x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Solutii pentru repararea teraselor blocurilor

Solutii pentru repararea teraselor blocurilor

de Catiusa Ivanov    |    06 Apr 2006   •   00:00
Solutii pentru repararea teraselor blocurilor

In ultimele numere am scris o serie de articole in care propuneam mansardarea ca solutie pentru repararea teraselor blocurilor. Sustinem aceasta idee deoarece locatarii unui bloc isi pot rezolva problemele pe care le au cu o singura semnatura, fara sa dea nici un singur banut.

INVESTESTE INTELIGENT
In ultimele numere am scris o serie de articole in care propuneam mansardarea ca solutie pentru repararea teraselor blocurilor. Sustinem aceasta idee deoarece locatarii unui bloc isi pot rezolva problemele pe care le au cu o singura semnatura, fara sa dea nici un singur banut. Unii dintre cititorii nostri au crezut ca este o idee buna. Altii au respins-o, fiind de parere ca firmele care mansardeaza ii pacalesc pe proprietari si se imbogatesc de pe urma lor. Ce-a de-a doua categorie de cititori ar trebui sa inteleaga ca in ziua de astazi nimeni nu iti mai face nimic pe gratis. Nici un investitor nu va veni sa-ti repare blocul pe degeaba. Trebuie sa castige si el ceva, de aceea se inhama la o investitie.

OFERTE TENTANTE

Desi mansardarea teraselor blocurilor este o solutie buna atat pentru investitori, cat si pentru asociatiile de locatari, deocamdata in Romania nu sunt multe firme de constructii care doresc sa investeasca in acest domeniu. De aceea, surprinzator, pentru multe asociatii de proprietari este foarte greu sa gaseasca un investitor.

O mare parte din asociatii care se confrunta cu aceasta problema a incercat sa faca ceva, sa repare terasa in regie proprie. Unii au cumparat materiale si, la sfatul unor prieteni sau al unor meseriasi, au facut lucrarile chiar pe cont propriu. Nu s-a dovedit o initiativa prea fericita, deoarece la prima ploaie apa le-a intrat din nou in casa. Altii au strans bani si au platit o firma de constructii care a executat lucrarile de hidroizolare, dar nici aici, in multe cazuri, lucrurile nu au stat prea bine. Dupa 2-3 ani au avut din nou probleme cu infiltratiile de apa.

Trebuie sa aveti mare grija atunci cand contractati o firma de constructii, fiind recomandat ca aceasta sa fie o firma cunoscuta, serioasa si sa ofere un termen de garantie cat mai mare. Sunt firme-fantoma care le cer oamenilor o multime de bani (60.000-70.000 euro pentru repararea terasei) si nu le ofera clientilor un termen de garantie care sa justifice banii, iar in mometul cand au din nou probleme cu infiltratiile trebuie sa dea alti bani ca sa plateasca alta firma.

Sa vedem ce solutii de hidroizolare propun specialistii si firmele de profil ca sa nu fiti pacaliti de ofertele firmelor care vin cu asa-zisele rezolvari mai ieftine, dar de proasta calitate.

EMULSIE DE BITUM

Alexandru Nica, specialist in cadrul MTCT, afirma ca cea mai ieftina si cea mai simpla reparatie la terasa este cea cu emulsie de bitum. Aceasta reparatie se poate face pe toata suprafata terasei sau doar pe portiunile afectate (acolo unde s-a gaurit membrana de protectie). Aceasta metoda insa nu este o rezolvare definitiva, ci doar temporara, de renovare partiala.

O terasa bine izolata poate fi folosita chiar si pentru relaxare, atunci cand exista acceptul si acordul tuturor proprietarilor din bloc

Iata care sunt pasii:
  • Verificati gurile de scurgere, indepartand provizoriu parafrunzarele, dupa care inlocuiti sifoanele infundate de la refacerile anterioare si montati la loc parafrunzarele;
  • Indepartati nisipul de pe jumatate din terasa (sau dalele in situatia in care terasa este circulabila);
  • Intindeti emulsia in amestec cu filer pe locurile defecte sau pe toata suprafata, avand grija sa nu se infunde gura de scurgere a apei;
  • Dupa doua-trei saptamani intindeti nisipul la loc si indepartati nisipul de pe cealalta jumatate de terasa, dupa care procedati la fel ca la prima parte a terasei.

    DATI JOS NISIPUL SI PIETRISUL
    Lazar Catalin de la Convas, firma care executa hidroizolatii, spune ca cea mai buna metoda de refacere a terasei este cu un strat de termoizolatie si un strat de membrana bituminoasa. Lazar propune proprietarilor sa aiba in vedere renuntarea la straturile vechi decopertate, deoarece stratul termoizolant nou aplicat asigura suficienta protectie termica. Iata care sunt pasii:
  • Decopertati straturile de hidroizolatie vechi;
  • Aplicati un strat de termoizolatie din vata minerala caserata (grosime de 8 cm si densitate foarte mare);
  • Peste stratul termoizolant, lipiti la cald sau la rece o membrana bituminoasa dupa care asteptati doua saptamani sa polimerizeze;
  • Dupa ce a polimerizat se aplica deasupra un strat de vopsea reflectorizanta de culoare alba argintie. Acest strat are rolul de a reflecta razele soarelui pentru ca in timpul verii sa nu se supraincalzeasca apartamentele de la ultimul etaj.
  • TERMOIZOLATIE PLUS MEMBRANA BITUMATA
    Nica Alexandru afirma ca refacerea terasei cu un strat de termoizolatie si un strat de membrana bitumata este cea mai buna formula de reparare a terasei, deoarece rezolva atat problema infiltratiilor de la ultimele etaje, cat si a condensului de pe tavanele de la ultimul nivel. Cum procedati?
  • Verificati gurile de scurgere, indepartand provizoriu parafrunzarele, inlocuiti sifoanele infundate cu bitum de la refacerile anterioare si montati la loc parafrunzarele;
  • Indepartati nisipul sau dalele, in situatia in care terasa este circulabila, de pe jumatate din terasa;
  • Puneti placile termoizolante (vata minerala sau polistiren), peste care aplicati o folie de plastic, de protectie. Peste aceasta folie se intinde un strat de sapa (autonivelanta sau nu) pe toata suprafata curatata, avand grija sa nu se infunde gura de scurgere a apei, iar dupa doua saptamani stropiti cu emulsie de bitum;
  • Peste aceste straturi lipiti o membrana bitumata. Nica afirma ca este bine ca peste aceasta membrana sa se puna la loc straturile de nisip si pietris, deoarece constituie un strat de protectie termica ce nu trebuie eliminat. In caz contrar, vor aparea condens si igrasie pe tavanul apartamentelor de la ultimul nivel.
  • ATENTIE LA OFERTA!
    Hidroizolarea pentru o terasa de bloc poate costa, in functie de suprafata, intre 300 si 1.200 milioane lei vechi
    Lucrarile de hidroizolatie la terase sunt foarte pretentioase si trebuie facute doar de firme serioase, care au angajati specialisti in domeniu si care folosesc materiale de calitate. Cereti garantie si verificati locatiile carora firma se lauda ca le-a rezolvat problema hidroizolarii teraselor.

    PRETURI: Mana de lucru 10 euro/mp; Vopsea reflectorizanta 0,68 euro/mp; Adeziv pentru membrana 1,5 euro/mp; Membrana bituminoasa 13-14 euro /mp; Vata minerala 6,5 euro/mp; Cost total pe metru patrat circa 33 euro
  • ×
    Subiecte în articol: terasa strat membrana