CE SPUNE LEGEA
Firmele care ne ajuta sa protejam familia si casa
CE SPUNE LEGEA
Firmele care ne ajuta sa protejam familia si casa
Daca in numarul trecut al suplimentului nostru am discutat despre servicii de administrare a imobilelor in absenta proprietarilor, in numarul de fata ne-am propus sa tratam problema serviciilor de baby-sitting, ingrijire batrani si personal domestic, atat din perspectiva serviciilor pe care le ofera companiile specializate, cat si din aceea a legalitatii acestor servicii. Astfel, observam ca piata romaneasca de profil a capatat o amploare deosebita, deoarece au crescut considerabil cererile pentru astfel de servicii.
Nu stim daca aceasta invazie de companii este insa un lucru benefic sau dimpotriva, deoarece, pe langa o oferta diversa, asistam si la scaderea calitatii serviciilor unora dintre ele. Site-urile acestor companii ofera romanilor pachete de servicii flexibile, pentru a se putea realiza o alegere corespunzatoare nevoilor solicitantului.
TESTE SI VERIFICARI
Reprezentantii acestor companii ne spun ca persoanele selectate in bazele lor de date si care urmeaza sa ne intre in case ca baby-sitter, guvernanta, ingrijitor persoana varstnica sau menajera sunt atent verificate si testate atat psihologic, cat si din punct de vedere medical. In general, sunt solicitate de la viitorii angajati urmatoarele analize medicale: MRF (microradiografie), WDRL (serologie sifilis), exudat faringian, coprocultura, antigen HBs (hepatita B). Companiile specializate propun toate tipurile de pachete de munca de la full-time, part-time, program prelungit si chiar intern. Astfel, clientii isi pot alege un pachet care sa ii avantajeze atat din punct de vedere material, cat si din perspectiva necesitatilor particulare. De obicei, aceste companii solicita plata unei taxe de interviu (circa 50 RON) de fiecare data cand se organizeaza o intalnire intre potentialul client si potentialul viitor angajat.
PRETENTII JUSTIFICATE
Reprezentanta unei astfel de companii ne spune ca cerintele clientilor sunt foarte diverse, dar din ce in ce mai limitative: astfel, tot mai multe persoane vor ca baby-sitter-ul, de exemplu, sa aiba studii superioare, sa fie o persoana culta, educata, cunoscatoare a limbilor straine de larga circulatie si, pe cat posibil, cu referinte solide.
Citește pe Antena3.ro
POZITIV: LISTELE NEGRE
Un fapt pozitiv este ca unele companii de profil publica pe site-urile proprii chiar si asa-zisele "liste negre" in care identifica persoanele care nu au avut un comportament corespunzator si care nu mai sunt recomandate niciodata de compania respectiva, aratandu-se si motivul plasarii lor pe aceste liste.
| ||
LA SEMNAREA CONTRACTULUI
Din experienta altor clienti, va sfatuim sa acordati o atentie sporita perioadei de proba si sa testati in diferite moduri persoana angajata, chiar si prin montarea unor camere de supraveghere, evitand astfel posibile surprize neplacute cum ar fi angajarea unei persoane violente, cu probleme de sanatate nedescoperite de compania de recrutare, cu atitudini necorespunzatoare, care sa abuzeze de dotarile din locuinta dvs. (sa vorbeasca la telefonul fix in interes personal etc.). |
|
ATENTIE!
Insotirea si supravegherea copiilor la locurile de joaca sunt doua dintre obligatiile care presupun un grad mare de risc, deci o doza sporita de atentie si vigilenta din partea adultilor, fie ca ei sunt parinti, bunici, baby-sitteri |