x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Speculantii inteapa buzunarele in numele zonei metropolitane

Speculantii inteapa buzunarele in numele zonei metropolitane

de Catiusa Ivanov    |    03 Aug 2006   •   00:00
Speculantii inteapa buzunarele in numele zonei metropolitane
INVESTESTE INTELIGENT
Primaria Municipiului Bucuresti doreste sa dezvolte in zonele limitrofe ale Bucurestiului o zona metropolitana, dupa modelul celorlalte capitale europene (Roma, Berlin, Paris). Aceasta informatie a adus dupa sine o serie de speculatii precum ca Bucurestiul isi va mari limita administrativ teritoriala, lucru total neadevarat conform unor surse din cadrul Primariei Capitalei sau ca se va dezvolta reteaua de infrastructura in anumite comune aferente Capitalei.

Agentiile imobiliare sau proprietarii de terenuri din preajma metropolei, dornici de a se imbogati peste noapte, au profitat din plin de cele auzite si au dublat sau au triplat preturile terenurilor din zona, promitand cumparatorilor ca Bucurestiul se va extinde, se vor construi noi cai de acces in zona, iar respectivele comune vor fi racordate la utilitati in cel mai scurt timp. In urma acestor speculatii, cel mai mult de suferit au avut micii cumparatori de terenuri, care au luat de bun ceea ce au auzit si s-au apucat sa cumpere pamant si sa construiasca locuinte. Pe langa faptul ca cei care au facut aceasta alegere au dat o caruta de bani pe o palma de teren la zeci de kilometri distanta de Bucuresti, partea proasta este ca nici nu s-au putut racorda la utilitati, fiindca in majoritatea comunelor sau proaspat devenitelor orase, canalizarea, gazele sau apa calda lipsesc cu desavarsire, iar accesul spre Bucuresti din cauza soselelor insuficient dezvoltate a devenit in fiecare zi un cosmar.

BUCURESTIUL NU SE EXTINDE

Legea 350/2001, privind amenajarea teritoriului, defineste zona metropolitana ca pe o "suprafata situata in jurul marilor aglomerari urbane delimitata prin studii de specialitate, in cadrul careia se creeaza relatii reciproce de influenta in domeniul cailor de comunicatie, economic, social, cultural si al infrastructurii edilitare. De regula, limita teritoriului metropolitan depaseste limita administrativa a localitatii si poate depasi limita judetului din care face parte".

Marinela Berza, sefa Serviciului de Dezvoltare Metropolitana, din cadrul Primariei Capitalei, ne-a declarat clar ca Bucurestiul nu isi va mari limita administrativ teritoriala, iar comunele din jur nu vor fi racordate la retele publice de utilitati din Capitala, pe banii locuitorilor de aici. Berza dezvolta ca "crearea unei zone metropolitane inseamna ca doua judete sa colaboreze la anumite proiecte urbanistice si de dezvoltare a infrastructurii, nicidecum sa se uneasca sau sa ofere unul altuia anumite avantaje de ordin material.

PLANURI DE VIITOR

Cu ajutorul acestui proiect, noi ne propunem sa dezvoltam proiecte legate de infrastructura si sa facem curat in «curtea Bucurestiului», aspecte avantajoase pentru ambele parti. Desigur, deocamdata nu se stiu mai multe, deoarece suntem inca in stadiul de propuneri".

Desigur, dezvoltarea zonei metropolitane nu se va face peste noapte asa cum toata lumea spera, proiectele care sunt propuse acum finalizandu-se abia peste ani buni si eforturi considerabile din partea partilor implicate.

Asadar, dragi cumparatori de terenuri, nu mai luati de bun tot ce va spun agentii imobiliari si asteptati intai sa se faca strazile si sa aveti utilitatile la poarta, apoi dati 300 de euro pe un mp de teren la 30 km Bucuresti…

"Este adevarat ca vor creste preturile terenurilor in zona metropolitana, insa normal ar fi ca acest lucru sa se produca abia dupa ce dezvoltarea acesteia va fi completa" - Adriean Videanu primarul Capitalei

"Noi speram ca prin cooperarea dintre cele doua judete sa obtinem mai usor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii din zona" - Iulia Cretu, consilierul prefectului de Ilfov

BUCURESTIUL SE ALIAZA CU ILFOVUL

Marinela Berza ne informeaza ca zona metropolitana a Bucurestiului va cuprinde mai multe judete (vezi foto dreapta), primul pas in demararea acestui proiect fiind cooperarea cu judetul Ilfov. Iulia Cretu, consilierul prefectului de Ilfov, ne-a declarat ca cooperarea intre cele doua judete nu implica unirea lor din punct de vedere teritorial sau administrativ, ci inseamna ca vor dezvolta anumite proiecte legate de infrastructura impreuna. Cretu mai afirma ca prin aceasta cooperare spera sa obtina bani din fonduri europene, pentru dezvoltarea infrastructurii.

CAPITALA VA AVEA DOUA CENTURI

Tot in cadrul proiectului de dezvoltare a "Zonei metropolitane Bucuresti" se urmareste si construirea unei a doua centuri de circulatie in jurul Capitalei. Aceasta va trece prin comunele Buftea, Ciorogarla, Bragadiru, Cernica, Afumati, Balotesti si se preconizeaza a fi terminata in urmatorii zece ani. Proiectul are ca scop facilitarea accesului spre Bucuresti prin descongestionarea traficului de pe actuala centura, dar si dezvoltarea zonelor adiacente acesteia din punct de vedere economic.

SFAT
Chiar daca vanzatorii de terenuri sau agentii imobiliari va promit ca in zonele limitrofe Bucurestiului se vor construi noi cai de acces si comunele in cauza vor fi racordate la utilitati, nu va lasati amagiti si dati cat nu face pe un petic de teren. Exista intr-adevar un proiect de dezvoltare a zonelor limitrofe ale Capitalei (Zona metropolitana a Bucurestiului), insa acesta va fi finalizat peste ani buni.
×
Subiecte în articol: zonă