x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Solutii pentru cartile de-acasa

Solutii pentru cartile de-acasa

de Adela Parvu    |    30 Mar 2006   •   00:00
Solutii pentru cartile de-acasa
LA BLOC, DAR ALTFEL
In apartamentele de bloc vechi cea mai dificila misiune este de a gasi suficient loc pentru obiecte si mobila. Exista insa o categorie mai aparte de oameni care vor spatiu pentru carti

Specialistul, fie el designer sau arhitect, se straduieste sa vina cu idei si rezolvari care sa-i multumeasca pe clienti. De obicei, se are in vedere eficientizarea locuintelor de bloc prin desfiintarea de pereti pentru largirea camerelor, se vor idei pentru un decor modern si, in general, se viseaza la mai mult spatiu si lumina care sa faca dintr-un apartament obisnuit de bloc un loc confortabil.

Fiecare familie sau proprietar formuleaza cererile catre specialistul la care a apelat, care vizeaza mai ales potrivirea obiectelor mari (cum este mobila) in ansamblul casei. Dar ce se intampla atunci cand problema majora o constituie numarul mare de carti ce trebuie sa fie asezate la indemana fara ca acest lucru sa incomodeze? Cum poate fi solutionata problema aceasta, mai ales daca ea se afla in capul listei de prioritati? Multi oameni s-ar gandi la rafturi suspendate ori la piese de mobilier realizate pe comanda, astfel incat sa fie si ieftin si economic pentru modestele dimensiuni specifice blocului.

CAZ CONCRET


Pentru cineva cu bani nu e nici o problema sa-si faca o amenajare unde toate sa se potriveasca. Si asta pentru ca din start arhitectul sau designerul pe care l-a angajat are la dispozitie un buget pentru finisaje, mobila si dotari pe care le alege in functie de stilul sau linia urmarita conform proiectul. In acest fel poate achizitiona si alatura obiecte asortate.

Este insa mai greu sa fie armonizate ideile noi cu obiecte care deja exista, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor. Si iata ca totusi sunt posibilitati de a potrivi ceva vechi cu noutatile, iar imaginea finala sa reflecte coerenta si sa asigure confort.

In cazul de fata va prezentam un apartament din Bucuresti ai carui proprietari erau mereu nemultumiti din cauza lipsei de spatiu necesar depozitarii cartilor. Doamna arhitect Serbanescu Cristina a gasit solutia de compromis care sa impace bugetul mic cu cerintele clientilor.

RAFTURI FIXE DIN GIPS-CARTON


Faptul ca gips-cartonului a reprezentat pentru romani o noutate absoluta dupa ’90, a dus la exagerarea intrebuintarii lui in amenajarile interioare. S-a ajuns pana la realizarea de asa-zise elemente decorative din gips-carton ce inca mai impopotoneaza tavanele, ornamente kitsch, dublate de spoturi si culori de finisaj stridente.

Acum, chiar daca exista cealalta extrema, care huleste gips-cartonul, trebuie sa spunem ca acest material poate fi folosit inteligent intr-o locuinta fara a parea artificial sau de prost-gust. Exemplul de fata poate constitui un argument pentru modul pozitiv in care se foloseste gips-cartonul in ambientarea interioara a locuintelor de bloc. Rafturi fixe concepute pe inaltimea incaperilor sau locuri de depozitare pe perimetrul camerelor in zona superioara - toate realizate cu ajutorul structurilor usoare si al placilor minune. Vopseaua lavabila alba ce acopera intreg ansamblul de rafturi face ca acestea sa nu fie ostentative si nici sa sufoce dimensiunile reduse ale camerelor, in conditiile in care multe piese de mobilier sunt destul de masive.

Important este faptul ca, la cativa ani de la amenajarea locuintei prezentate, toate cartile de aici au un loc al lor gratie ideilor arhitectei care s-a gandit sa imbrace incaperile aproape de plafon cu volume de carti, si nu cu spoturi sau forme inutile de ornamente fixe.

NOU SI VECHI LA UN LOC


Abordarea arhitectului in privinta mobilarii fixe este una minimalista, pe cand celelalte obiecte din casa sunt mai degraba clasice. S-a renuntat la celebra biblioteca omniprezenta in apartamentele de bloc, ce ocupa o latura a unui intreg perete din "sufragerie". Cum s-a obtinut mai mult spatiu in camera, scaunele vechi au fost asezate catre fereastra, iar canapeaua si fotoliile din piele, pe laturile incaperii. A rezultat suficient loc pentru asezarea unei mese cu front din sticla care sa nu incarce atmosfera. Rafturile fixe au fost folosite ca element functional si in restul casei, folosite pentru alte obiecte ale proprietarilor.
×