x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: Design inspirat din filme

Sfatul designerului: Design inspirat din filme

de Georgiana Teodorescu    |    19 Ian 2008   •   00:00

Din seria de tematici abordate în amenajările de interior recente şi promovate pentru originalitatea şi ineditul lor, decorurile inspirate din cinematografie sunt în mare vogă.

Din seria de tematici abordate în amenajările de interior recente şi promovate pentru originalitatea şi ineditul lor, decorurile inspirate din cinematografie sunt în mare vogă. Accesorii şi elemente personalizate de recuzită se pot regăsi în orice tip de ambient.

 

Una dintre cele mai uzuale activităţi cotidiane de relaxare este aceea de a viziona filme. Clasice, cu actori celebri sau în premieră, cu actori la început de drum, filmele au devenit unul dintre cele mai relaxante şi mai eficiente formule de petrecerea timpului liber. Pu­terea lor de a ne emoţiona, motiva şi, de ce nu, şi influenţa îşi poate pune amprenta şi pe felul în care ne amenajăm locuinţa.

 

Raportat la design, în cate­goria împă­timiţilor de film intră şi fanii anumitor cântăreţi, fotbalişti, oameni de ştiinţă, care îşi doresc să fie mai aproape de idolii lor şi reuşesc prin acest tip de decoraţie specifică. Unii duc acest hobby în direcţii distractive, reali­zând în propria locuinţă o mică scenă unde membrii familiei sau prietenii pot să interpre­teze piese de teatru impro­vizate, pot realiza seri karaoke, pot să intre în pielea artiş­tilor favoriţi, pot viziona prin video-proiecţi fil­me­le şi emisiunile preferate

 

O adevărată industrie

Într-o continuă căutare de soluţii originale pentru interioare şi pornind de la efecte scenografice de mare efect, firme de prestigiu în domeniul designului propun acum decoraţiuni inspirate din lumea filmului. Dacă cinefilii şi fanii împătimiţi ai unor producţii celebre şi-au manifestat mereu pasiunea prin elemente de decor ce ilustrează scene din filmul preferat, fotografii cu actori sau afişele originale găsite cu greu şi expuse cu mândrie, acum aceste influenţe au creat un trend. Originale şi de expresivitate maximă, interioarele astfel decorate sunt la modă. Dar pentru că în universul copiilor astfel de decoruri au un impact sporit, prin stimularea imaginaţiei, tot mai multe firme de design se folosesc de apariţia filmelor noi pentru a direcţiona tematica de amenajare a colecţiilor pentru camerele de copii. Micuţii îşi aleg personajul preferat şi îl introduc în viaţa lor prin cărţi, DVD-uri, postere, articole vestimentare, accesorii personale.

Cele mai iubite personaje şi mai utilizate în decoraţiuni sunt Harry Potter, Sponge Bob, Cars, Barbie etc. De la tapet imprimat cu personajul preferat, draperii, covoraşe cu feţele actorilor până la paturi în formă de maşini sau caleşti, dulapuri roz cu accesorii Barbie (diademe, rochii de prinţesă) sau cu accesorii stil Harry Potter (mături, pelerine, baghete).

 

Formule de decor

Decorarea camerelor cu elemente inspirate din filme nu se opreşte însă la camerele pentru copii, ci merge mai departe, îmbrăcând orice tip de interior, fie el modern sau clasic, dar mai ales retro.

În direcţia asta există două variante: fie se presară fără o logică aparte elemente celebre sau consacrate în timp în colţurile din încăpere care se vor accentuate, fie se preia şi se dezvoltă o anumită temă în funcţie de filmul prefe­rat. Pentru aceasta, pereţii vor avea o culoare neutră pentru ca accesoriile să iasă în evidenţă mai puternic. Elementele de mobilier sunt inspirate din recuzita filmului, de cele mai multe ori realizate la comandă pentru a sugera asemănarea.

Pentru a personaliza şi mai mult camera se poate rea­liza un panou pentru afişarea biletelor de la premierele filmelor preferate, autografe, poze cu idoli, secvenţe inedite din filme. Poţi, de asemenea, să găseşti în magazine de antichităţi şi obiecte unicat, role de film pe care le poţi plasa la întâmplare, statuiete care înfăţişează Premiul Oscar sau Emmy, realizându-ţi astfel propria vitrină cu trofee. Poţi decora pereţii cu costume şi rochii faimoase, postere înrămate sau colaje de autografe.

 

Relaţia cu locuinţa

Plasarea acestei încăperi în raport cu celelalte camere este una dintre problemele care se ivesc încă de la începutul proiectului. Este o cameră de care se bucură toţi sau rămâne camera de refugiu, în care te relaxezi şi te deconectezi?

Trebuie realizată o legătură între ea şi amenajarea celorlalte încăperi. Această legătură poate fi obţinută prin elemente specifice distribuite în restul locuinţei pentru a evidenţia interesul faţă de filme, pentru a expune latura cinefilă.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta