In viata cotidiana, cu un aranjament al mesei dupa toate regulile artei ne mai putem intalni doar intr-un restaurant de lux. Dar, daca va doriti acasa o prezentare ca la carte, iata cateva reguli ce va vor fi cu siguranta de folos
Nelipsite de la orice
masa, fie ea festiva
sau familiala, paharele nu sunt
doar recipientele din care bem, ci
sunt, in acelasi timp, importante elemente de
decor. Ca atare, prin forma si ornamente, ele
pot fi asortate cu stilul veselei sau cu fata de
masa. Forma si dimensiunile lor pot varia insa
si in functie de bautura care se serveste in
ele.
Cele mai fine si mai elegante sunt modelele
cu picior, avand forme si elemente de
decor de o mare diversitate. Inalte sau joase,
cu picior suplu sau gros, ornamente suflate
cu aur sau argint, cu complicate arabescuri
gravate, clasice sau moderne, transparente
sau mate, acestea pretind a fi asortate cu o
vesela din portelan fin.
Prin traditie, serviciile de pahare trebuie
sa cuprinda cate 12 piese pentru fiecare tip
de bautura: apa, vin alb, vin rosu, tuica, lichior,
sampanie. Exista insa si bauturi care nu
se servesc din pahare, ca, de exemplu, mustul.
Acesta se aduce la masa in carafe sau
ulcioare si se bea din cani de ceramica, fiind
mai gustos astfel, dupa spusele cunoscatorilor.
Codul manierelor elegante recomanda
insa modul specific de servire a fiecarei bauturi
in parte.
Aranjate in fata farfuriei, drept, oblic sau
in semicerc, numarul paharelor depinde de
cel al bauturilor servite. Vinul rosu se va servi
la temperatura camerei, in pahare cu picior
scund, avand cupa larga si potrivit de inalta.
Pentru vinul alb se recomanda paharul cu picior
inalt, zvelt si cupa mai mica, fina, eventual
cu incrustatii discrete. Vermutul se serveste
si el in acelasi tip de pahare, glasate insa cu
zahar si lamaie. Cele folosite pentru coniac
au cupe globulare, cat mai inchise, si piciorul
scurt.
Sampania, oferita rece, de regula la
desert, se va savura in cupe speciale: cu picior
inalt, cupa larga, semisferica sau conica,
acestea umplandu-se pe trei sferturi.
Daca la masa urmeaza a se servi si un
aperitiv, se va adauga in sir paharelul de tuica,
umplut intotdeauna inainte de asezarea oaspetilor la masa. Acesta este mic, cu picior
si cupa in forma de V, la fel ca si cel pentru
lichior, asezat pe masa inainte sau o data cu
aducerea cafelei.
Prin comparatie cu acestea, paharele
pentru whisky sunt lipsite de picior si au fundul
dublu. Limonadele, sucurile acidulate,
frapeurile se beau din pahare asemanatoare,
dar cu picior.
Bautura permisa numai cand la masa sunt
invitati rude sau prieteni intimi, berea se bea
din pahare inalte cu picior foarte scund, rotund
si cupa prelunga in forma literei "V".
De langa orice bautura nu trebuie sa
lipseasca apa minerala sau sifonul, servite si
ele, desigur, in pahare speciale.
Material realizat de Diana Roata
Pentru mai multe informatii din domeniu,
cititi Ideal Decor