x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Terenurile extravilane

Terenurile extravilane

01 Feb 2007   •   00:00

AFLA CE E NOU
Chestiuni de interes privind scoaterea acestora din circuitul agricol
AFLA CE E NOU

Chestiuni de interes privind scoaterea acestora din circuitul agricol

Referitor la scoaterea terenurilor din circuitul agricol, cele mai noi reglementari referitoare la acestea ne-au fost furnizate de Cleopatra Cadar, avocat in cadrul biroului de avocatura Tanasescu, Leaua, Cadar & Asociatii

Trebuie stiut ca amplasarea constructiilor pe terenurile agricole este interzisa, conform prevederilor art. 92 din Legea 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie este necesara scoaterea lor din circuitul agricol din extravilan, conform dispozitiilor legale, respectiv Legea Fondului Funciar nr. 18/1991, Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si Regulamentul din 16 septembrie 2005 privind continutul documentatiilor referitoare la scoaterea terenurilor din circuitul agricol.

Solicitarile se fac de catre persoane fizice sau juridice si presupun taxe care nu sunt in masura sa influenteze semnificativ preturile terenurilor, asa cum era in vechile reglementari. Concret, analiza si verificarea documentatiilor de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, precum si intocmirea si eliberarea de acorduri-avize se taxeaza pe lucrare, in functie de suprafata de teren solicitata: n pentru o suprafata sub 1 ha, tariful perceput este de 250 RON; n pentru o suprafata intre 1 si 50 ha, tariful perceput este de 500 RON; n pentru o suprafata de peste 50 ha, tariful perceput este de 700 RON.

Tot in functie de suprafata terenului pentru care se solicita scoaterea din circuitul agricol, aprobarile se elibereaza de autoritati diferite: n pana la suprafata de 1 ha se aproba prin decizie a directorului executiv al Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala pe baza avizului oficiului de cadastru si publicitate imobiliara; n pentru suprafete de 1-100 ha se aproba de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii, Rurale, prin decizie a directorului executiv al Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala, pe baza avizului Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara; n pentru suprafete de teren ce depasesc 100 ha, aprobarea de scoatere din circuitul agricol se da prin hotarare a Guvernului.

Avizele de la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara se elibereaza in maximum 10 zile lucratoare de la primirea documentatiei complete, iar Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala verifica si aproba documentatia in maximum 10 zile lucratoare de la primirea avizului.

Foto: DREAMSTIME, DAN MARINESCU
×
Subiecte în articol: agricol circuitul