x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Studiul geotehnic

Studiul geotehnic

25 Mai 2005   •   00:00

Construirea unei locuinte reprezinta pentru multi dintre beneficiari o investitie pe termen lung. Insa, inainte de a proiecta structura de rezistenta, este nevoie de realizarea unui studiu geotehnic. Despre importanta acestuia aflati din materialul urmator

Un studiu geotehnic reprezinta cercetarea terenului pe care se va amplasa viitoarea constructie si consta in principal in executarea unor foraje din care se extrag probe de pamant si care mai apoi sunt supuse unor incercari (de compresiune, tasare, etc.) in laboratoarele specializate. Rezultatele incercarilor sunt sintetizate intr-un dosar care poarta denumirea de studiu geotehnic, intocmit de catre o firma de specialitate.

Continutul studiului geotehnic arata stratificatia subsolului, la ce nivel se afla apa freatica, presiunea maxima pe care pamantul o poate suporta, la ce adancime se gaseste stratul bun de fundare etc. Toate aceste date sunt folosite de catre inginerul structurist atunci cand proiecteaza fundatiile casei.

Importanta studiului geotehnic este foarte mare dintr-un motiv foarte simplu. Daca la toate celelalte elemente ale casei (pereti, stalpi, acoperis, grinzi) se poate interveni relativ usor, la fundatii este extrem de greu si de costisitor sa se intervina dupa ce cladirea a fost construita.

Cateva exemple concrete cred ca ar putea sublinia importanta acestui studiu. Pe malul Lacului Fundeni s-a dorit construirea unei case S+P+1+M pe un teren liber de orice constructie si avand o mica panta. In urma intocmirii unui studiu geotehnic amanuntit a reiesit ca terenul de fundare este de foarte slaba calitate (din moloz rezultat in urma cutremurului din anul 1977), apa subterana fiind la mica adancime, ceea ce presupunea riscul de inundare a viitorul subsol. Rezultatul a fost ca fundatiile cladirii au fost mai scumpe decat structura casei, existand posibilitatea foarte mare ca in urma cedarii terenului sa apara crapaturi in pereti ce ar fi trebuit sa fie reparate in mod constant.

Un alt exemplu, de aceasta data pozitiv, este proiectarea unei vile P+1+M pe malul Lacului Cernica unde proiectul initial, fara studiu geotehnic, prevedea un sistem de fundare costisitor. In urma efectuarii acestui studiu a rezultat un sistem de fundare cu un pret mai mic, ceea ce a dus la costuri inferioare ale constructiei decat cele prevazute initial.

Din aceeasi categorie face parte si exemplul urmator: beneficiarul unei cladiri P+2E, intr-o zona de munte, dorind sa urgenteze faza de proiectare a cladirii, a utilizat ca studiu geotehnic cel intocmit de un vecin. Dupa incheierea proiectului, constructorul a verificat cotele de nivel si a constatat ca acestea nu corespundeau cu realitatea. A urmat un alt studiu geotehnic, de aceasta data pentru terenul respectiv, iar partea de fundatii a fost refacuta, rezultand si o economie de materiale in urma cunoasterii situatiei exacte a terenului si a pantelor lui.

Acestea sunt doua exemple fericite, intrucat investitorii au constientizat important a studiului geotehnic si au decis sa urmeze calea cea mai sigura.

De altfel, studiul geotehnic este atasat la Cartea Tehnica a Constructiei si devine unul din actele juridice importante atunci cand proprietatea este asigurata sau revanduta. In Europa de Vest si in S.U.A., asigurarile sunt extrem de costisitoare in lipsa studiului geotehnic sau a altor documente din Cartea Constructiei.

PONT
Inainte de a cumpara un teren, investitorul trebuie sa ceara un studiu geotehnic si sfaturile arhitectului si ale inginerului structurist care ii pot spune ce se poate construi pe terenul respectiv

Ing. Marius-Alberto Darla
Panoramix Construct
×
Subiecte în articol: studiu geotehnic