x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Scule pentru gospodari

Scule pentru gospodari

02 Aug 2007   •   00:00

Facilităţile oraşului, in special in domeniul serviciilor (electricieni, instalatori, meseriaşi de tot felul), sunt aproape inexistente in mediul rural. In aceste condiţii, locuitorii satelor sunt obligaţi să-şi facă singuri majoritatea reparaţiilor, remedierilor şi imbunătăţirilor din gospodării.

Facilităţile oraşului, in special in domeniul serviciilor (electricieni, instalatori, meseriaşi de tot felul), sunt aproape inexistente in mediul rural. In aceste condiţii, locuitorii satelor sunt obligaţi să-şi facă singuri majoritatea reparaţiilor, remedierilor şi imbunătăţirilor din gospodării. Ori, pentru aceasta sunt necesare o sumedenie de scule şi dispozitive. Pe lăngă cele descrise in materialul precedent, absolut necesare şi la ţară, apar unele specifice, iar calitatea lor devine extrem de importantă pentru scurtarea timpului de lucru şi obţinerea unui rezultat mulţumitor. Ştim că astăzi populaţia din mediul rural este imbătrănită intr-o proporţie covărşitoare şi starea ei financiară nu se ridică la standardele oraşului. Viitorul insă va confirma că modernizarea satului va insemna şi modernizarea uneltelor de muncă, inclusiv a sculelor sau utilajelor utilizate strict in gospodărie.

Pe domenii de activitate

S-o luăm metodic, pe domenii de activitate. Pentru a se executa lucrări agricole de mică importanţă (pentru consum propriu) in grădină, seră sau in curte, in anexa gospodăriei trebuie să existe cel puţin o sapă, o roabă, un hărleţ sau o cazma, o lopată, o greblă, o furcă, o coasă. Aceste unelte esenţiale, multe dintre ele invechite, vor trebui inlocuite cu unelte electrice (motocositoare, coasă mică electrică sau aparate de tuns iarba, aparat electric de plantat puieţi), mai performante şi mai productive, chiar dacă utilizarea lor va insemna şi costuri suplimentare la factura de energie.

Pentru prelucrari metalice

O gospodărie la ţară mai presupune şi o sumedenie de lucrări ce implică prelucrări metalice (suporţi de boltă, stălpi, suporţi metalici, ascuţit de topor şi dălţi, indreptat cazma, lopată etc.). In acest caz e necesar un banc de lucru sau măcar o menghină de forţă bine fixată. Unelte ce nu pot lipsi sunt un polizor normal, un polizor unghiular de putere cu discuri pentru metal, piatră şi lemn, o bormaşină de putere cu spirale pentru metal şi lemn, dălţi şi pile de diferite mărimi, o foarfecă de tablă şi eventual un aparat de sudură (de preferat trifazat). Esenţială este existenţa pilelor triunghiulare necesare pentru ascuţitul ferăstrăului normal cu ceapraz.

Pentru prelucrarea lemnuluiÂ

Lemnul este un material de bază in gospodăriile rurale de la noi şi, in mod corespunzător, sculele de prelucrare a lemnului sunt mult diversificate. Din anexa meşterului casei nu trebuie să lipsească o capră de tăiat lemne, un ferăstrău mare şi unul pendular, ferăstrău coadă de vulpe, un topor, o toporişcă, o bardă, o teslă, mai multe rindele sau aparate electrice de şlefuit lemn, cleşti de cuie de diferite mărimi, de asemenea, ciocane de 1, 2, 5 şi 10 kilograme (acestea intrebuinţăndu-se nu numai pentru lemn).

Pentru locuinţele situate in zonă de dealuri sau munte sunt necesare un ferăstrău circular şi o drujbă de putere medie. Observăm şi in acest caz că uneltele manuale trebuie completate cu scule cu acţionare electrică sau cu motoare pe motorină ori benzină.

Pentru Intrebuinţări diverseÂ

Mai sunt necesare şi alte unelte, specifice muncii in grădină, cum ar fi o pompă de stropit pomii fructiferi şi via (dacă există) impotriva dăunătorilor, foarfece de curăţat via şi pomii, diferite cuţite de altoit, un furtun de udat grădina, un aspersor sau măcar o stropitoare mare.

In cazul caselor (vilelor) la ţară, proviziile de cuie de diferite mărimi, de holzşuruburi şi de şuruburi cu piuliţă trebuie să fie mult mai bogate. Toate aceste unelte şi scule trebuie curăţate după folosire, păstrate in ordine, astfel incăt la nevoie să le putem folosi imediat.

Indiferent de starea lor socială, cei care au o casă la ţară vor inţelege şi vor accepta (cu căt mai repede, cu atăt mai bine pentru ei) că dotarea corectă şi cuprinzătoare a unui atelier complex de scule şi unelte moderne le va uşura munca in gospodărie, le va aduce, pe termen lung, importante economii băneşti. Pe lăngă aceste avantaje evidente mai există un argument favorabil, deloc de neglijat: posibilitatea de a executa singur, cu propriile dotări, lucrări diverse şi cu un grad crescut de complexitate le va dezvolta spiritul de iniţiativă, le va stimula ingeniozitatea, le va spori indemănarea şi le va ocupa timpul liber cu activităţi atractive, creative.

Evitaţi paragina

Locuinţele rurale au nevoie de permanentă intreţinere, fără de care capătă un aspect de paragină, oricăt de aspectuoase par la prima vedere. Eliminarea acestei impresii nu poate fi obţinută fără un minimum de efort din partea proprietarului. Pentru asta e necesară o bază tehnică, o sumă de scule şi unelte. Acest "arsenal" se poate completa oricănd, in funcţie de necesităţi, indemănare, pasiune.

×
Subiecte în articol: unelte sfatul inginerului scule