x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Strict necesar

Strict necesar

14 Iul 2005   •   00:00
Strict necesar

Stilul de viata actual a impus criterii noi, iar strictul necesar dintr-o locuinta a fost astfel reevaluat. El se identifica acum cu finisaje curate, mobilier simplu si dotari moderne, cum este cazul acestui apartament din Bucuresti

Fara a fi spectaculos ca si ambientare, acest apartament situat intr-o cladire veche are doua atuuri: configuratia atipica a spatiilor si locatia intr-un cartier linistit, dominat de arhitectura interbelica.

Ca si amenajare, sugestiile biroului de arhitectura si design interior Dom Art, concretizate printr-un proiect conceput cu doi ani in urma si materializate recent de catre beneficiari, s-au dovedit de bun augur. Ele au vizat functionalizarea locuintei prin recompartimenatrea incaperilor si conturarea unei ambiante actuale, care sa asigure un confort la nivelul cerintelor contemporane.

Acuratetea liniilor, mobilierul simplu, dota rile moderne compun un ansamblu civilizat. Nuantele neutre domina locuinta, iar accentele de culoare sunt discrete, de regula ele se regasesc in obiectele decorative sau decoratiuni (vase, perdele, carpete).

Intrarea in apartament coincide cu cea in zona de zi, unde sunt grupate trei functiuni: living, sufragerie si bucatarie.

Dispozitia mobilierului este foarte importanta. Astfel, locul de luat masa este in apropierea ferestrei si in imediata vecinatate a bucatariei, iar livingul este usor retras, pentru a i se asigura o atmosfera intima, propice conversatiilor cu invitatii sau a vizionarii programelor tv.

Arhitectul a prevazut delimitarea optica a destinatiilor de zi prin doua modalitati: prima: trecerea de la pardoseala rece (placi ceramice in hol si bucatarie) la cea calda (in sufragerie si living); a doua: iluminatul, local cu spoturi si cel general indirect, prin intermediul scafelor de lumina.

In spatele a ceea ce este vizibil ca estetica se ascund insa instalatiile si utilitatile, care au fost inlocuite integral. Acestea asigura functionalitatea locuintei si o fac confortabila din toate punctele de vedere.

Un apartament echilibrat, in care strictul necesar este reevaluat la standarde contemporane, facand fata cerintelor unui stil de viata urban.


Pentru ca si-au dorit o piesa originala in zona de conversatie, proprietarii si-au manufacturat singuri masa din living. Aceasta este o combinatie de vase din sticla portocalie, peste care s-a lipit un blat de sticla transparenta


Camera de baie se afla in imediata vecinitate a dormitorului. Zidul comun dintre cele doua incaperi este decupat cu fante de lumina. Acestea sunt realizate prin anglobarea unor fasii de caramizi din sticla, care permit luminii naturale si artificiale si transceada dintr-un spatiu in altul.


Bucataria este conceputa dupa un proiect realizat de biroul Dom Art si materializata de firma Sipro. Mobilierul este executat in "L" si pozitionat pe un colt al zonei de zi. Corpurile sunt cu rame din MDF, suprafete din PAL melaminat si canturi ABS. Sistemele de culisare a sertarelor si accesoriile interioare sunt din import, de provenienta germana. Pentru un aspect reusit si accentuarea liniilor geometrice ale ansamblului, s-a ales o feronerie stilizata, care permite si o manevrare mai facila la deschiderea corpurilor de mobilier. Toate aparatele si dotarile sunt incastrate, cu exceptia frigiderului. Acestea au fost alese in nuanta metalizata, in ton cu accesoriile mobilierului

Adela Parvu
Pentru mai multe informatii din domeniu, cititi Arhiva Ideal Decor
×