajez in vederea achizitionarii unui apartament?" - ne intreaba dna Iosipescu din Bucuresti. Persoana de la agentia contactata mi-a prezentat doar cateva apartamente, care nu se incadrau insa in sfera celor care ma interesau pe mine si a parut neplacut surprins cand i-am precizat din nou exact limitele in care trebuie sa se inscrie si faptul ca as vrea sa-mi prezinte mai multe oferte din care sa pot alege ceea ce imi doresc.
Nu sunteti singura care se plange de serviciile unor agenti imobiliari.
Din nefericire, nu exista o lege prin care agentii imobiliari sa fie obligati la un anumit comportament, insa legislatia privind protectia consumatorului se refera in general la toate genurile de servicii prestate de agentii economici persoanelor fizice.
Daca sunteti nemultumita de serviciile agentului imobiliar contactat ar fi util sa sesizati acest lucru in primul rand agentiei imobiliare unde lucreaza, iar daca nici coordonatorul acesteia nu va rezolva problema si apreciati ca ati fost supusa unui abuz, puteti reclama acest lucru Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sau Oficiului judetean al ANPC.
Pe site-ul unei asociatii profesionale de profil exista insa foarte exact trasate competentele si calitatile de care trebuie sa dea dovada un agent imobiliar (precum si un consultant si un evaluator imobiliar), iar afilierea de catre o
agentie imobiliara la o astfel de organizatie impune mentinerea unor standarde minime de calitate pentru specialistii din interior.
PRIMII PASI CU PRUDENTA
Intreband reprezentantii unor agentii imobiliare din Capitala am aflat ce trebuie sa faca in linii mari un agent imobiliar in momentul in care primeste o solicitare de la un client.
Astfel, agentii imobiliari contactati de noi in acest sens va sfatuiesc ca primul pas pe care trebuie sa-l faceti este alegerea cu grija a agentiei imobiliare si sa va asigurati ca aceasta este una cunoscuta si afiliata la o asociatie profesionala, astfel incat sa fie cat mai usor de identificat. Utila in acest sens ar fi vizita la sediul agentiei pentru a va face o prima parere.
Aveti grija sa notati numerele de telefon si de fax ale agentiei pentru a stabili ulterior un contact mai facil, notandu-va bineinteles numele si telefonul personal al agentului.
Acesta din urma trebuie sa fie o persoana de buna-credinta, amabila, gata sa va asculte cu atentie solicitarile si eventualele particularitati ale cererii privind imobilul dorit. Acesta ar trebui sa-si noteze toate detaliile si precizarile semnalate de dvs. pentru a identifica exact din baza de date a agentiei imobilul pe care doriti sa-l achizitionati.
VERIFICATI EXISTENTA LICENTELOR
Inainte de semnarea contractului cu agentia imobiliara (asa-numitul "contract de vizionare") in vederea identificarii de catre aceasta in favoarea dvs. a imobilului pe care doriti sa-l cumparati, asigurati-va ca agentul imobiliar este specializat in meseria pe care o practica si ca are o licenta in acest sens.
Demn de adus in discutie este ca fiecare agentie imobiliara care se respecta are agenti specializati pe cate un gen de tranzactie: apartamente,
case, terenuri, spatii comerciale sau cu destinatie de birouri etc., astfel incat fiecare agent sa fie bine familiarizat cu cate un tip de tranzactie - specializare care ii permite sa identifice cele mai bune oferte si sa evite eventualele capcane. Unele agentii imobliare au inceput chiar sa se specializeze numai pe cate un segment din cele anterior mentionate. Agentul imobiliar trebuie sa va dea cat mai multe detalii legate de zona in care doriti sa cumparati, daca exista piete sau mijloace de transport in zona, scoli, gradinite, spitale etc., iar in momentul in care v-ati hotarat asupra unei constructii, ar trebui sa va mentioneze anul in care imobilul a fost dat in folosinta, precum si orice alte detalii folositoare in legatura cu acesta.
NEGOCIEREA COMISIONULUI
Nu in ultimul rand, incercati sa negociati comisionul pe care agentia vi-l percepe pentru vanzare in cazul in care aveti senzatia ca este nejustificat de mare. Cititi cu mare atentie contractul de agentie, chiar daca sunteti asigurati de agentul imobiliar ca nu e "cine stie ce", deoarece poate contine clauze foarte dezavantajoase pentru clientii agentiei. Aveti grija ca acest contract sa cuprinda prevederi din care sa reiasa faptul ca agentia va va oferi suficient de multe vizionari de imobile, suport de specialitate si va va ajuta sa incheiati in final tranzactia dorita.