x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Teren de sport pe acoperis

Teren de sport pe acoperis

de Alexandra Teodor    |    20 Iul 2006   •   00:00
Teren de sport pe acoperis
MEREU VERDE
Ati jucat vreodata baschet pe acoperis? Din 2002, acest lucru este posibil intr-un oras german. Tot pe acoperis se poate sedea pe o banca la umbra copacilor, langa locul de joaca pentru copii, nu departe de fantana arteziana

Avem ocazia sa vedem ce se intampla in alte parti ale lumii, si pana unde s-a ajuns in domeniul peisagisticii. Inca socante, imaginile pe care le vedeti sunt cat se poate de reale si nicidecum trucate fotografic.

Preturile usturatoare pe pietele imobiliare intraurbane, si acuta criza ecologica l-a care s-a ajuns in zilele noastre, sunt doar doua mari motive care dau nastere fenomenului "Acoperisuri verzi". In tarile cele mai avansate economic, aceasta practica este folosita acolo unde este posibil. Nu-si permit sa cumpere teren suficient si pentru o gradina? O vor amenaja pe acoperisul-terasa al cladirii. Aceasta este o solutie plina de beneficii ecologice, atat pentru proprietarii edificiului, cat si pentru intregul oras.

BASCHET SI LOCURI DE JOACA

Terasa galeriilor MAG din orasul german Geislingen a fost reamenajata de compania ZinCo in anul 2002. O suprafata de 5.400 mp de betoane si tabla a fost transformata intr-un veritabil parc. Pe suprafata orizontala au fost realizate lucrari a trei companii diferite, fiecare ocupandu-se de segmentul ei de specialitate. Proiectarea ansamblului, lucrarile de instalatii, izolatiile, plantarile si instalarea terenurilor de sport si joaca, amplasarea accesoriilor specifice unui spatiu verde, toate acestea s-au derulat succesiv. Garantiile pentru aceste lucrari sunt aici extrem de importante, orice greseala tehnica putandu-se solda cu pagube imense.

Acoperisul unor cladiri vaste, transformat in parc de 5.400 mp cu teren de streetball si leagane pentru copii

Un aspect foarte important este securitatea, acest parc aducand tineri si copii intr-un spatiu deschis, situat la o inaltime de aproximativ 15 metri. Pentru a preveni orice eroare sau defectiune tehnica, instalatia de protectie perimetrala, sistemele de irigatii si izolatie, precum si instalatiile electrice sunt verificate zilnic.

Odata rezolvate aspectele tehnice, terasa este transformata intr-un loc de relaxare neasteptat de placut si frecventat cu placere.

DEASUPRA PARCARILOR

"Inverzirea" extensiva sau intensiva se clasifica in functie de dimensiunile plantelor care sunt folosite. Lucrarile intensive folosesc plante de talii medii si mari, presupunand implicatii tehnice considerabile
Gurile de aerisire sunt aparitii specifice pentru gradinile realizate pe acoperis, ele neputand fi eliminate
In orasul Mannheim, Germania, compania ZinCo a realizat in anul 2003 o amenajare peisagistica pe platforma superioara a unui complex de garaje supraetajate. Si aici amenajarea este intensiva, fiind utilizate materiale de pavaj, constructie si vegetatie inalta. Materialul vegetal inglobeaza de la plante de talie mica (gazon, erbacee) pana la arbusti si arbori de talie medie (10-15 m inaltime). Impotriva distrugerilor provocate de radacini au fost concepute si folosite bariere speciale extrem de rezistente. Este stiut faptul ca plantele sunt foarte invazive si pot provoca pagube considerabile.

Gandit ca o gradina in stil peisager, cu alei sinuoase si peluze alternate cu plantatii de copaci, "micul" parc se intinde pe o suprafata de 6.000 mp. In zona centrala a fost realizat un nucleu marcat de un bazin cu apa si cateva elemente sculpturale din inox. Faptul ca se afla in apropierea unor imobile rezidentiale face ca privelistea sa fie incomparabila fata de plafonul de beton care fusese aici anterior.

In Romania abordarea acestui stil de a mari suprafata verde in interiorul marilor metropole nu poate fi abordata decat, eventual, de catre firmele importante care construiesc sedii impunatoare. Asociatiile de proprietari sau locatari nu pot investi intr-un astfel de proiect decat daca vor avea la dispozitie bani guvernamentali sau fonduri venite in acest scop de la Uniunea Europeana
×