x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: Şeminee cu design personalizat

Sfatul designerului: Şeminee cu design personalizat

de Georgiana Teodorescu    |    09 Oct 2008   •   00:00

Nu doar pentru că a venit sezonul rece, ci şi pentru că şemineele constituie un subiect clasic şi greu de epuizat, prezentăm astăzi modelele cele mai avangardiste dintre cele prezente pe piaţă



Nu doar pentru că a venit sezonul rece, ci şi pentru că şemineele constituie un subiect clasic şi greu de epuizat, prezentăm astăzi modelele cele mai avangardiste dintre cele prezente pe piaţă.

O dată cu evoluţia designului de produs pe plan mondial şi ramura producţiei de şeminee a luat o direcţie nouă. Tradiţionalul şemineu din cărămidă sau teracotă a primit o nouă înfăţişare. Designul acestuia a fost reinventat în cele mai neaşteptate moduri, modelele rezultate răspunzând nevoilor actuale de încălzire şi spaţialitate. Iar dacă la şemineul clasic, întregul proces de utilizare este greoi, fiind nevoie de materie primă de ardere (lemne, cărbune, gaz), supraveghere permanentă a flăcărilor şi curăţare periodică a hornului, la şemineul modern un simplu click este de ajuns ca procesul de încălzire să înceapă, în deplină siguranţă şi cu efect estetic spectaculos. Dar dincolo de design,  adevăratul câştig s-a realizat pe planul materiei prime folosite pentru încălzire. Trecerea s-a făcut de la lemn şi cărbune la gaz şi electricitate, ultimele două fiind mai ieftine şi mai practice din toate punctele de vedere.


Avantaje moderne

Una dintre schimbările inovatoare este faptul că volumul şemineului a fost redus considerabil, datorită dimensiunilor mici pe care sistemul tehnic propriu-zis le-a căpătat. Aceasta este acum realizat din crom, întrucât acesta este un metal care se încălzeşte rapid şi păstrează temperatura ridicată timp îndelungat. O altă schimbare semnificativă este diversificarea materialelor din care este realizată carcasa. Acum sunt utilizate fără restricţii sticla, ceramica şi fierul.
Dintre firmele producătoare de astfel de şeminee moderne, una se evidenţiază prin designul avangardist pe care îl propune.
"Platonic" fost înfiinţată de către Henry Harrison, designerul minimalist  care a "jonglat cu flăcările" în cel mai original mod începând cu anul 1984. Acesta a început prin realizarea şemineelor cu design personalizat în locuinţe private din Anglia. Aprecierea nu a întârziat să apară din partea publicului, reuşind rapid să îşi deschidă propria firmă şi să o facă cunoscută la nivel internaţional.


Modelele lor

Tematica şemineelor realizate de Platonic gravitează în jurul focului preistoric şi a evoluţiei acestuia în timp. Variantele sunt multiple. Una dintre gamele disponibile este colecţia de şeminee electrice din ceramică, cu modele de dimensiuni mari pentru a permite înglobarea atât a sistemului performant de încălzire a unui volum mare de aer, cât şi sistemul care să genereze şi să susţină ideea clasică şi decorativă de flacără reală. Mitul ancestral conform căruia centrul pământului este o sferă de foc este gravată în designul acestor şeminee. Placarea lui imită ca textură şi culoare suprafaţa pământului, iar partea scorojită prin care se văd flăcările duce cu gândul la sfera de foc din centrul pământului. Ideea flăcării a fost realizată cu ajutorul jocului de luminii şi culori, intensitatea acestora oşcilând periodic pentru a crea dinamism în interiorul şemineului.
Şemineele cu placă ceramică au dispus la interior un întreg sistem metalic de rezistenţe electrice care încălzesc uniform întreaga suprafaţă. Acest circuit metalic se încălzeşte rapid, în maxim 2 ore, şi durează cam 6 ore până la răcirea completă. În schimb şemineele pe bază de gaz metan se încălzesc în 4-6 ore şi emană căldură cam 8-10 ore.
Sistemul de încălzire este compus din ţevi de gaz metan care aprind automat flacăra la deschiderea şemineului şi din cărămizi de teracotă, care acumulează şi elimină treptat căldură în încăpere. Flacăra este dispusă la baza şemineului, iar cărămizile deasupra acesteia.
Ambele tipuri de şeminee sunt automate, astfel sistemul de aprindere-stingere este controlat printr-o telecomandă. Şeminee cu aspect de LCD, navă spaţială sau de fisuri în pereţi decorativi sunt piese de rezistenţă în cataloagele prezentate. Există de asemenea o linie de şeminee special creată pentru exterior, utilizate atât pentru căldura necesară de multe ori în zona de terasă, cât şi pe post de corpuri de iluminat. Aceste şeminee au forma unui container pentru flori şi sunt folosite ocazional ca elemente ambientale.


Cerinţe ECO

Dezbaterile pe plan mondial în ceea ce priveşte consumul excesiv de energie a generat un val de produse eco, menite să evite pierderea resurselor naturale de gaze şi petrol. De aceea şi aceste şeminee sunt realizate din materiale rezistente termic, care consumă puţin şi menţin căldura pe termen mai lung ca cele clasice.  Mai mult, ele elimină posibilitatea poluării aerului în urma arderii obişnuite a lemnului, proces normal în cazul şemineelor tradiţionale.


Costuri

Având în vedere faptul că aceste şeminee sunt realizate să funcţioneze în condiţii de mare siguranţă şi programate să consume cât mai puţin gaz sau curent electric, preţul lor de achiziţie este unul mai ridicat, plecând de la 1.200 de dolari şi ajungând până la 2-3.000 de dolari pentu şemineele de dimensiuni mari. Pentru fiecare şemineu se garantează cinci ani de utilizare în condiţii optime. Trebuie reţinut faptul că doar şemineele pe bază de curent electric pot fi amplasate în orice cameră din locuinţă. Poziţionarea celor pe bază de gaz e condiţionată de branşament.


Info

Şemineele cu placă ceramică au dispus la interior un întreg sistem metalic de  electrice care încălzesc uniform întreaga suprafaţă. Acest circuit metalic se încălzeşte rapid, în maxim 2 ore, şi durează cam 6 ore până la răcirea completă. În schimb, şemineele pe bază de gaz metan se încălzesc în 4-6 ore şi emană căldură cam 8-10 ore. Sistemul de încălzire este compus din ţevi de gaz metan, care aprind automat flacăra la deschiderea şemineului şi din cărămizi de teracotă care acumulează şi elimină treptat căldură în încăpere

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta şeminee şemineele