x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Subtilităţi în finisarea grădinilor

Subtilităţi în finisarea grădinilor

de Cornelia Constantin    |    05 Feb 2009   •   00:00

Vă consideraţi un grădinar atent la detalii? Dacă da, iată un argument ca să vă mobilizaţi în finisarea exemplară a grădinii dumneavoastră.



Aţi lucrat mult la grădina dumneavoastră, dar tot vi se pare că ceva nu este finalizat? Poate că e cazul să vă gândiţi şi la aspecte ceva mai subtile care ţin de amenajare: culoarea, forma, textura.

Despre culori şi scheme cromatice am mai vorbit, aşa că de această dată am să le reamintesc în treacăt. O discuţie despre forme şi texturi este însă ceva nou.

De ce n-am mai vorbit despre ele până acum? Pentru că sunt catalogate drept fineţuri în amenajarea grădinilor. Nişte subtilităţi cu care se lucrează mai greu şi numai de cei care îşi doresc neapărat.

ACCENTE ŞI ESTOMPĂRI
Dacă în privinţa culorilor se jonglează relativ uşor, cu formele şi texturile e ceva mai greu. O alegere potrivită presupune să cunoaşteţi o mulţime de plante şi cerinţele acestora ca să puteţi fi siguri că ele se vor potrivi în grădina dumneavoastră sau într-un spaţiu bine delimitat. Ce e bine să reţineţi e faptul că "ce e prea mult strică". Adică sa nu încărcaţi grădina peste măsură cu diverşi arbuşti sau cu plante doar pentru că vă place coloritul frunzelor sau felul cum cresc tulpinile.

Amintiţi-vă care este ideea iniţială a grădinii, punctul dumneavoastră de plecare. Şi mizaţi pe el, accentuaţi anumite caracteristici, estompaţi ceea ce aţi văzut că nu merge foarte bine.

Înlocuiţi acele plante sau arbuşti care nu s-au adaptat foarte bine. Însă aceste permutări nu se fac pe plante mature. Deci nu vă gândiţi că dacă e ceva care nu merge, nu-i nimic, veţi schimba în sezonul următor.

Sunt lucruri care se înlocuiesc uşor în grădină (plantele anuale), altele care se mută cu ceva dificultate (arbuşti, căţărătoare) şi altele care odată plantate trebuie să rămână pe loc (arbori de talie mare şi rădăcină puternic ramificată).

FRUNZIŞ DECORATIV
În sezonul cald accentul se pune în mod firesc pe flori, forma şi culoarea acestora. Pe măsură ce se apropie toamna, plantele decorative prin frunziş devin mai importante. Aţi văzut cu siguranţă cât de frumoase sunt acele ziduri îmbrăcate în viţă sălbatică în culorile ruginii ale toamnei. Sau cât de decorative sunt crengile colorate ale cornului atunci când se ivesc de sub zăpadă exact în sezonul în care atracţiile vegetale sunt mai puţin numeroase.

Verde crud, verde intens, gri, grena, gălbui, marmorate şi variegate, în plină vegetaţie sau la final de sezon, plantele decorative prin frunziş merită să fie prezente în orice grădină.

COLEUS
Este o plantă populară la noi, însă mai mult pentru interioare decât pentru grădini. Mulţi deţinători o tratează ca pe o plantă anuală, care sub razele soarelui capătă culori uluitoare pe frunze. Florile sale albăstrui ca un spic pălesc în frumuseţe în comparaţie cu frunzişul. Plantele bătrâne chelesc la bază, dar răspund bine la tunderi. Lăsată în grădină peste iarnă, planta degeră, aşa că toamna e bine să puneţi lăstari la înrădăcinat ca să aveţi noi plante în sezon.

Coniferele nu trebuie neglijate în grădină, pentru că ele asigură un decor plăcut pe tot parcursul anului. Însă dacă locuiţi la câmpie o să fie dificil să le păstraţi sănătoase şi frumoase. Chiar dacă veţi folosi un soi special pentru ele, temperaturile foarte ridicate de peste vara vă pot da de furcă. Totuşi, merită să încercaţi. De asemenea, gramineele decorative îşi pot găsi cu succes loc în grădină. Unele au frunzişul extrem de plăcut colorat, iar spicele care apar vara devin puncte de atracţie. Dacă aveţi o grădină însorită şi uşor nisipoasă amenajaţi rocării.

ARŢARII
Sunt deosebit de decorativi. Frunzişul capătă o culoare surprinzătoare toamna, iar forma frunzei este şi ea de apreciat prin eleganţă. Arţarii sunt folosiţi intens în grădinile japoneze şi în cele moderne, minimaliste. Ei îşi găsesc locul şi în alte feluri de grădini unde pot deveni vedete.

×
Subiecte în articol: mereu verde