Ne plac casele cu poveste. Dar ceea ce induce atmosfera de poveste este valoarea specifică locului. Stilul rustic de munte este reprezentativ pentru ceea ce înseamnă tradiţional în ţara noastră. Să-i acordăm atenţia cuvenită analizând principalele caracteristici, elementele cu specific care îl pot compune compoziţional şi diversele abordări adaptate stilului de viaţă contemporan.
ANALIZA DETALIILORCaracteristica de bază a acestui stil este prelucrarea manuală a tuturor obiectelor de mobilier, de construcţie şi de decor. Pentru că în trecut materialele nu erau prefabricate şi producţia în serie nu era utilizată la o scară atât de mare, toate elementele compozite pentru ridicarea unei locuinţe erau realizate manual. Există o adevărată artă în “producerea” de mobilier din lemn, sunt utilizate ustensile speciale pentru gravură pe lemn, pentru finisaj, pentru dimensionarea exactă şi aplicarea detaliilor.
Şi astăzi există ateliere unde prelucrarea se face la comandă, dar timpul de realizare este mai lung şi costurile mai ridicate. Însă frumuseţea unei piese unicat de aşa încărcătură artistică compensează inconvenientele de ordin pragmatic. Este pus accentul în special pe materialele naturale: lemn, lână, in, răchită, ceramică şi sticlărie. Lemnul, de diferite esenţe şi culori, este elementul de bază în astfel de amenajări. El dictează culoarea generală a camerelor şi defineşte stilul abordat.
COORDONAREA
ELEMENTELOR
Dacă mobilierul este din lemn, atunci ţesăturile (incluzând
draperii, ştergare, feţe de masă, broderii) sunt din lână sau in.
Manufacturarea ţesăturilor presupune un întreg proces (de la spălarea lânii,
uscarea, vopsirea în diferite nuanţe cu coloranţi naturali – frunze
de nuc, frunze
de ceapă roşie, toarcerea, prelucrarea ei la războiul de ţesut, decorarea cu
ciucuri). Accesoriile sunt de obicei din ceramică arsă, pictate mai apoi cu
motive florale, geometrice, prezentând un peisaj, un păstor cu turmă sau
animale sălbatice. În unele zone există şi embleme păstrate din stăbuni care se
pictează pe veselă de cea mai bună calitate ca marcă a familiei.
ELEMENTE ADIŢIONALE
Decorul ales poate conţine elemente ca veselă divers colorată
sau pictată, aşezată pe poliţe din lemn, coarne de cerbi, ţapi de munte, blănuri
provenite de la o vânătoare sau primite în dar. Chiar dacă nu sunt vânători în
casă, spiritul stilului montan îşi facă remarcată prezenţa şi prin astfel de “trofee”
cumpărate sau primite, ca simbol al bogăţiei casei. De asemenea, pot fi expuse
diferite tipuri de arme de vânătoare, arcuri, puşti, pumnale, care să arate
vechimea casei şi a familiei.
Mobila pictată şi decorată cu mici sculpturi din lemn, aplicate, este un alt element des întâlnit în stilul rustic. Picturile de obicei sunt de dimensiuni mari pe tăblia patului sau pe un dulap mai mare, reprezentând o scenă rurală, un peisaj montan, animale sălbatice în diferite ipostaze sau anotimpuri. Decoraţiunile se pot coordona. De exemplu, pentru un dormitor, pe tăblia patului sau pe un tablou mare deasupra acestuia sunt redate aceste scene, ca mai apoi detalii semnificative să fie pictate şi pe braţele scaunelor, pe dulapuri mai mici, pe mese sau, de ce nu, brodate pe perne decorative.
SUGESTII DECORATIVE
Pereţii pot fi albi, placaţi cu piatră, lemn sau tapetaţi
tematic, în funcţie de propriile gusturi. Lampadarele şi candelabrele din fier
forjat sunt cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru o astfel de
amenajare, braţele acestora putând fi modelate organic sau decorate cu frunze şi
flori mici.
Accesorii vechi precum o maşină de cusut ieşită din funcţiune, un fier de călcat pe bază de cărbune sau un vas voluminos din lut definesc şi mai mult stilul. Chiar dacă alimentarea cu gaz natural a fost facilitată de dezvoltarea reţelelor în sistemul rural şi montan, dintr-o casă tradiţională nu poate lipsi şemineul pe bază de lemn sau cărbune.
Info
În ultimul timp totul în materie de design este experimental, cum ar fi combinaţiile ciudate de elemente din stiluri diferite, care dau noi interpretări şi trenduri. Astfel că tradiţionalul şi vintageul au fost puse în aceeaşi “încăpere”. Motivele florale mari, în culori tari, au fost aplicate pe mobilier masiv din lemn sau brodate pe ştergare. Chiar dacă tradiţia nu se mai regăseşte 100% în amenajare, elementele de factură românească trebuie să se “citească” în astfel de interioare