x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sânmedru, patronul păstorilor și începutul iernii

Sânmedru, patronul păstorilor și începutul iernii

26 Oct 2016   •   09:56
Sânmedru, patronul păstorilor și începutul iernii

În fiecare an, pe 26 octombrie, întreaga creștinătate îl sărbătorește pe Sfântul Dimitrie, Izbavitorul de mir, numit așa deoarece atunci când l-au străpuns sulițele ucigașe din răni n-a curs sânge, ci mir. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub numele de Sânmedru ori Sâmedru.

Exista o serie de superstiții și obiceiuri legate de Sfântul Dumitru, una dintre cele mai importante și îndrăgite sărbători ale toamnei.
În credința populară, anul este împărțit în vară și iarna. Dacă Sfăntul Gheorghe incuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeste codrul și usuca toate plantele. Exista credința că în această zi, căldura intră în pamânt și gerul începe a-și arăta colții.
Sărbătoarea este primită la sate încă din ajun, de pe 25 octombrie, cu unul din cele mai spectaculoase obiceiuri, focul lui Sâmedru. Se spune că focul este menit să apere copiii care se joacă în jurul lui ori sar peste el când văpaia se domolește. Tinerii, însă, sar peste foc, chiuie și joacă, în speranța că se vor căsători în curând.
Din focul stins, gospodarii iau câte un cărbune pe care îl aruncă în gradina lor, iar cenușa rămasă de pe urma focului este răspândită peste pământuri, crezându-se că astfel grădina respectivă va căpăta dar de rod și de belșug.
Acasă femeile gospodine pregătesc ............

Citește continuarea AICI

×