x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Taxe imobiliare

Taxe imobiliare

de Adrian Parvu    |    22 Mar 2008   •   00:00

Toată tărăşenia privind taxele de înmatriculare şi circulaţie a automobilelor mi-a amintit şi de banii pe care statul îi colectează din zona tranzacţiilor imobi­liare. Sume considerabile intră la buget sub supravegherea atentă şi direct interesată a corpului notarilor publici, iar părţile contractante sunt obligate să plătească fără comentarii tarife adeseori abe­rante.

Toată tărăşenia privind taxele de înmatriculare şi circulaţie a automobilelor mi-a amintit şi de banii pe care statul îi colectează din zona tranzacţiilor imobi­liare. Sume considerabile intră la buget sub supravegherea atentă şi direct interesată a corpului notarilor publici, iar părţile contractante sunt obligate să plătească fără comentarii tarife adeseori abe­rante. Legea nu face nici o distincţie între o operaţiune firească şi legitimă şi un şir de tranzacţii speculative care aduc profituri uriaşe. La vânzare şi cumpărare, succesiune, moştenire, partaj sau partiţionare, dezmembrarea sau reconstituirea unei proprietăţi eşti impozitat cu procente zdravene, la care se adaugă o seamă de alte taxe şi contribuţii cumulate, strecurate subtil prin maldărul de hârtii obligatorii. Dar cu adevărat revoltător este faptul că toate aceste biruri le plăteşte numai cetăţeanul simplu, onest, disciplinat.

 

Pentru şmecheri şi pentru rechinii cei mari drăguţul de notar întoarce foaia şi găseşte portiţa legală prin care, dacă nu dispar ca prin farmec, taxele şi impozitele se diminuează, se subţiază, se bagatelizează. Tunurile imobiliare cu terenuri valoroase ori construcţii de anvergură trec, adeseori, aproape nebăgate în seamă de către cei care încaseză impozitul pentru că sumele în discuţie sunt atât de mari încât produc fără probleme şpaga necesară abolirii lor.

 

Am mai scris şi în alte rânduri despre faptul că şi sistemul de emitere a autorizaţiilor de construcţie şi de racordare la utilităţile obligatorii este defectuos, atât din punct de vedere al actelor necesare, cât şi al sumelor de bani pe care cetăţeanul trebie să le plă­tească. Şi aici un aparat func­ţionăresc stufos şi greoi freacă scaunele prin birouri şi încasează salarii consistente pe spinarea contribuabilului. Un şuvoi grosuţ de bani negri curge prin bu­zunarele băieţilor cu pix şi ştampilă pentru că borcanul cu miere e pe aproape orice birou, deschis şi îmbietor. Dacă proprietarii de automobile sunt o categorie de cetăţeni relativ restrânsă şi protestul lor vehement este pe deplin justificat, sistemul de impo­zitare din sfera imobiliară ne afectează pe toţi, pentru că în decursul unei vieţi fiecare dintre noi vinde sau cumpără, primeşte sau transferă dreptul de proprietate cel puţin de două-trei ori.

×
Subiecte în articol: editorial