x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Streptocarpus, ploaie de flori

Streptocarpus, ploaie de flori

de Cornelia Constantin    |    18 Mai 2006   •   00:00
Streptocarpus, ploaie de flori
MEREU VERDE
Chiar daca, in Romania, Streptocarpusul este destul de rar, iubitorii acestei plante urmaresc atent perioada din an in care este pusa in vanzare. Si asta pentru ca florile sale gingase sunt mai mari decat ale violetelor, iar rozeta de frunze este ceva mai compacta decat a gloxiniilor. E drept ca frunzele nu au calitati decorative deosebite, dar pentru ploaia de flori care se deschide aproape tot anul, pasionatii isi doresc mereu alte si alte varietati. Florile sunt tubulare, cu cinci lobi si de obicei prezinta striatii de alta culoare. Combinatiile de culori sunt impresionante si continua sa se diversifice cu fiecare an care trece: mov, rosu, roz, grena, alb, bleu. Mai nou se produc si Streptocarpusi cu flori involte.

ATENTIE LA ACHIZITII!

In aceasta perioada a anului puteti sa va achizitionati Streptocarpusi din florariile mai mari, dar mai ales din sere. Cei mai multi sunt adusi din Olanda si, datorita drumului pe care il parcurg, prezinta frunze frante, flori aproape trecute si pamantul din ghivece este fie foarte uscat, fie mai umed decat trebuie. Oricat ati cauta nu gasiti plante care sa se afle in conditii mai bune. Dar, dincolo de acest aspect, trebuie sa verificati baza rozetei. Daca este verde si ferma la atingere inseamna ca planta isi va reveni rapid si se va adapta bine la conditiile de mediu din casele dumneavoastra. Daca baza este maronie si frunzele atarna fara vlaga peste marginea ghiveciului, mai bine alegeti alta planta si semnalati ca exista aceasta problema supraveghetorului de magazin.

CUM SA-L INGRIJITI?

Cand ati ajuns cu planta acasa nu va grabiti sa-i schimbati ghiveciul. Motivele sunt mai multe, dar singurul care conteaza este ca planta are nevoie de o perioada de cateva zile sau saptamani in care sa se adapteze la noile conditii. Streptocarpusul iubeste lumina, dar nu tolereaza soarele direct, care ii afecteaza florile (se vestejesc mai repede). Un pervaz partial umbrit este foarte bun. Amplasati planta in asa fel incat sa puteti aerisi spatiul care o gazduieste fara sa existe riscul de aparitie a unor curenti.

Problema curentilor reci se acutizeaza iarna, cand este foarte greu de impacat nevoia de aer proaspat cu cea de caldura. Planta se dezvolta foarte bine la temperaturi de 18-24 de grade Celsius. Pe masura ce temperatura creste, trebuie sa aveti grija sa faceti asocierea corespunzatoare cu cantitatea de apa folosita la udare. Cand temperatura scade sub 16 grade Celsius, planta intra treptat in repaus. Apa folosita la udare e bine sa aiba temperatura camerei si sa fi fost supusa in prealabil procesului de dedurizare. In cazul Streptocarpusului se recomanda udarea moderata, pentru ca, daca umezeala este in exces, planta moare. Plantarea se face in general in ghivece mici, de maximum 10-14 cm in diametru, iar solul trebuie sa aiba un drenaj bun. Pentru a se pastra in jurul plantei o umiditate relativ mai mare, asezati ghiveciul pe o tavita cu pietris umezit.

BOLI SI DAUNATORI

Exista putine boli si daunatori care sa afecteze Streptocarpusul, iar, atunci cand apar, ele se pot rezolva rapid cu fungicide si insecticide. Insa nu se poate face nimic in cazul in care, din cauza udarii abundente si repetate, baza plantei putrezeste. Se petrece ceva similar cu ceea ce se intampla si la violete, dar riscurile sunt mai mari. De aceea, udarea reprezinta o ingrijire esentiala care trebuie facuta cu mare atentie. Retineti: mai bine udati mai putin, decat prea mult.

Este posibil sa mai apara Fainarea, care se trateaza cu fungicide: Dithane, Topsin etc. dupa instructiunile producatorului. De asemenea, puricii de frunze si, in unele cazuri, paianjenul rosu pot provoca necazuri. Dar nu se compara ca gravitate cu putrezirea bazei. Asadar, mare atentie. Nu stropiti planta pe frunze cu apa, pentru ca raman pete inestetice care afecteaza si sanatatea acesteia. Nu udati cu apa rece, pentru ca planta va reactiona negativ in scurt timp.

INMULTIREA

Ca si in cazul altor Gesneriacee, Streptocarpusul se poate inmulti prin diviziunea unei tufe mature, prin inradacinarea de frunze sau sectiuni de frunze si prin seminte. Cea mai sigura metoda de inmultire este diviziunea. Frunzele si sectiunile se inradacineaza cu oarecare dificultate datorita sensibilitatii la umezeala. Inmultirea prin seminte solicita rabdare si timp. La acest moment, semintele de Streptocarpus se pot achizitiona din strainatate si de la distribuitorii Suttons din tara. Semintele sunt extrem de mici si se planteaza la scurt timp de la achizitionare (primavara) in medii cu temperaturi sufocante si umiditate relativ ridicata. Primele semne apar dupa trei saptamani de la plantare, dar cresterea este lenta. Transplantarea micilor Streptocarpusi se face numai dupa ce au mai multe frunze si devin mai usor de manevrat.

SFAT
  • Nu udati planta des si abundent
  • Nu folositi ghivece de mari dimensiuni
  • Nu amplasati Streptocarpusul in soare direct
  • ATENTIE!
    Desi Streptocarpusul este o planta perena, capabila sa infloreasca aproape tot anul, e bine ca iarna sa fie trecuta printr-o perioada de repaus. Aceasta presupune ca temperaturile sunt de 15-16 grade, iar udarile se produc mai rar. Planta necesita o buna iluminare si aerisire a spatiilor, chiar si in perioada rece
    ×
    Subiecte în articol: frunze planta