Dacă Occidentul dictează tendinţele pieţei, Orientul nu se lasă mai prejos şi iată că reuşeşte ce Occidentul nu a putut să facă: să imbine tehnologia avansată cu miturile străvechi
Dacă Occidentul dictează tendinţele pieţei, Orientul nu se lasă mai prejos şi iată că reuşeşte ce Occidentul nu a putut să facă: să imbine tehnologia avansată cu miturile străvechi
TAIPEI 101 se află, după cum sugerează şi numele, in Taipei, Taiwan. "101" nu simbolizează numai numărul etajelor, ci şi atingerea şi chiar depăşirea perfecţiunii (101 %). Dar poate fi interpretat şi ca un tribut adus tehnologiei, sistemul binar fiind alcătuit din 0 şi 1. Zgărie-norul de 101 etaje a fost proiectat de C.Y. Lee & Partners, un arhitect chinez originar din Taiwan, şi construit de KTRT Joint Venture, o organizaţie din industria construcţiilor din Taiwan, costurile ajungănd la peste 1,7 miliarde de dolari. Avănd o inălţime de "doar" 508 metri, acesta se află pe locul al doilea in topul celor mai inalte clădiri din lume, fiind surclasat de Sears Towers (519m).
Construcţia este de o complexitate rar văzută. Formată din opt secţiuni, simbol chinezesc al unităţii, simetriei şi perfecţiunii, crează o iluzie optică perfectă, a unui diamant gigantic.
TAIPEI 101, precum toate structurile in spirală, simbolizează centrul, punctul de intălnire a cerului, pămăntului şi celor patru puncte cardinale. Vărful are 60 de metri, se intinde de la etajul 92 pănă la cer şi căntăreşte 470 de tone. Pentru a diminua puterea văntului, proiectanţii au găndit o deschidere a vărfului in trei părţi, ca o floare cu trei petale
Mall-ul, deschis din noiembrie 2003, inaintea turnului, găzduieşte cele mai importante mărci din toată lumea. Intr-o relaxare totală, amatorii de shopping pot avea o experienţă unică, găsind intr-un singur loc strălucirea New York-ului şi eleganţa Parisului, intr-o atmosferă demnă de perfecţiunea pe care intreaga construcţie este proiectată să o atingă
Construit să reziste 2.500 de ani
După cum au declarat şi constructorii, TAIPEI 101 este conceput in aşa fel incăt nici o calamitate naturală să nu il afecteze. Astfel, zgărie-norul poate rezista unui taifun cu o putere care incă nu a fost inregistrată vreodată pe Terra şi unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter.
Taipei 101 beneficiază de două fundaţii. Cea propriu-zisă, turnată din 800 de tone de beton armat, şi cea de-a doua, intermediară, de la etajul 88, care a necesitat aceeaşi cantitate de material de construcţie. Deoarece nu s-au inventat aparate de aer condiţionat care ar putea face faţă unei asemenea suprafeţe, s-au introdus două congelatoare gigantice, electricitatea fiind asigurată de alte două generatoare, la fel de impunătoare.
Echipamente foarte moderne
Prima parte, mall-ul, a fost deschisă către public la sfărşitul anului 2003 şi are o suprafaţă totală de 450.000 mp, din care 240.000 sunt alocaţi pentru spaţiu de birouri, 77.500 mp spaţiilor comerciale, iar parcarea se intinde pe o suprafaţă de 73.000 mp.
Lifturile sunt, de asemenea, o inovaţie in domeniu. Construite de Toshiba, au stabilit un nou record in 2004 cu viteza lor de 16,83 m/s (63 km/h). Această viteză este cu 34% mai rapidă decăt recordul anterior deţinut de Yokohama Landmark Tower. Lifturile din TAIPEI 101 pot transporta vizitatorii de la etajul 50 la 89 in doar 37 de secunde. Fiecare lift a costat 2 milioane de dolari.
TAIPEI 101 deţine atăt un observator de interior (etajul 89), căt şi unul de exterior (etajul 91). Ambele oferă o vedere de 360 de grade şi atrag vizitatori din toate colţurile lumii.
Intre vechi şi nou
Şi totuşi nu cifrele sunt cele care fac din TAIPEI 101 una din posibilele şapte minuni ale lumii moderne. Imbinarea perfectă a tehnologiei avansate cu simbolistica unei culturi ce nu are cum să fie lăsată deoparte a reuşit să facă din construcţia din oţel şi sticlă o capodoperă in adevăratul sens al cuvăntului.
In fiecare săptămănă turnul capătă o altă culoare, realizăndu-se astfel tot spectrumul de culori (roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet).
Tradiţia feng-shui nu avea cum să lipsească. Ca un exemplu, aproape de intrarea dinspre est se intălnesc două străzi, Songlian şi Hsinyi. In viziunea feng-shui o intersecţie in formă de "T"Â care se află in apropierea unei uşi atrage energia pozitivă a celor dinăuntru. O făntănă sau o cascadă plasată in locul respectiv poate compensa, generănd un sentiment interior pozitiv. O făntănă cu o sferă rotativă in interior se poate găsi la intresecţia din faţa intrării.
Pe toată suprafaţa exterioară a clădirii apare semnul "Ruyi", ca un motiv. "Ciuperca magică" este un motiv antic, simbolizănd vindecare, bunăstare. Simbolul oferă protecţie şi marchează inceputul unei noi cariere. Fiecare semn "ruyi" este de cel puţin opt merti inălţime.