x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Serviciile de pahare

Serviciile de pahare

21 Iul 2005   •   00:00
Serviciile de pahare

In viata cotidiana, cu un aranjament al mesei dupa toate regulile artei ne mai putem intalni doar intr-un restaurant de lux. Dar, daca va doriti acasa o prezentare ca la carte, iata cateva reguli ce va vor fi cu siguranta de folos

Nelipsite de la orice masa, fie ea festiva sau familiala, paharele nu sunt doar recipientele din care bem, ci sunt, in acelasi timp, importante elemente de decor. Ca atare, prin forma si ornamente, ele pot fi asortate cu stilul veselei sau cu fata de masa. Forma si dimensiunile lor pot varia insa si in functie de bautura care se serveste in ele.

Cele mai fine si mai elegante sunt modelele cu picior, avand forme si elemente de decor de o mare diversitate. Inalte sau joase, cu picior suplu sau gros, ornamente suflate cu aur sau argint, cu complicate arabescuri gravate, clasice sau moderne, transparente sau mate, acestea pretind a fi asortate cu o vesela din portelan fin.

Prin traditie, serviciile de pahare trebuie sa cuprinda cate 12 piese pentru fiecare tip de bautura: apa, vin alb, vin rosu, tuica, lichior, sampanie. Exista insa si bauturi care nu se servesc din pahare, ca, de exemplu, mustul. Acesta se aduce la masa in carafe sau ulcioare si se bea din cani de ceramica, fiind mai gustos astfel, dupa spusele cunoscatorilor. Codul manierelor elegante recomanda insa modul specific de servire a fiecarei bauturi in parte.

Aranjate in fata farfuriei, drept, oblic sau in semicerc, numarul paharelor depinde de cel al bauturilor servite. Vinul rosu se va servi la temperatura camerei, in pahare cu picior scund, avand cupa larga si potrivit de inalta. Pentru vinul alb se recomanda paharul cu picior inalt, zvelt si cupa mai mica, fina, eventual cu incrustatii discrete. Vermutul se serveste si el in acelasi tip de pahare, glasate insa cu zahar si lamaie. Cele folosite pentru coniac au cupe globulare, cat mai inchise, si piciorul scurt.

Sampania, oferita rece, de regula la desert, se va savura in cupe speciale: cu picior inalt, cupa larga, semisferica sau conica, acestea umplandu-se pe trei sferturi.

Daca la masa urmeaza a se servi si un aperitiv, se va adauga in sir paharelul de tuica, umplut intotdeauna inainte de asezarea oaspetilor la masa. Acesta este mic, cu picior si cupa in forma de V, la fel ca si cel pentru lichior, asezat pe masa inainte sau o data cu aducerea cafelei.

Prin comparatie cu acestea, paharele pentru whisky sunt lipsite de picior si au fundul dublu. Limonadele, sucurile acidulate, frapeurile se beau din pahare asemanatoare, dar cu picior.

Bautura permisa numai cand la masa sunt invitati rude sau prieteni intimi, berea se bea din pahare inalte cu picior foarte scund, rotund si cupa prelunga in forma literei "V".

De langa orice bautura nu trebuie sa lipseasca apa minerala sau sifonul, servite si ele, desigur, in pahare speciale.

Material realizat de Diana Roata
Pentru mai multe informatii din domeniu, cititi Ideal Decor
×
Subiecte în articol: masa pahare picior