x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Separare prin mobila

Separare prin mobila

25 Aug 2005   •   00:00
Separare prin mobila
LA BLOC, DAR ALTFEL
In goana dupa mai mult spatiu la bloc, peretii vechi dispar si camerele devin un singur loc, mai mare. Dar si acestea trebuie separate cumva, chiar daca nu se mai doresc ziduri si usi interioare. Intr-un apartament pe doua niveluri din Bucuresti situat la ultimul etaj al unui bloc central, toti peretii din zona de zi au fost desfiintati. Si asta pentru ca incaperile erau mici, iar proprietarul si-a dorit un singur spatiu generos. Arhitectul Luiza Budescu a trebuit insa sa gaseasca o solutie de amenajare, astfel incat o data cu intrarea in casa sa nu se intre, de fapt, direct in camera de zi.

Grinzile si stalpii masivi din apartament au constituit o problema ce trebuia rezolvata, pentru ca sa nu incarce prea mult aspectul interior. Daca la nivelul plafonului grinzile au fost inglobate intr-un tavan fals, pentru stalpi exista doar solutia mobilierului fix. Arhitectul a folosit un astfel de stalp pentru a delimita de living holul de la intrare (de unde, prin dreapta, se urca la etaj spre cele doua dormitoare).

Stalpul imbracat intr-un cilindru fals este decupat pentru un mic loc de depozitare, la indemana proprietarului atunci cand intra in propria casa

A creat o structura pe curb si in extensia ei, un ansamblu dinamic de rafturi fixe. Astfel, atentia este din start captata de cilindrul scos in evidenta prin forma si culoare, si nu catre camera de zi. Pe langa acest lucru a asezat canapeaua si fotoliile din living pe axa usii de la intrare, dar orientate lateral fata de usa. Mobilierul este in acest mod deja directionat catre un centru de interes ce nu poate fi observat direct de cum se intra in locuinta. Mobilierul livingului a fost folosit si pentru separarea dintre camera de zi si bucatarie.

Deci mobilierul, fie el de sine statator sau fix, poate separa spatiile dintr-o casa intr-un mod mai deosebit.

Se observa cum sunt integrate grinda in plafonul fals si stalpul holului, rezolvat pe curb si finisat cu stucco venetioano, cu ansamblul de rafturi. Pentru a schimba culorile in locuinta, au fost montate neoane diferite in tavanul fals si in mobilierul fix din living
Pentru a evita aspectul unui mobilier plat si pentru a oferi posibilitatea adaptarii partiale in timp a dimensiunilor locurilor de depozitare, arhitectul a prevazut in living un ansamblul de spatii fixe din gips-carton si elemente de mobilier (rafturi cu elemente de prindere cromate)

×