x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Specificul designului nordic

Specificul designului nordic

de Georgiana Teodorescu    |    09 Feb 2008   •   00:00

Mult mai aproape de sufletul românului decât designul italian, stilul nordic de amenajare a locuinţelor merită o mai mare popularitate în ţara noastră. Soluţiile practice ascunse în forme simple şi elegante fac ca acest stil să se potrivească oricărui tip de interior

Elemente caracteristice

 

Mult mai aproape de sufletul românului decât designul italian, stilul nordic de amenajare a locuinţelor merită o mai mare popularitate în ţara noastră. Soluţiile practice ascunse în forme simple şi elegante fac ca acest stil să se potrivească oricărui tip de interior

 

Stilul nordic este un stil care se evidenţiază prin calităţi unice: proaspăt, elegant, organizat funcţional aproape de perfecţiune, dar în acelaşi timp cald şi primitor. El face o trecere frumoasă de la tradiţionalul englezesc la designul provence. Stilul dominant nordic, cu toate elementele sale, provine din secolul al XVIII-lea, fiind cunoscut sub numele de stil Gustavian. Regele Gustav a domnit în Suedia între 1771 şi 1792, perioadă în care a realizat şi adunat la curtea sa adevărate opere de artă, care s-au păstrat până astăzi ca elemente caracteristice stilului.

 

Caracteristici

Pe lângă funcţionalitatea maximă ascunsă în spatele unor obiecte extrem de simple în aparenţă, elementul defi­nitoriu al acestui stil este gama cromatică folosită: culorile neutre ca alb, gri, bej, crem. Patina de uzat, vechi, antic este de asemenea o caracteristică des întâlnită în interioarele nordice. Iernile lungi şi lipsa luminii naturale pe perioade mari au dat naştere unor nevoi speciale şi unor idei noi de decorare. Interioare cu un aspect luminos şi aerisit, curat şi organizat deservesc de veacuri aceste necesităţi.

În paleta coloristică specifică, pe lângă culorile primare (alb, ocru, bej, bleu) întâlnim foarte multe tonuri de maro, prove­nite din utilizarea lemnului natural ca material principal. Foarte rar sunt întâlnite culori tari ca roşu, mov sau verde, fiind pete discrete de culoare şi nu dominante într-o cameră.

Ca ţesături de bază sunt utilizate bumbacul şi pânza na­tu­rală, care urmăresc aceeaşi paletă de culori neutre. Impri­meu­rile cel mai des întâlnite sunt cele cu dungi sau bife. Florile sunt folosite rar ca im­primeu sau laitmotiv, dar dacă totuşi sunt utilizate sunt plasate pe fond alb şi dispuse la o distanţă mare una faţă de cealaltă.

 

Mobilier specific

Mobilierul tipic scandinav este un mix între linii drepte şi curbe, cu detalii de mare rafinament. Pi­cioa­rele mobilierului sunt de obicei subţiri şi ascuţite la capăt. Canapelele şi fotoliile sunt marca distinctivă a acestui stil, fiind acordată o atenţie deosebită elementelor de confort, saltelelor şi tapiseriei care le îmbracă. Lemnul deschis la culoare este utilizat cu predilecţie, esenţele de frasin, de pin alb şi fag fiind de asemenea preferate ca meteriale de confecţionare a mobilierului.

 

Detalii de arhitecturå

Printre elementele specifice unei locuinţe nordice se numără ferestrele din geam plumbuit, tavane înalte din lemn, podele din lemn de esenţă tare, pereţi modelaţi cu ornamente. Candelabrele din fier forjat patinat sunt utlizate pentru iluminarea încăperilor, precum şi numeroase lampadare, veioze şi lămpi decorative. Cele mai multe accesorii sunt simple, dar expresive. Oglinzile sunt utilizate în exces, pentru a reflecta cât mai multă lumină naturală, fiind dispuse diametral opus ferestrelor.

Coroanele realizate din ramuri naturale, lumânări, flori, materiale textile sunt adesea întâlnite în astfel de decoruri. Se folosesc covoarele prelucrate manual, din material textil uzat, cu model floral sau geometric. Danemarca şi Suedia sunt re­cu­noscute pentru meşteşugurile tradiţionale, de sticlărie şi obiecte din argint, cei mai cunoscuţi meşteri autohtoni fiind Jensen şi Orefors. Vasele din sticlă colorată, tacâmurile din argint, ramele şi scrumierele patinate sunt şi ele obişnuite ale in­­terioarelor nordice, fiind utilizate la ora actuală ca decora­ţiuni şic. Josef Frank este cel mai cunoscut decorator de inte­rioa­re din Suedia. El realizează cu predilecţie piese masive ca biblioteci, dulapuri pentru băuturi, birouri, îmbinând forme or­ga­nice cu linii drepte şi materiale moderne cu esenţe clasice.

 

Elementul care este întâlnit astăzi oriunde în Europa (lo­cuinţe, baruri, cluburi) şi care aminteş­te de designul nordic este fără discuţie “scaunul-ou”. Realizat de celebrul designer Arne Jacobsen, în 1958, în Danemarca, el a fost înregistrat ca element de mo­bilier complet nou şi original, devenind în timp o emblemă a acestui stil

×
Subiecte în articol: sfatul designerului