x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Se mai poarta jaluzelele?

Se mai poarta jaluzelele?

de Georgiana Teodorescu    |    12 Ian 2006   •   00:00
Se mai poarta jaluzelele?
IDEI PENTRU CASA TA
La intrebarea "Se mai poarta jaluzelele?", raspunsul este ca, in acest caz, mai presus de moda sunt rolul functional si utilitatea. Din punct de vedere estetic, se poate vorbi de o nepotrivire a anumitor tipuri de jaluzele cu diferite interioare, cum ar fi jaluzelele verticale in locuinte sau cele orizontale in spatii publice.

Amplasarea, aspectul si materialul lor depind de propriile gusturi, dar influenteaza in mare masura iluminatul natural si aerisirea incaperii, iar anumite tipuri ofera si protectia locuintei. Dar un lucru este sigur. Jaluzelele aduc un plus de confort casei dumneavoastra.

JALUZELE EXTERIOARE

Mai eficiente decat cele de interior sunt sistemele de umbrire de exterior. Datorita pozitionarii lor in fata suprafetelor de geam, ele pot filtra sau exclude total lumina radianta sau caldura soarelui. In Romania, eficacitatea lor este crescuta de protectia impotriva infractiunilor, atat pentru locuintele la bloc, cat si pentru case. Ele se amplaseaza pe fatada, orizontal sau vertical, perpendicular sau paralel cu planul acesteia. Desi se obisnuieste montarea lor o data cu finisarea fatadei constructiei, ele se pot monta si intr-o faza ulterioara. Cel mai cunoscut tip de structuri de umbrire il constituie jaluzelele de lemn cu tablii. Dintr-o continua dorinta de perfectionare a acestor sisteme, jaluzelele clasice din lemn sunt acum inlocuite de rulouri exterioare metalice. Ele se realizeaza in doua variante constructive: cu lamele din PVC extrudat cu camera izolanta de aer sau cu lamele din aluminiu umplute cu spuma de poliuretan. Ambele variante sunt deosebit de rezistente la actiunea prelungita a soarelui si a factorilor de mediu si ofera o buna izolare termica si fonica. In plus, cercetarile in domeniu au dovedit faptul ca rulourile exterioare de aluminiu pot fi un bun inlocuitor al sistemelor de aer conditionat. Astfel, se economisesc sume mari de bani, prin eliminarea costului curentului electric pe care aerul conditionat il consuma.

Un aspect important in achizitia rulourilor este momentul acestei achizitii. In mod normal, proiectarea sistemelor de protectie solara cade in sarcina arhitectului. Daca aceste rulouri nu au fost prevazute in proiect, trebuie sa se stie ca momentul cel mai bun pentru comandarea lor este o data cu ferestrele. In acest mod, caseta ruloului nu se va vedea deloc la exterior. Daca ferestrele exista deja, ruloul din aluminiu va fi aplicat peste acestea, fiind prins in peretii laterali si rulandu-se superior intr-o caseta estetica. Pe langa varianta clasica de actionare manuala cu panglica, firmele de specialitate ofera solutii de actionare electrica cu motoare speciale, programabile, care permit comandarea ruloului sau grupului de rulouri in functie de momentul in care se face lumina sau intuneric, existand si modulul "vacanta", care actioneaza rulourile in asa fel, incat sa dea impresia ca este cineva acasa.

In concluzie, putem spune ca rulourile exterioare de aluminiu sunt un produs absolut necesar oricarui apartament sau oricarei case. Este bine sa va ganditi din timp la proiectarea lor si sa folositi toate avantajele tehnologiei de azi, care este deja foarte accesibila ca pret.

LA INTERIOR

Materialele sistemelor de umbrire de interior trebuie adaptate la functiunea si stilul incaperilor
Pentru interioare, foarte des utilizate sunt jaluzelele orizontale, care se mai numesc si storuri venetiene. Lamelele lor sunt realizate din banda de aluminiu de 25 mm sau de 16 mm latime, in toata gama de culori.

Pentru tamplaria PVC sau aluminiu exista si un sistem de ghidaje care mentine aceste jaluzele paralele cu fereastra cand aceasta este deschisa oscilobatant.

Mai frumoase si mai intime sunt insa roletele textile. Ele pot fi folosite cu succes in decoratiuni interioare, dau o nota eleganta si indeplinesc cu succes functia de a proteja impotriva razelor solare, asigurand discretia necesara oricarei activitati. Roletele se fac din materiale cauciucate sau textile simple, de culori si imprimeuri extrem de variate.

SFATUL DESIGNERULUI
De ce vorbim acum de jaluzele? Pentru ca iarna ne dorim sa fim cat mai feriti de frigul si de vremea rea, stam in case cu jaluzelele trase, pititi in spatele geamurilor bine inchise. Astfel ca ele ofera mai mult decat o reglare a fluxului de raze luminoase si de caldura solara, ofera intimitate si protectie atunci cand e nevoie.

PRETURI
Pentru rulourile exterioare de aluminiu in sistem clasic (de actionare manuala cu panglica), preturile variaza intre 50 si 60 de euro/mp. Astfel, acest sistem de umbrire a devenit extrem de convenabil, reducand cheltuielile la energie electrica cu pana la 40% - iarna izoleaza termic si nu permit trecerea frigului, iar vara pot inlocui cu succes aerul conditionat, protejand excelent de razele solare.
×
Subiecte în articol: aluminiu jaluzelele