x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi practice pentru amenajarea livingului

Sfaturi practice pentru amenajarea livingului

16 Apr 2024   •   16:04
Sfaturi practice pentru amenajarea livingului

Livingul este spațiul comun al locuinței în care poți să petreci timp liber, să te relaxezi împreună cu cei dragi și poate fi locul perfect pentru serile cu prietenii. Pentru că este o cameră multifuncțională, care poate găzdui lejer o serie de evenimente diferite, îți propunem să o decorezi în concordanță cu nevoile întregii familii. Cum poți face asta? Iată câteva idei simple de organizare, dar extrem de utile înainte de a începe efectiv amenajarea!

Pentru început, îți recomandăm ca înainte de amenajarea efectivă a livingului să îți stabilești o listă cu priorități, mai exact, cu funcțiile pe care îți dorești să le îndeplinească viitorul living. În urma unei schițe în detaliu a spațiului și a unei configurații a elementelor pe care îți dorești să le integrezi în decor, vei știi de ce ai nevoie cu adevărat. Așadar, la ce trebuie să fii atent:

Idei și sfaturi de amenajare a livingului

  • ● Sfaturi practice pentru amenajarea unui living mic;
  • ● Sfaturi utile pentru amenajarea unui living lung, dar îngust;
  • ● Sfaturi pentru amenajarea unui living open-space

Nu uita nici de amplasarea electronicelor necesare în living. Mai jos îți oferim câteva idei pentru amplasarea lor în decorul din living.

Sfaturi practice pentru amenajarea unui living mic

Pentru că nu de multe ori avem norocul să dispunem de un living spațios și luminos, în decorarea unui living mic trebuie să urmezi câteva reguli simple. Deloc imposibil să amenajezi un decor armonios, chiar și într-un spațiu dificil, iată câteva reguli de care să ții cont:

  • ● Culorile pereților - Culorile deschise au un efect de îndepărtare, în timp ce culorile închise par mai apropiate. În cazul de față, când ai un living mic, cu un tavan prea scund, va trebui neapărat să îl vopsești într-o culoarea deschisă (alb) sau o nuanță neutră deschisă (bej);
  • ● Cromatica - Nu uita de monocromia nuanțelor deschise. Poți opta pentru mai multe culori din aceeași paletă deschisă precum: alb, crem, bej, gri;
  • ● Evită aglomerația de culori - evită să folosești mai mult de patru culori, pentru a nu aglomera vizual spațiul.
  • ● Mobilier adecvat - alege obiecte de mobilier care se încadrează în proporțiile spațiului. Optează pentru piese de mobilier cât mai simple, de efect;
  • ● Depozitează și pe vertical, astfel încât spațiul de pe podea să rămână cât mai liber;
  • ● Asigură-te că îți rămâne o distanță de cel puțin câțiva centimetri între perete și canapea, dar și între perete și fotolii.

Sfaturi utile pentru amenajarea unui living lung, dar îngust

Amenajarea unui living lung, dar îngust are la bază câteva secrete de stil. Cel mai important criteriu de care trebuie să ții cont este organizarea spațiului în două zone principale și anume: zona de socializare și zona de luat masa. Pentru zona de socializare va trebui să iei în calcul o canapea, masă de cafea și fotolii, eventual și televizor. Pentru zona de luat masa, vei avea nevoie de masă, scaune, etajeră sau comodă și accesoriile necesare aranjării mesei.

  • ● Optează pentru culori neutre pentru perete;
  • ● Lasă suficient loc de trecere pentru a te putea deplasa confortabil prin încăpere;

Sfaturi pentru amenajarea unui living open-space

Pentru că vorbim despre un spațiu deschis, cel mai important este să creezi un aspect unitar, un spațiu care se leagă într-un mod armonios cu restul locuinței. Aici, trebuie să ții cont de detaliile alese în restul casei, bucătărie sau dormitor deoarece este important să coordonezi finisajele, cât și stilurile de amenajare.

Important de reținut în amenajarea unui living open space:

  • ● Păstrează o continuitate în ceea ce privește culoarea și textura ușilor și ferestrelor;
  • ● Pentru culoarea pereților, încearcă să alegi culori complementare cu rostul culorilor din casă;
  • ● Dacă livingul open space se împarte și cu bucătăria, atunci asigură-te că alegi o pardoseală potrivită. Ideal ar fi o pardoseală din parchet din lemn tratat în prealabil cu soluții pentru a rezista în spațiile cu umiditate ridicată, așa cum este bucătăria.

Amplasarea electronicelor în living

Indiferent de dimensiunea ori forma unui living, dintr-un spațiu modern nu pot lipsi nici aparatele electronice, mai ales că am stabilit deja livingul drept camera care servește relaxării familiei.

Pentru că televizorul este elementul principal în majoritatea locuințelor, iată ce trebuie să știi atunci când alegi să îl integrezi în living. Cum și unde așezi televizorul?

Din fericire, datorită noilor generații performante de electronice, acum sarcina de a camufla un aparat electronic este mult mai ușoară. Fie că vrei să îl adaugi într-un decor sofisticat, minimalist sau vintage, televizorul poate fi așezat pe mobila de living, poate fi prins în perete cu ajutorul unui suport ori poate fi încorporat într-un dulap cu uși glisante, care îți permite să îl ascunzi ori de câte ori nu îl folosești.

Important de reținut: televizorul trebuie așezat la o distanță de cel puțin două ori mai mare decât diagonala sa, însă nu mai mare decât triplul diagonalei sale.

Dacă în living vrei să ai la îndemână și un computer, atunci fie poți opta pentru montarea unui birou cu două laturi, dacă spațiul îți permite, fie poți monta o poliță pe perete pentru depozitarea lui sau poți adăuga o măsuță de cafea pe care să îți păstrezi laptop-ul atunci când nu îl folosești.

Bineînțeles că nu uităm nici de sistemul audio care îți poate transforma livingul într-o mini sală de cinema. Ține cont că trebuie să alegi un număr mai mic sau mai mare de boxe în funcție de dimensiunea spațiului, pentru efecte sonore bune. Boxele fie le poți așeza pe mobila de living, fie le poți lăsa la nivelului pardoselii, integrate în decor.

Pentru un living complet amenajat, amplasează corpuri de iluminat în mai multe colțuri ale camerei. În felul acesta, lumina va oferi senzația unui spațiu mult mai mare.

Să amenajezi un living primitor nu este deloc o misiune grea. Tot ce îți rămâne de făcut este să ții cont de sfaturile de mai sus, iar rezultatul va fi impresionant!

×