x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Soluţii de acoperire a podelei

Soluţii de acoperire a podelei

20 Noi 2010   •   00:06
Soluţii de acoperire a podelei

Fiecare cameră din casă deserveşte o funcţiune specifică, funcţiune de care trebuie să ţineţi cont pe ângă criteriile estetice şi de trend.

 

PARDOSELI PENTRU SPAŢII CU UMEZEALĂ

În bucătării este trafic ridicat şi posibil mult praf de la uşa care dă direct afară - în cazul caselor sau în balcon -după cum este situaţia la bloc. Problema cea mai mare sunt însă stropii de grăsime de la gătit, aşa că podelele trebuie să fie uşor de curăţat. Altă recomandare este ca pardoseala să nu fie alunecoasă.

O primă posibilă soluţie este pardoseala din PVC. Linoleumul este o alegere foarte bună: în cazul în care vă scapă un pahar sau o farfurie, pardoseala de tip linoleum este mai „elastică”, prevenind de cele mai multe ori spargerea lor. Principalul atu al pardoselilor din PVC rămâne însă preţul. Ţineţi cont că un model de linoleum prea texturat se curăţă mai greu. Gresia, parchetul laminat sau din lemn sunt, de asemenea, soluţii bune pentru podeaua bucătăriei. Un covoraş sau o traversă pe deasupra poate face gresia mai „moale” şi mai caldă.

Baia are nevoie de o pardoseală rezistentă la apă. De fapt, este o necesitate pentru această zonă supusă posibilelor inundaţii. Pardoseala din băi trebuie să fie uşor de curăţat şi din motive de securitate trebuie să fie nealunecoasă.

Cele mai indicate pentru aceste zone sunt pardoselile din PVC, deşi acestea pot fi considerate o soluţie tradiţională pentru această zonă. Aflată la polul opus, pardoseala de gresie este cea care se bucură de cea mai mare popularitate. Noutatea o reprezintă versiunea de parchet laminat special adaptată mediului umed din băi.Orice covoraş folosit în această încăpere trebuie să aibă protecţie antialunecare.

 

UTILITATE ŞI CONFORT

Livingul are o funcţie complexă: de cameră de familie şi cameră de primire a oaspeţilor şi este cea mai folosită zonă a casei drept care pardoseala pentru care optaţi este foarte importantă, pentru că bunăstarea dumneavoastră depinde de asta. Alegerea pardoselei se face în funcţie de stilul încăperii şi de celelalte decoraţiuni, precum şemineul sau măsuţa de cafea, care în cele mai multe case sunt folosite ca obiect principal.

Soluţia cea mai la îndemână pentru orice stil sunt mochetele, prin modelele şi texturile lor. O soluţie mai atractivă şi durabilă o reprezintă podeaua din lemn masiv, în special în combinaţie cu un covor coordonat.

Pentru dining sau zona de luat masa, o pardoseală rezistentă la trafic este o necesitate în special dacă se ia masa acolo zilnic. Rezistenţa la mizerie trebuie să fie un criteriu în alegerea pardoselii, deoarece este o zonă expusă stropilor de mâncare. Mochetele pot fi o soluţie, însă pe culorile deschise se văd uşor petele şi nu le recomandăm ca fiind cea mai bună opţiune. Podeaua din lemn masiv, laminat sau gresia, sunt considerate mai oportune pentru această încăpere.

Pardoseala din dormitor este de obicei pusă în umbră de mobilierul patului şi de stofele coordonate folosite la decorarea acestei camere. Traficul este mic, deci rezistenţa la uzură şi murdărie poate fi redusă. Luaţi în considerare o acoperire de podea neutră, care să facă faţă uşor schimbărilor de decor mai frecvente. O pardoseală cu multe culori ar avea un impact prea puternic. De cele mai multe ori, la dormitoare se optează pentru mochetă, parchet de lemn sau cel laminat, în special dacă se adaugă şi covoraşe sau carpete.

 

HOLURI ŞI SCĂRI

 Traficul intens aduce mult praf şi murdărie în special în holurile de la intrarea în casă. Uzura şi petele sunt mai vizibile în aceste arii şi de aceea este recomandat să căutaţi un material mai rezistent care să se coordoneze cu celelalte tipuri de pardoseală folosite în casă. Modelele de parchet încrustat sau de gresie combinată cu mozaic pot fi soluţii spectaculoase care fac faţă traficului. Parchetul laminat poate fi şi el o soluţie, în special coordonat cu un covor cu protecţie antialunecare.

 

SOLUŢII PENTRU SPAŢII EXTERIOARE

Balcoanele, terasele şi chiar şi garajele au nevoie de pardoseală. În aceste zone, cele mai întâlnite sunt noroiul, praful şi petele de ulei. Din cauza traficului intens există o mare probabilitate să apară rapid urme de uzură, abraziune şi zgâriere. Sunt recomandate gresiile de exterior porţelanate, rezistente la umiditate şi îngheţ. Pe lângă utilitate, toate sunt o soluţie decorativă excelentă. În această categorie intră şi pavelele, dalele de ciment, mozaicul de travertin şi dalele din cărămidă. În ultimul timp s-au impus pe piaţă ca alternativă, vopselele speciale de sol, apărute şi în varianta fără miros.

 

Articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

×
Subiecte în articol: bricolaj