Când e frig afară şi cenuşiul ne învăluie, ne amintim cu drag de culoarea şi de frumuseţea florilor din grădină şi căutăm ceva cu care să înveselim atmosfera: ghivece decorate, fluturi etc.
Când e frig afară şi cenuşiul ne învăluie, ne amintim cu
drag de culoarea şi de frumuseţea florilor din grădină şi căutăm ceva cu care să
înveselim atmosfera: ghivece decorate, fluturi etc.
Şi dumneavoastră vreţi să vă înveseliţi un pic casa sau biroul? Dacă da, iată ce vă propunem: ghivece decorate de tip mască şi elemente decorative – fluturi, libelule, gâze, păsări. Dacă ghivecele decorative se găsesc în mai toate magazinele de specialitate, fluturii şi celelalte se găsesc destul de rar – pe la târguri de specialitate sau în preajma unor evenimente deosebite. Ele sunt în general de mici dimensiuni.
Fluturi decorativi
Dacă sunteţi adepţii plantelor decorative prin frunziş, s-ar putea ca uneori să simţiţi nevoia să fie ceva diferit. Să vă lipsească un strop de culoare. Aceste gâze delicate pot suplini dorinţa de culoare şi de graţie. Însă nu le puteţi folosi decât lângă plante mari, pentru că cele mici vor părea sufocate de decor. Şi în nici un caz să nu le folosiţi în exces. Trebuie să ţineţi cont şi de faptul că preţurile sunt destul de mari. Un motiv în plus să nu abuzaţi.
Ghivece atractive
Despre ghivece am mai discutat şi cu altă ocazie. Am făcut atunci o diferenţiere între ghivecele propriu-zise şi cele de tip mască. În cazul de faţă, materialul ceramic le face mai greu de deosebit. Atât timp cât un ghiveci nu are găuri de scurgere şi nici farfuriuţă pentru apa suplimentară, atunci este doar de decor. Şi sunt foarte multe modele de ghivece-mască, mai mici sau mai mari, cu modele geometrice, florale, aplicate sau pictate. Aşa că aveţi de unde să alegeţi. Dacă aveţi câteva plante, încercaţi să selectaţi ghivecele, aşa încât să aibă ceva în comun: să aibă toate formă rotundă şi decor aplicat, de exemplu. Dacă nu veţi ţine cont de criteriile estetice, vă veţi trezi cu casa ca un pom de Crăciun şi nu veţi mai găsi acea senzaţie de tihnă pe care o căutăm cu toţii.
Dacă aveţi colecţii întregi şi spaţiu insuficient, nu este indicat să folosiţi ghivece decorative. În primul rând, pentru că nu sunt eficiente din punct de vedere al spaţiului ocupat şi, în al doilea rând, pentru că vă costă prea mult.
Atunci când mergeţi să vă cumpăraţi diverse obiecte decorative fiţi atenţi să fie bine făcute. Nimeni nu vrea un obiect deteriorat (crăpat, zgâriat, desprins parţial). Şi după ce puneţi plantele în ghivecele noi sau după ce le decoraţi nu le mutaţi în aşa fel încât să le vedeţi mai bine. Gândiţi-vă că plantele au nevoie de lumină şi aşezatul prin diverse colţuri ale camerei nu le face bine.