Sauna devine un lux din ce in ce mai accesibil. Aşa că marii producători europeni fabrică modele de dimensiuni mici, care pot fi montate chiar şi in băile noastre.
Sauna devine un lux din ce in ce mai accesibil. Aşa că marii producători europeni fabrică modele de dimensiuni mici, care pot fi montate chiar şi in băile noastre. Dar noutăţile nu se opresc aici. Au invetat şi saune cu radiaţii infraroşii, care pot fi alimentate cu energie solară
Inainte de toate trebuie să vă oferim o importantă lămurire: sauna şi cabinele tip saună cu infraroşii (sau infrasauna) sunt două sisteme diferite. Ele se aseamănă la exterior, datorită cabinei din lemn, dar modul lor de funcţionare este diferit. Sauna tradiţională funcţionează pe bază de căldură şi umezeală, respectiv corpul este relaxat şi revitalizat datorită căldurii aburului produs, care duce la ridicarea temperaturii aerului la 70°C -100°C. In cabinele cu radiaţii infraroşii, organismul (şi nu aerul din cabină) este supus unei călduri uscate, fără umezeală, căldură care se apropie valoric de cea a corpului uman, respectiv 30°C-45°C. Poate că termenul de radiaţie nu sună prea incurajator, dar nu este nimic nociv in radiaţiile infraroşii. Acestea sunt emise in mod natural de soare, dar pot fi şi artificial produse. Specialiştii germani de la Saunalux, una dintre cele mai mari companii de saune din lume, spun că radiaţiile infraroşii au proprietatea de a incălzi orice corp solid fără a creşte temperatura aerului. Asta din cauză că, aceste raze nu-şi dezvoltă abilitatea de a pune in mişcare atomii şi moleculele inainte de a veni in contact cu un corp solid. In urma contactului, se eliberează energie pe care noi o simţim sub forma căldurii. Această căldură poate fi reprodusă intr-o cabină cu radiaţii infraroşii pentru a conferi utilizatorului o stare generală de bine.
Dimensiuni mici
Ne referim evident la cabine. După multă muncă la serviciu, ne aşteaptă, alte sarcini gospodăreşti, acasă. Aşa că nu prea mai avem timp, chef şi bani să-i cheltuim la saloane de infrumuseţare sau de relaxare. In plus, folosirea saunei sau a cabinelor cu infraroşii se potriveşte de minune multora dintre noi care, să recunoaştem, ducem o viaţă sedentară. In loc să stăm amorţiţi cu ochii in televizor, plictisiţi şi să schimbăm intruna canalele, mai bine ne-am relaxa in cabina din baia noastră. Şi odată cu relaxarea ne-am menţine sănătatea in regulă şi mai ales kilogramele sub control. Aceste lucruri sunt dovedite de nenumărate studii, motiv pentru care producătorii de saune s-au reorientat şi au inceput să fabrice la scară largă cabine mai mici, care să fie potrivite şi in locuinţele urbane, care nu sunt tocmai spaţioase. O cabină mică pentru o infrasaună inseamnă o inălţime de 1,80 m, lăţime de 1 m, adăncime
1 m. Practic noile cabine de dimensiuni mici ocupă maximum un metru pătrat. Şi cănd nu au loc in baie, pot fi montate in dormitor sau chiar pe balcon.
Un alt motiv pentru care cabinele cu infraroşii sunt mici este faptul că in timpul şedinţelor corpul trebuie să rămănă căt mai mult timp nemişcat, astfel incăt radiaţiile să se propage uniform pe suprafaţa corpului. La saune dimeniunile sunt uşor mai mari pentru că aburul duce la incălzirea intregului interior şi ca atare sunt necesare mişcările (chiar şi pentru operaţiunile de a produce mai mult abur).
Lemnul contează
Dacă vreţi să achiziţionaţi o cabină cu infraroşii e bine ca inainte să o testaţi intr-un salon specializat. Trebuie să vedeţi căt de confortabil vă simţiţi.
Trebuie să ştiţi că pe lăngă calitatea sistemului de incălzire interioară, contează esenţa lemnului din care este realizată cabina. Astfel, esenţele lemnoase de calitate din care se fac cabinele sunt pinul nordic (Pinus sylvestris), Hemlock - conifer canadian (Tsuga canadensis) şi plop tremurător (Populus tremula). Interiorul, respectiv banchetele, se fac din esenţe lemnoase moi, care să ofere confort in poziţii de şezut, dar neapărat aceste piese nu trebuie să prezinte aşchii, crăpături sau noduri şi trebuie să aibă un indice de conductivitate termică scăzut.
Infrasaunele au nevoie de alimentare la sursă de 220 V, o şedinţă durează circa 30 de minute, iar preţul porneşte de la circa 6.500 lei.
Atenţie la sensibilităţi
Radiaţiile infraroşii produse in cabine, similare cu cele naturale, oferă un trasfer termic optim corpului uman, ceea ce are ca efect relaxarea, eliminarea toxinelor prin transpiraţia corpului, imbunătăţirea funcţiilor sistemului respirator. Totuşi, persoanele cu probleme cardiace, trebuie să consulte medicul de familie sau un specialist inainte de a incerca relaxarea intr-o saună sau cabină cu radiaţii infraroşii. Motivul este accelerarea circulaţiei in urma şedinţelor, care ar putea avea efect asupra creşterii ritmului cardiac. De asemenea, pentru cei ce suferă de claustrofobie sunt indicate cabinele cu uşi din sticlă.
Energie solară
Energia solară şi-a dovedit eficienţa in: incălzirea casei, a apei sau in generarea energiei electrice. Inovaţie pe piaţa occidentală, este sauna care funcţionează cu energia produsă de panourile solare. Producătorii germani Saunalux s-au orietant pentru a combina puterea solară cu funcţionarea saunei, care pe timpul folosirii ei, consumă multă energie electrică. Numai in Germania există 1,6 milioane de saune, iar folosirea energiei solare pentru acestea duce la economisirea a 2,9 bilioane de kilowaţi intr-un an, adică a unor costuri totale de 500 de milioane de euro.
Noua cabină, denumită Varioline, are şi o altă funcţie. Cu ajutorul ei se poate incălzi spaţiul băii, prin deschiderea celor două uşi. Cănd nu există suficient soare, sauna are un cuptor integrat ca poate fi folosit ca sursă adiţională de incălzire.