x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Revalorificarea spatiilor

Revalorificarea spatiilor

08 Apr 2005   •   00:00

INTERIOR
O abordare minimalista ce atrage atentia prin acuratetea amenajarii si ingeniozitatea solutiilor care ridica gradul de confort al acestei locuinte unifamiliale din Bucuresti. Este vorba de o casa construita dupa un proiect ANL, dar reconfigurata la interior dupa viziunea arhitectului Costin Nastac. Casa avea initial doua niveluri functionale: parter si etaj, distribuite pentru activitatile diurne si, respectiv, nocturne. Proiectul arhitectului Costin Nastac a prevazut eficientizarea unui spatiu amplu si spectaculos, nefolosit: podul. El a transformat in totalitate interiorul acestuia, conferindu-i o destinatie locuibila. Astfel, s-a castigat un nivel in plus, care a devenit locul preferat al proprietarilor.

Zona de zi este concentrata, asa cum era si firesc, la nivelul parterului, unde se gasesc livingul, sufrageria, bucataria si zonele anexe ale acestora. Intrarea in casa aproape ca este coincidenta cu cea in camera de zi. Elementul central care a impus intr-un fel modul de pozitionare a mobilierului este semineul. In functie de acesta s-a conturat si zona de conversatie, materializata prin prezenta unui mobilier specific, al carui design se incadreaza reusit in atmosfera generala. Structura de rezistenta a casei este partial vizibila la interior. Ea este tradata de stalpii ce apar in ansamblul camerei de zi. Pentru a estompa masivitatea lor, arhitectul i-a folosit ca pretext pentru configurarea unor volume geometrice joase, care indeplinesc rolul de jardiniere. Solutia propusa a vizat o corelatie a formelor din intregul spatiu alocat livingului, astfel ca motivul cubic puncteaza semineul, baza stalpilor si punctul de plecare a treptelor ce marcheaza diferenta de nivel intre hol si camera de zi.

Intr-un decor aflat sub imperiul volumelor calculate, balustrada scarii interioare, ce leaga parterul de etaj, este expresiv reprezentata printr-o forma simpla, curba, care vine sa sparga intentionat din fermitatea liniilor amenaja rii. Iluminatul natural si cel artificial au fost atent gandite. Importanta lor este semnificativa, deoarece gradul diferit de luminozitate, indiferent de sursa, provoaca diverse interpreta ri vizuale asupra decorului si, de aici, a crearii atmosferei interioare.

Dormitorul matrimonial si cel de tineret se afla la etaj. Incaperile sunt degajate, mobilate cu piese de stricta necesitate, dar bine grupate si orientate in raport cu accesele si ferestrele corespondente lor.

De notat faptul ca dormitorul copilului a suferit transformari de spatiu prin desfiintarea unuia din peretii de compartimentare. Modificarea a fost impusa de reproiectarea scarii de acces la mansarda, neprevazuta initial decat sub forma sumara, ce servea ocazional la depozitarea diverselor lucruri in pod. In urma constructiei noii scari de acces la ultimul nivel al casei, dormitorul copilului apare ca o camera deschisa, marcata dimensional catre trepte de un parapet.

Un nivel castigat: mansarda

Volumetria atipica dictata de pantele acoperisului, lumina ce patrunde prin ferestrele inglobate la nivel superior vin sa contureze o atmosfera speciala. Este o functiune generoasa folosita pentru mai multe scopuri, acestea putand fi adaptate conform cerintelor proprietarilor. Astfel, ea poate fi camera de zi pentru familie, asigurandu-i intimitatea, incapere destinata odihnei sau activitatilor din timpul liber ori, temporar, pentru gazduirea oaspetilor. In acest spatiu, arhitectul a avut in vedere exploatarea justa a fiecarui loc disponibil, lucru dificil din cauza unghiurilor mici. De aceea, mobilierul destinat sederii este amplasat acolo unde inaltimea este mai mare. Asta tocmai pentru ca trecerea in zona sa nu incomodeze si sa ofere cat mai multa libertate de miscare. La polul opus, obiectele care nu cer interventii si manevrari dese, cum ar fi televizorul, sunt situate chiar sub panta data de structura invelitorii.

In toata casa predomina culorile neutre, finisajele actuale bine executate, corpuri de iluminat cu un design modern, un mobilier simplu si elegant. Solutiile arhitecturale adoptate satisfac criteriile de functionalitate optima si estetica, garantand o imagine deosebita, iesita din anonimat, gratie arhitectului Costin Nastac.

Adela Parvu
×