x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sistemul de case HUF sau eficienta la rang de arta

Sistemul de case HUF sau eficienta la rang de arta

de Adrian Parvu    |    09 Feb 2006   •   00:00
Sistemul de case HUF sau eficienta la rang de arta
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Impreuna cu un prieten inginer- constructor am fost in Germania, in toamna anului trecut, special pentru a vizita fabrica de case Huf. Vazusem cataloage si filme documentare atat de spectaculoase incat am vrut sa le confrunt cu realitatea. Iar realitatea a depasit orice asteptare, dovedindu-se mai spectaculoasa si mai convingatoare decat orice material promotional.

Satul Huf se afla la cativa zeci de kilometri de Frankfurt am Main, la Hartenfels, intr-o zona splendida de dealuri si, as zice, ordonat impadurite cu conifere sau foioase ce pareau, din viteza masinii, a fi fost plantate cu rigla si echerul. Satele, insirate ca niste margele pe ata soselei, isi etalau in lumina unei toamne tarzii fatadele caselor colorate in pasteluri de turta dulce. Pe un tapsan protejat cu gard electric pasteau in tihna cateva vaci fugite in dimineata aceea din tablourile pictorilor impresionisti. Strazi inguste, pavate cu piatra cubica in modele de gri si negru, petice de gazon si tufe de flori, biserici purtand cu demnitate povara secolelor, liniste si curatenie. Atata curatenie incat parca si frunzele desprinse din arbori se duceau catre cer, numai sa nu pateze caldaramurile. Cu harta pe genunchi si cu privirile lacome catre imprejurimi, ne-am ratacit, frumoasa ratacire de aproape un ceas pe un taram de poveste. In cele din urma am gasit indicatorul care ne arata drumul spre fabricile Huf si am ajuns la destinatie, fara sa banuim ca vom gasi un adevarat imperiu al competentei si exclusivitatii.

UN SISTEM CONTRUCTIV COMPLEX

Familia Huf a ajuns la cea de-a treia generatie de constructori, o generatie care foloseste toate ideile tehnolgiilor moderne, interpretandu-le in maniera proprie si integrandu-le intr-un sistem brevetat. Este un model european de afacere familiala, o firma aflata printre liderii continentali in domeniul constructiilor pe structuri din lemn. Casa Huf se supune unor rigori care nu sufera nici cel mai mic rabat de la calitate sau exigente estetico-functionale. Ea este un complex constructiv integral, incepand cu proiectarea celor mai mici detalii si terminand cu executia si montarea partilor componente. Totul se gandeste si se produce, se negociaza si se vinde aici. In esenta, sistemul constructiv este o combinatie de structura de lemn cu imbinari metalice.

Unul din elementele esentiale in ansamblul finit este utilizarea unor mari suprafete vitrate, fie prin inglobarea peretilor exteriori construiti integral din sticla, fie prin proiectare unor luminatoare de dimensiuni considerabile. Legat de acest element, unul din secretele caselor Huf este mentinerea coeficientului termic la interior, uniform distribuit si cu costuri acceptabile. Casele au, din proiectare, spatiul si instalatiile termice incluse. Incalzirea se face cu un sistem combinat de retele prin pardoseala si radiatoare, confortul termic fiind asigurat indiferent de regimul climateric in care este ridicata constructia. Sistemul poate integra si unitati care folosesc energia solara.

INTALNIREA CLASICULUI CU MODERNUL

Satul Huf ofera vizitatorilor interesati un numar de 11 proiecte standard, care pot suporta mici modificari la solicitarea clientilor. Unsprezece case de forme si dimensiuni diferite, inconjurate de mici gradini tratate in stiluri diverse. Structurile pe cadre din lemn au eliberat imaginatia arhitectilor de constrangerile peretilor portanti. Ti se ofera orizonturi de locuire surprinzatoare, mai ales datorita intalnirii unor concepte arhitecturale moderne cu metode si materiale de constructie clasice.
Lumina patrunde atat de spectaculos in casa, incat te simti ca intr-un cristal slefuit prin fatetele caruia primesti magia razei solare

Suprafata locuibila este de dimensiuni absolut rezonabile, perfect repartizata pentru familii cu doi, trei sau mai multi membri. Toate casele au subsol destinat centralelor termice si anexelor (spalatorie, depozitare, sport), parter si etaj mansardat. Compartimentarea interioara este extrem de fluida, trecerea dintr-un spatiu in altul, fie pe orizontala, fie pe verticala, facandu-se cu usurinta. Doua concepte esentiale par a guverna filosofia repartizarii spatiilor: nici cel mai mic si aparent neinsemnat colt neexploatat si functionalitate maxima pentru bucatarii si grupuri sanitare. In conceptia arhitectilor, livingul, combinat cu locul pentru luat masa, este piesa centrala a casei. Aici se intersecteaza toate traseele importante ale locuirii, aici se intalnesc sau se despart membrii familiei, aici sunt intampinati oaspetii, aici se pot desfasura discutii colocviale sau se pot petrece ore de intimitate. Dormitoarele si camerele de lucru sunt tratate cu parcimonie, fara a se renunta la confortul necesar. Cele mai multe case au curte de lumina generata de fanta dintre planurile acoperisurilor sau de luminatoare. In general, comunicarea cu exteriorul se face prin mari suprafete vitrate, astfel incat, odata intrat in casa, ai senzatia ca te afli in miezul unui cristal care primeste lumina prin fatetele sale.

DECORATIUNILE SI ELEMENTUL NATURAL

Designerii de la Huf propun un stil de mobilare si decorare apropiat tendintelor minimaliste. Nici un obiect de mobilier inutil sau incomod, functionalitate si armonizare maxime, eliminarea stresului de intretinere. Respectul pentru valorile trecutului, purtatoare de simboluri, este evidentiat de prezenta unei piese vechi, autentice. Ea este pusa in evidenta ca obiect decorativ, de arta mestesugareasca, artizanala sau industriala. In aceeasi maniera se abordeaza si relatia cu natura, elemente brute, vegetale sau minerale, fiind bine reprezentate in toate compartimentele casei. De altfel, asa cum se observa si in aspectul exterior al caselor Huf, interiorul este un reconfortant amestec de modernism si traditie, de tehnica avansata si componente naturale. Lemnul, sticla si mineralul sunt perfect agrementate de sistemul INSTABUS, care coordoneaza cantitatea de lumina naturala sau artificiala, temperatura si umiditatea casei.
Casa Huf este in egala masura spectaculoasa si confortabila, o casa armonios integrata in peisaj, trainica si delicata in acelasi timp. Aceasta constructie propune reinterpretarea conceptului de habitat in note moderne, lipsite de orice tensiune arhitecturala

Vorbim despre o casa aproape ideala, in egala masura calda si confortabila, protectiva si primitoare, functionala si eleganta. Este, de asemenea, o casa ce poate parea scumpa, costurile de achizitie incadrandu-se, in functie de optiunile clientului privind finisajele interioare si mobilare, intre 1.000 si 2.500 de euro pe metru patrat. Aceste costuri includ toate operatiile de montaj desfasurate cu o incredibila viteza si exactitate. Daca le comparam cu preturile pe metru patrat de pe piata romaneasca la case pe structura din lemn de o calitate evident inferioara, vom constata ca, pentru o anumita clasa sociala, casele Huf sunt o solutie de luat in calcul.

ISTORIA UNEI TRADITII
In urma cu mai bine de 90 de ani, Johann Huf infiinta, in satul Hartenfels - landul Muhlenweg, o firma specializata pe constructia de case din lemn. Astazi, condusa de cea de-a treia generatie a familiei, Huf Haus GmbH este unul din liderii europeni in designul si productia constructiilor pe structuri din lemn, iar satul expozitional Huf este vizitat anual de mii de specialisti si clienti. Huf mai are reprezentante si mostre construite in Elvetia, Franta, Austria si Anglia. Reteta succesului acestei companii este simpla: precizie, calitate, confort. Casele proiectate si produse de Huf imbina cele mai avansate tehnologii de constructie cu elemente manufacturate, utilizand materiale naturale sau primordiale cum sunt lemnul, sticla, metalul. Productia firmei nu este impresionanta prin cantitate, ci prin performantele creative, tehnice si de confort oferite. Pe langa calitatile estetice, casa Huf are si avantajul de a fi o casa "inteligenta", echipata cu sisteme de control electronic pentru toate utilitatile. De fapt, Huf este un concept care propune, la nivel european, o noua filosofie a locuirii, un nou orizont de abordare a spatiului interior si exterior casei. Nimic, nici cel mai mic detaliu nu este lasat la voia intamplarii. Proiectele de arhitectura sunt consonante cu proiectele tehnice (instalatiile electrice, sanitare si de incalzire), iar designerii peisageri integreaza armonios constructia in mediul ambiant. Huf reprezinta un important reper al continuitatii, un semn distinctiv al respectului valorilor traditionale adaptate prezentului si proiectate cu succes in viitor.

  • foto: Huf Haus
  • ×
    Subiecte în articol: casa case