x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tehnici decorative şi norme funcţionale pentru dormitor

Tehnici decorative şi norme funcţionale pentru dormitor

de Şerban Bocio    |    27 Noi 2008   •   00:00

UN SPAŢIU DE NOAPTE, AL INTIMITĂŢII ŞI DISCREŢIEI
Dormitorul este un spaţiu nocturn destinat cu preponderenţă odihnei de noapte, mobilarea şi decorarea sa trebuind să ţină seama de această funcţiune specifică. Relaţia dintre utilizatorul acestui spaţiu şi obiectele înconjurătoare ţin şi de stilul de viaţă, de obiceiuri personale, de factori strict subiectivi.



Pe lângă mobilier, ambianţa generală este în directă relaţie cu elemente strict decorative, cum sunt culoarea, materialele textile, cantitatea, calitatea şi poziţionarea surselor de lumină naturală, dar mai ales artificială.

OPŢIUNI IMPORTANTE
Pentru proprietar, prima şi cea mai importantă diferenţiere este dată de situaţia în care se amenajează un dormitor pe un proiect complet nou (casă nouă) sau pe un proiect de reamenajare a unui spaţiu existent. A doua opţiune este direct legată de situaţia familială (singur sau căsătorit) a viitorului proprietar, precum şi de stilul său de viaţă (activ pe timp de zi sau activ pe timp de noapte).

La acestea nu ar fi rău să adăugăm câteva constatări de ultimă oră ale sociologilor, care recomandă eliminarea televizorului din spaţiul nocturn şi instalarea unor activităţi relaxante (lectură, conversaţie, activităţi creative).

RELAŢIONĂRI DE SPAŢIU
Nu trebuie neglijată nici relaţionarea spaţului nocturn cu restul casei şi traseele către alte puncte importante, cum ar fi, spre exemplu, baia, bucătăria sau dormitorul copilului. În mod firesc, dormitorul trebuie să se bucure de o anume izolare, fără însă a se exagera, întrucât contactul cu restul casei poate fi important în anumite situaţii.

Minimalism

Tendinţa actuală de decorare a dormitorului respectă regula minimalismului decorativ şi funcţional. Spaţiul destinat odihnei de noapte trebuie să se rezume la strictul necesar, fără a deveni insuficient. Depozitări mascate şi eficiente, culori în tonuri calde, liniştitoare, untilităţi strict necesare. Un spaţiu de manevră asigurator, o sursă de lumină şi de aerisire naturală, lumină artificială discretă, dar eficientă sunt suficiente pentru a avea un dormitor modern, confortabil şi perfect funcţional.

Pentru iubitorii stilului clasic sunt importante materialele textile, mobilierul înscris în această categorie, anumite funcţiuni care ţin de tradiţie (fotoliul pentru lectură, masa de machiaj, lampadarul cu abajur).

×
Subiecte în articol: proiect de interior