x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Surprizele Palatului Generalife din Granada

Surprizele Palatului Generalife din Granada

26 Iul 2007   •   00:00

In numărul trecut v-am prezentat unul dintre cele mai frumoase castele maure din Europa. Voi continua prezentarea acestui magnific ansamblu arhitectural cu Generalife, locul unde regii mauri se odihneau sau işi petreceau timpul liber. Generalife a fost concepută ca o o vilă rustică unde grădinile ornamentale, livezile şi arhitectura se integrau perfect in ansamblul Alhambra.

Monumente arhitecturale şi artă a grădinăritului

In numărul trecut v-am prezentat unul dintre cele mai frumoase castele maure din Europa. Voi continua prezentarea acestui magnific ansamblu arhitectural cu Generalife, locul unde regii mauri se odihneau sau işi petreceau timpul liber. Generalife a fost concepută ca o o vilă rustică unde grădinile ornamentale, livezile şi arhitectura se integrau perfect in ansamblul Alhambra. Frumoasele sale grădini atrag privirile prin flora abundentă şi variată şi prin uluitoarele făntăni, descrise intr-un poem ca "apa care plănge".

Este un palat, un ansamblu de edificii, curţi şi grădini şi reprezintă principala atracţie a oraşului. Aspectul decorativ al Palatului nu este unul excesiv, ci dimpotrivă. Edificiile, incă solide, sunt in general foarte sărace şi simple şi inspiră un aer de solitudine, un loc de odihnă perfect pentru vechii monarhi.

Curţile Nazari

Curţile Dinastiei Nazari sunt o parte esenţială a tipologiei arhitectonice arabe din secolul al XIII-lea pănă in secolul al XV-lea. Designerii şi constructorii acestora au imbinat cu măiestrie construcţiile cu natura. Curţile sunt locuri de odihnă intime care indică ciclul vieţii. In interiorul Alhambrei şi Generalifei există exemple clare din diferitele structuri ale curţilor. Curtea Patio del Cuarto Dorado nu are verandă şi vegetaţie, ci doar o făntănă in centru.

Curtea Leilor are o structură originală compusă din portocali. Aici se găseşte, in centru, o făntănă a Leilor şi galerii ascunse, care inconjoară curtea şi se intind pănă la magnificile arcade. Această grădină a fost construită in secolul al XV-lea de Muhammad al V-lea şi ocupă un loc important in istoria artei hispano-arabe. Denumirea sa vine de la celebra făntănă cu coloane din marmură, susţinute de douăzeci de lei. Capiteliile, arcadele şi boltele triumfă in cea mai frumoasă curte a palatului. Curtea Leilor este divizată in patru părţi şi două canale prin care curge apa. Lumina este aici un element fundamental, care se revarsă asupra apei, asupra marmurei şi care luminează toate aceste elementele arhitecturale.

Curtea Comares sau Patio de los Arrayanes are o structură longitudinală, fiind traversată de un heleşteu inconjurat de gard viu. Galeriile se găsesc doar in extremităţi. Aici se simte armonia dintre arhitectură, apă şi vegetaţie, fiind un mic paradis al simţurilor.

Grădina Daraxa a fost refăcută in secolul al XV-lea şi corespunde cel mai bine ideii de grădină inchisă, ca loc de relaxare. Are in centru o făntănă renascentistă inconjurată de portocali, a căror coroane formează o masă compactă şi obscură care fac ca apa să aibă un efect paradisiac.

Importanţa Alhambrei şi Generalife in istoria grădinăritului nu poate fi contestată. Este o rafinare a tradiţiei grădinăritului est-mediteraneene şi este primul exemplu de design de grădină din acele vremuri. Grădinile şi curţile Generalife sunt organizate in general longitudinal, iar făntănile sunt asigurate cu apa adusă din munţii Siera Nevada prin apeducte transversale. Parcul Dehesa din Generalife are 458 de hectare şi este inconjurat de munţi. Este refugiul pentru fauna iberică şi se dezvoltă formaţiuni vegetale mediteraneene şi multe plante şi flori care incăntă privirile

Aspect architectural şi peisagistic

Curtea Leilor este cel mai impresionant loc care leagă palatele. In prim-plan există o minunată făntănă susţinută de doisprezece lei. Istoria spune că această făntănă a fost odată ceas şi la fiecare oră apa curgea prin gura altui leu. Coloanele şi făntăna peste care se revarsă soarele creează un punct de focalizare vizibil din camerele alăturate.

Pentru a aprecia valorile arhitectonice şi peisagistice ale Alhambrei şi Generalife trebuie vizitat Foişorul San Nicolas sau Sacromonte. De aici se poate privi şi observa relaţia Alhambrei cu teritoriul şi oraşul Granada.

Un mare profesor spaniol spunea că "cu căt se contemplă mai mult Alhambra, cu atăt mai mult se păstrează senzaţia că idealul arabilor era să trăiască sub o grădină."

×
Subiecte în articol: grădini celebre generalife