FUNCŢIONALITATE ŞI EFICIENŢĂ FĂRĂ BĂTĂI DE CAP A venit vremea să împachetăm din nou hainele de vară şi să trecem la cele de toamnă-iarnă. Reorganizarea dulapului de haine e una din priorităţile fiecărei gospodine, cea mai mare provocare în acest sens reprezentând-o faptul că trebuie să se descurce cu spaţiul interior de care dispune, aşa încât în el să încapă voluminoasele haine pentru iarnă.
În atare condiţii devine necesară o riguroasă împărţire a spaţiului. De mare ajutor în acest sens, mai ales că piaţa actuală este plină de aşa ceva, sunt accesoriile şi sistemele ce pot fi incluse în spaţiul dulapului, pentru o folosire la maximum a lui. Foarte important, de asemenea, este ca sistemele şi accesoriile de compartimentare să fie practice, astfel încât totul să vă fie la îndemână. Dezvoltarea rapidă a sistemelor şi accesoriilor pentru dulapuri a venit o dată cu tendinţa generală ce aduce în prim-plan dressingurile. "Funcţia de depozitare a fost preluată treptat de dulapurile încorporate şi dressingurile cu uşi glisante, în defavoarea numărului mare de piese de mobilă corp, dominantă în amenajările interioare până nu de mult", după cum ne spune Adina Braieş, brand manager la Komandor.
PRACTIC ŞI UTIL
Totuşi, "majoritatea sistemelor se pot monta pe dulapurile pe care deja le aveţi, însă este necesar să ţineţi cont de dimensiuni şi, de preferat, să optaţi pentru accesorii reglabile", vă sfătuieşte Florin Negru, arhitect proiectant la Vertical Ambient - Alla Furniture. Tot el ne împărtăşeşte şi câteva trucuri de care să ţinem cont. Astfel: n în cazul sertarelor sau sistemelor cu lift care pot fi trase în exterior, asiguraţi-vă că spaţiul dintre uşi este îndeajuns de mare pentru a permite acest lucru; n pentru dulapurile cu adâncime mică este indicat suportul glisant pentru umeraşe, cu dispunere unul în spatele celuilalt; n în cazul corpurilor aşezate pe colţ, în care rămâne mult loc liber, puteţi aşeza barele pentru cămăşi în formă de cruce şi folosiţi astfel spaţiul la capacitatea lui maximă; n suporţii pentru încălţăminte montaţi într-un dulap cu restul accesoriilor dau bine într-un showroom, dar nu le recomandă în aplicaţiile practice. Este de preferat ca aceştia să fie montaţi în spaţii separate de restul garderobei şi de preferat închise.
Pentru persoanele care folosesc ţinute ofice sunt recomandate sistemele de bare simple sau cu lift pentru umeraşe, suporturile pentru cravate, curele şi eşarfe şi un număr mai mic de rafturi. Lucrurile se schimbă pentru cei care optează pentru ţinutele casual, în acest caz rafturile fiind mai practice. De regulă, sistemele şi accesoriile se îmbină astfel încât să obţineţi un raport adecvat între depozitarea hainelor împăturite pe rafturi şi dispunerea lor pe umeraşe.
O atenţie sporită trebuie să acordaţi sistemelor de glisare, drept care este indicat ca înainte să achiziţionaţi orice accesoriu de acest gen să vă interesaţi din ce material este realizat (de preferat cadre de aluminiu), cum funcţionează, ce producător au. Privitor la acesta din urmă, puteţi să faceţi o minimă informare apoi asupra lui, pentru a vă asigura astfel de calitatea produselor.
"Accesoriile interioare sunt soluţii simple de compartimentare, care te ajută să-ţi păstrezi toate lucrurile dragi la îndemână, fără să ocupi prea mult loc: rochiile, cămăşile şi jachetele aranjate pe umeraşe, tricourile împachetate pe rafturi sau în sertare metalice de tip plasă - prin care le vedem uşor şi mai pot să şi «respire», ciorapii şi lenjeria aşezate în cutii separate din materiale textile, eşarfele şi bijuteriile, în coşuleţe împletite, încălţămintea, aranjată pe rafturi sau în suporturi speciale. Este foarte important să valorificăm cât mai eficient spaţiul din interiorul unui astfel de dulap, în înălţime, lăţime şi adâncime, fără a lăsa zone nefolosite", spune Laurenţia Onea, Communication & Interior Design Manager IKEA Romania.
TENDINŢE
Cele mai noi tendinţe în domeniu aduc în prim-plan barele de haine cu sistem de iluminat inclus - acţionat manual sau cu senzor de deschidere a uşii, coşuri cu pânză pentru genţi sau suporturi extractibile pentru costume, care au şi cutii pentru depozitarea lucrurilor necesare unei astfel de ţinute. În aceeaşi categorie se încadrează dressingurile confecţionate din cadre de aluminiu cu poliţe din sticlă şi aluminiu, dotate cu sisteme de iluminare încorporate. La acestea se mai adaugă şi uşile glisante, care completează imaginea întregului ansamblu.
Pentru a vă transforma dulapul într-unul accesibil şi util puteţi opta, într-o prima fază, pentru câteva dintre cele mai utilizate sisteme. Sertarele cu compartimentări multiple pentru curele, eşarfe, cravate şi chiar portofele se numără printre accesoriile des folosite, precum şi sistemele glisante pentru pantaloni sau cele cu lift pentru garderobă. Specialiştii consideră ca fiind eficient şi sistemul glisant pentru fuste şi suporţii pentru încălţăminte.
Citește pe Antena3.ro