Unul dintre puţinele semne bune ale parcursului de dezvoltare economică a Romăniei este ascendenţa cantitativă şi calitativă a segmentului de construcţii pentru proprietăţile cu destinaţie sezonieră.
Unul dintre puţinele semne bune ale parcursului de dezvoltare economică a Romăniei este ascendenţa cantitativă şi calitativă a segmentului de construcţii pentru proprietăţile cu destinaţie sezonieră. Voi face de la bun inceput precizarea că mă refer la proprietăţi particulare de utilitate personală (care nu sunt inscrise in circuitul turistic sau agroturistic) şi că, prin formularea "utilitate sezonieră", inţeleg folosirea lor in concedii, vacanţe mai lungi sau mai scurte, sfărşituri de săptămănă sau oricare alte ocazii cănd proprietarul, rudele sau prietenii acestuia au timp liber pe care doresc să-l petreacă altundeva decăt acasă.
Sursele băneşti
Dezvoltarea lentă, dar constantă şi pe o curbă de ascendenţă a acestui sector are, din punct de vedere al resurselor băneşti, două izvoare uşor de identificat. Cea dintăi sursă financiară este incheierea, in proporţie foarte mare, a procesului de recuperare a unor proprietăţi confiscate abuziv de către autorităţile comuniste.
Parte dintre moştenitorii repuşi in drepturi au avut măndria, ambiţia şi resursele să investească in construcţiile redobăndite şi să le transforme in locuri unde familia se poate aduna pentru căteva zile de relaxare. Foarte mulţi deţinători ai titlului de proprietate au preferat, din diverse motive, să cedeze toate drepturile dobăndite pe cale legală fie unor investitori direcţi, fie unor terţi, care să le poată plasa pe piaţa imobiliară. In oricare dintre situaţiile descrise mai sus rămăne esenţial faptul că, cu foarte rare excepţii, fonduri masive au fost dirijate către aceste proprietăţi pentru reconstrucţia, restaurarea sau modernizarea lor.
Destinaţia corectă
Un alt lucru imbucurător este faptul că bună parte dintre imobilele redobăndite mai cu seamă in zonele rurale sau in cele tradiţional estivale şi-au păstrat destinaţia iniţială de casă de vacanţă. Unele construcţii, bine conservate şi necesitănd investiţii minime de modernizare, au intrat imediat in regim de utilizare, altele au fost radical modificate sau chiar complet demolate şi reconstruite.
Felul in care s-a intervenit asupra clădirilor a fost determinat insă nu numai de starea fizică a construcţiei, ci şi de planurile de viitor ale proprietarului sau ale investitorului, de forţa financiară a acestora şi de eventuala intenţie de revănzare. Imprejurarea că in acest proces complex a fost angrenată, in proporţie covărşitoare, pătura mijlocie a societăţii a condus in mod logic la păstrarea destinaţiei iniţiale şi, de fapt, la imbogăţirea şi diversificarea patrimoniului personal al cetăţenilor.
Costuri şi rezultate
Unul dintre punctele nevralgice ale dobăndirii unei case de vacanţă (prin revitalizarea unei moşteniri, construcţie nouă sau oricare altă modalitate) este raportul optim dintre costurile necesare şi rezultatele obţinute in procesul de integrare a imobilului in circuitul socialmente util.
Intenţiile proprietarului trebuiesc bine definite incă din faza proiectului. Dimensiunile viitoarei case, stilul de amenajare şi decorare interioară, gradul previzibil de utilizare pe zile, săptămăni sau luni ale anului, investiţia in dotări şi utilitiăţi moderne vor determina, in linii mari, costurile. Dacă estimările sunt corecte, rezultatul va fi mulţumitor şi propritarul se va bucura de investiţia făcută. Exagerarea, ca de altfel şi diminuarea costurilor, va crea probleme ulterioare greu de surmontat, mai cu seamă in ceea ce priveşte intreţinerea, valorificarea şi protecţia proprietăţii.
Atenţie la dimensiuni
In logica utilizării, o casă de vacanţă trebuie să fie o construcţie de mici dimensiuni, cu spaţii de strictă utilitate şi funcţiuni perfect distribuite atăt la interior căt şi la exterior. Altfel spus, o casă modestă, fără ca asta să insemne sărăcăcioasă ori dărăpănată. Supradimensionarea construcţiei, utilizarea unor materiale scumpe sau de lux, dotările extravagante pot fi greu justificabile şi se asociază de obicei cu un statut social care să asigure prezenţa unui administrator permanent, costuri de intreţinere consistente şi un inalt grad de ocupare a proprietăţii. Pentru familiile cu venituri medii sau puţin peste medie soluţia ideală este utilizarea unor materii prime şi materiale de bună calitate dar nu foarte costisitoare, obţinerea unei funcţionalităţi optime şi posibilitatea de a realiza o prezenţă constantă pe parcursul anului, la intervale care să permită o bună intreţinere şi protecţie a proprietăţii. Şi in acest caz nu trebuie alunecat nici in extrema subdimensionării, spaţiile prea mici, incăperile sau utilitiăţile meschine generănd stări de inconfort şi inconvenienete in exploatarea proprietăţii.
Siguranţă şi asigurare
Ceea ce va trebui să invăţăm este componenta esenţială a sistemelor de siguranţă şi a poliţelor de asigurare. O proprietate pe care o vizităm sporadic, la intervale de timp mai mari sau mai mici, trebuie dotată cu sisteme de asigurare impotriva efracţiei, cu protecţie adecvată impotriva focului (paratrăsnet, ignifugări, instalaţii electrice performante) cu toate măsurile pe care le cere poziţionarea in raportcu posibilele agresiuni naturate (animale sălbatice, viituri de apă, alunecări de teren).
Necesităţile familiei
La construcţia sau reconstrucţia unei case de vacanţă elementul primordial şi esenţiel de luat in calcul sunt necesităţile reale ale familiei de proprietari. Numărul membrilor familiei, vărsta acestora, preocupările şi stilul de viaţă sunt elemente importante. Luaţi serios in calcul distanţa proprietăţii faţă de domiciliul de reşedinţă, precum şi mijloacele de transport pe care le aveţi la dispoziţie pentru a ajunge la casa de vacanţă, indiferent de sezon sau de condiţiile meteororlogice. Dacă daţi proprietatea spre utilizare temporară unor rude apropiate, unor buni prieteni sau pur şi simplu unor cunoştinţe, asiguraţi-vă că aceştia o vor utiliza in mod corect şi civilizat, că nu vă vor aduce pagube sau crea prejudicii greu sau imposibil de recuperat.
Sfat
Nefiind locuită permanent, o casă de vacanţă trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic unor cerinţe speciale care să asigure protecţia şi buna conservare pe timpul neutilizării. O atenţie specială se va acorda acoperirii şi tuturor sistemelor de izolare (hidro şi termo-izolaţii, ignifugări, izolări speciale impotriva agresiunii factorilor atmosferici). In lipsa mai indelungată a proprietarilor este binevenită supravegherea cvasi-permanentă de o persoană de incredere care locuieşte in apropiere sau posibilitaea de a interveni prompt şi eficient in cazul unor nedorite situaţii de urgenţă